MarcinWk 01.11.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 (edytowane) Witam Mam pytanie. Ostatnio zauważyłem dwie rysy na chudziaku. . W związku z tym mam pytanie czy jest to groźnie? Edytowane 19 Grudnia 2016 przez MarcinWk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 01.11.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 jak szczelina będzie taka, że wpadnie Ci do niej noga, wtedy będzie poważnie.teraz nie zawracaj sobie głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 05.11.2010 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 co masz pod chudziakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyniec39 06.11.2010 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 to niekoniecznie coś strasznego. "buda" pracuje w całej konstrukcji. beton na rozciąganie sam w sobie...hmm...wytrzymałość śmiechu warta. dlatego pęka. jednak obserwować warto póki nie będzie dalszego lania. .....a podłoże dobrze przygotowane?, a fundamenty.....?, a badania geotechniczne bagatelizowane przez wielu...?snuję domysły.nie martw się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_cinas 06.11.2010 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Też się bałem jak u mnie się pokazały pęknięcia po poprzedniej zimie. Szły przez cały salon ale o szerokości nie większej jak 2 mm. Weź młotek i pukaj wzdłuż pęknięcia jak zauważysz wyraźny pusty dźwięk w okolicach pęknięcia to trzeba się zacząć martwić a jak nie to olej sprawę. Dom pracuje lepiej ze teraz pękło niż później. U mnie był głuchy dźwięk w okolicach stopy pod kominek, co się okazało jak zacząłem kuć chudziak był nadlany 2cm na stopę od kominek i chudziak i trochę go odparzyło. Obserwuji opukaj młotkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinWk 06.11.2010 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 (edytowane) prawie sam piach Edytowane 19 Grudnia 2016 przez MarcinWk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 07.11.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Chudziak ma prawo pękać. To tylko warstwa "podkładowa". Przecież nie stosuje się w nim zbrojenia ani dylatacji. Pozatym jak rozumiem ten Twój chudziak to tylko pod płytę na gruncie - a wiec nie przenosi obciążeń od konstrukcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.11.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Chudziak to chudziak a nie beton konstrukcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 11.11.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Robiąc podsadzki ciągle widzę takie chudziaki nawet gorsze i z doświadczenia wiem że to nic poważnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 03.01.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Robiąc podsadzki ciągle widzę takie chudziaki nawet gorsze i z doświadczenia wiem że to nic poważnego... tylko, że Ty robisz posadzki i spiepszasz w ten sam dzień, no może na drugi, więc skąd możesz wiedzieć co się potem dzieje. Skod wiesz czym i jak był zagęszczany ten grunt pod chudziakiem. Rysy skurczowe to rysy skurczowe, a na zdjęciach wyraźnie widać, że beton cienkiej jakości, nie mówiąc o samym wyrównaniu. Jak ekipa tak zagęszczała jak równała to powodzenia życzę właścicielowi. Mnie ciekawi - patrząc na zdjecia i widze że był niezły upal - czy wogóle ktoś polewał ten chudziak woda. Jaky polewali i wszystko jest dobrze utwardzone to nie było by tego wątku, a tak mądrości mądrości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 03.01.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 tylko, że Ty robisz posadzki i spiepszasz w ten sam dzień, no może na drugi, więc skąd możesz wiedzieć co się potem dzieje. Skod wiesz czym i jak był zagęszczany ten grunt pod chudziakiem. Rysy skurczowe to rysy skurczowe, a na zdjęciach wyraźnie widać, że beton cienkiej jakości, nie mówiąc o samym wyrównaniu. Jak ekipa tak zagęszczała jak równała to powodzenia życzę właścicielowi. Mnie ciekawi - patrząc na zdjęcia i widzę że był niezły upal - czy wogóle ktoś polewał ten chudziak woda. Jaky polewali i wszystko jest dobrze utwardzone to nie było by tego wątku, a tak mądrości mądrości Jedna z tych "mądrości" powyżej.... tlalken, tak patrzysz na to zdjęcie i widzisz, ze ten chudy beton był "cienkiej jakości". Jaki wg Ciebie powinien być/wyglądać beton niekonstrukcyjny, podbudowa pod posadzkę w domu jednorodzinnym? A wyrównywali widocznie zgrubnie i tak zostało. Tragedii nie ma. Możliwe przyczyny: - niedogęszczona podbudowa z kruszywa - zbyt cienka warstwa chudego betonu [przynajmniej w tym rejonie] - możliwe, iż stał gdzieś tu stempel pod szalunek stropu i akurat był wyjątkowo dociążony - może rysy skurczowe [kiepsko widać na fotkach] ale to raczej nie to Popukaj młotkiem i sprawdź, czy nie ma głuchego odgłosu betonu. Spróbuj po tym poskakać. Gdyby coś się ruszało to nie jest ok. W przeciwnym razie kup najdroższy produkt do iniekcji i zalej te dziury. Żartowałem z tym najdroższym..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 15.01.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Masz racje szybkaosa, mądrości powyżej. Uważam, że Twoje mądrości są prwidłowe i wynikaja z moich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 16.01.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 A jaka ogólnie powinna być grubość chudziaka?Wystarczy 8cm czy dać więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.01.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 01.04.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 W przeciwnym razie kup najdroższy produkt do iniekcji i zalej te dziury. Jaki produkt do iniekcji znacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts