bt9 01.11.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Witam, mam pytanie jeśli chodzi o postawienie komina, chciałbym postawić nowy komin na stropie który ma grubość ok 15 cm i najprawdopodobniej jest zrobiony z żelbetonu, nie jestem pewien czy jest zbrojony, w całym domu jest ale tutaj nie wiem. Komin miałby 3.5 metra wysokości i wagę ok 400 kg, dosyć sporo, ale nieraz daje się kominki cięższe, i mam pytanie jak wzmocnić taki strop? Jeszcze będę się konsultował z architektem w tej sprawie, ale najpierw chciałem zasięgnąć waszej opinii. w załączniku daję szkic jak mniej więcej będzie to wyglądało, ale komin będzie systemowy ceramiczny. Pozdrawiam i proszę o porady i opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.11.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Wzmacnie stropu to konstrukto nie architekt. A jak ? Najprościej to połozyc coś miedzy ścianami nośnymi a na tym postwić komin. Nie mozesz tego komina postawić nad jakąś ścianą ? Nie w przęśle płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 08.11.2010 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Witam, niestety znajoma konstruktor-architekt dopiero niedługo wruci do miasta. Mam wiec taki pomysl jak myslicie czy mozna by bylo to wzmocnienie wykonac tak jak na rysunku?wzmocnienie stropu2.bmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts