Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Popękany chudziak

MarcinWk

Recommended Posts

to niekoniecznie coś strasznego. "buda" pracuje w całej konstrukcji. beton na rozciąganie sam w sobie...hmm...wytrzymałość śmiechu warta. dlatego pęka.

jednak obserwować warto póki nie będzie dalszego lania.

.....a podłoże dobrze przygotowane?, a fundamenty.....?, a badania geotechniczne bagatelizowane przez wielu...?

snuję domysły.

nie martw się.

Też się bałem jak u mnie się pokazały pęknięcia po poprzedniej zimie. Szły przez cały salon ale o szerokości nie większej jak 2 mm. Weź młotek i pukaj wzdłuż pęknięcia jak zauważysz wyraźny pusty dźwięk w okolicach pęknięcia to trzeba się zacząć martwić a jak nie to olej sprawę. Dom pracuje lepiej ze teraz pękło niż później. U mnie był głuchy dźwięk w okolicach stopy pod kominek, co się okazało jak zacząłem kuć chudziak był nadlany 2cm na stopę od kominek i chudziak i trochę go odparzyło. Obserwuji opukaj młotkiem.

• 1 month później...
Robiąc podsadzki ciągle widzę takie chudziaki nawet gorsze i z doświadczenia wiem że to nic poważnego...

tylko, że Ty robisz posadzki i spiepszasz w ten sam dzień, no może na drugi, więc skąd możesz wiedzieć co się potem dzieje. Skod wiesz czym i jak był zagęszczany ten grunt pod chudziakiem. Rysy skurczowe to rysy skurczowe, a na zdjęciach wyraźnie widać, że beton cienkiej jakości, nie mówiąc o samym wyrównaniu. Jak ekipa tak zagęszczała jak równała to powodzenia życzę właścicielowi.

Mnie ciekawi - patrząc na zdjecia i widze że był niezły upal - czy wogóle ktoś polewał ten chudziak woda. Jaky polewali i wszystko jest dobrze utwardzone to nie było by tego wątku, a tak mądrości mądrości

tylko, że Ty robisz posadzki i spiepszasz w ten sam dzień, no może na drugi, więc skąd możesz wiedzieć co się potem dzieje. Skod wiesz czym i jak był zagęszczany ten grunt pod chudziakiem. Rysy skurczowe to rysy skurczowe, a na zdjęciach wyraźnie widać, że beton cienkiej jakości, nie mówiąc o samym wyrównaniu. Jak ekipa tak zagęszczała jak równała to powodzenia życzę właścicielowi.

Mnie ciekawi - patrząc na zdjęcia i widzę że był niezły upal - czy wogóle ktoś polewał ten chudziak woda. Jaky polewali i wszystko jest dobrze utwardzone to nie było by tego wątku, a tak mądrości mądrości

Jedna z tych "mądrości" powyżej....

tlalken, tak patrzysz na to zdjęcie i widzisz, ze ten chudy beton był "cienkiej jakości". Jaki wg Ciebie powinien być/wyglądać beton niekonstrukcyjny, podbudowa pod posadzkę w domu jednorodzinnym?

A wyrównywali widocznie zgrubnie i tak zostało. Tragedii nie ma.

Możliwe przyczyny:

- niedogęszczona podbudowa z kruszywa

- zbyt cienka warstwa chudego betonu [przynajmniej w tym rejonie]

- możliwe, iż stał gdzieś tu stempel pod szalunek stropu i akurat był wyjątkowo dociążony

- może rysy skurczowe [kiepsko widać na fotkach] ale to raczej nie to

Popukaj młotkiem i sprawdź, czy nie ma głuchego odgłosu betonu. Spróbuj po tym poskakać. Gdyby coś się ruszało to nie jest ok.

W przeciwnym razie kup najdroższy produkt do iniekcji i zalej te dziury.

Żartowałem z tym najdroższym.....

• 2 weeks później...
  • 2 months później...