Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 45m2 - jak tanio ogrzać ?

kociol

Recommended Posts

Witam.

Mam pewien problem. Za parę dni muszę się wprowadzić do mieszkania w starej kamiennicy. Mieszkanie ma około 45 m2 powierzchnia otwarta brak drzwi do pomieszczeń tylko drzwi wejściowe, okna plastikowe ( nowe ) Mieszkanie rogowe, budynek nie ocieplony, w mieszkaniu na ścianach płyty. Dodatkowe ogrzewanie od podłogi - sąsiad piętro niżej. Nic wiecej temperatura jest bardzo niska...mam pewien problem chciałbym ogrzać to mieszkanie elektrycznie. Zastanawiam się nad kupnem grzejników elektrycznych tylko że nie mam pojęcia jakich. Bardzo proszę o pomoc. Wystarczy że w mieszkaniu będzie temperatura około15 stopni.

Bardzo proszę o ekonomiczne propozycje:)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Michał

Podłączam się pod temat.

Mój przypadek podobny. mieszkanie 75m, kamienica niedocieplona, okna PCV. Zastanawiam się co raz bardziej nad elektrycznym. A konkretnie to nad czymś takim:

http://www.najtanszeogrzewanie.pl/strona/index.php?option=com_content&task=view&id=72&Itemid=35

Proszę o jakieś info.

Mieszkam w starej kamienicy na poddaszu. (Kamienica została ocieplona w zeszłym roku) Użytkowa powierzchnia 32 m2. Ogrzewanie elektryczne.

Piec akumulacyjny z dynamicznym rozładowaniem - Piec akumulacyjny ETS 300 Stiebel Eltron - 3kW . Przy mrozach i tak dogrzewamy konwektorami.

Temperatura w mieszkaniu przy minusowych bez rewelacji (17-18 stopni)

Oczywiście taryfa dwufazowa.

Rachunki za prąd miesiecznie 300 zł.

Prądem ogrzewamy tez wodę + płyta do gotowania.

• 3 weeks później...

witam.

1.Jak bylo ogrzewane to mieszkanie?

2Czy jest 2 taryfa?

3.Ekonomicznie mozesz to zrobic tak:

a.postarac sie o 2 taryfe

b.zakupic piece akumulacyjne dynamiczne uzywane (daja 2 letnia gwarancje) POLOWA CENA NOWEGO

c.Postarac sie o dofinansowanie z Funduszu Ochrony Srodowiska W ZALEZNOSCI OD REGIONU do 40% calej inwestycji.

Pozdrawiam henryk1953

• 3 months później...

Spotkałem się z tym ogrzewaniem i dzięki temu, że przeczytałem na innym forum:

http://peb.pl/off-topic/892165-ogrzewanie-podczerwienia-wady-zalety-testowal-ktos.html

pozytywną opinię przeczytałem i też się zdecydowałem.

Mam mieszkanie 50m2 w bloku, rachunek 2-miesięczny (dostałem dziś) przy niezłych mrozach to 600zł. Odliczyć trzeba 200zł na normalne sprzęty elektryczne. Za ogrzewanie wyszło 400zł na 2 miesiące, czyli 200zł na miesiąc.

Rewelacja. Wyszło mi taniej o 100zł niż sąsiad, który ma takie samo mieszkanie !!!

Montowała mi firma z Poznania. Zadowolony bardzo z doradztwa i samego montażu !