Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzanie nowego pustego mieszkania

marksus

Recommended Posts

Witam

Niedawno kupiłem niewielkie mieszkanie (50m2) w stanie deweloperskim z CO z elektrociepłowni. Zaraz po zakupie niestety musiałem wyjechać na delegację zagraniczną i zanosi się na to że nie będę obecny w Polsce całą zimę. Mieszkanie stoi puste w stanie deweloperskim i do mojego powrotu nie zamierzam nic tam robić. Zbliża się zima i zastanawiam się jak postąpić z CO. Mieszkanie jest opomiarowane indywidualnie i ma zawór którego nie odkręcałem. Zastanawiam się czy zostawić ten zawór zakręcony całą zimę czy odkręcić i ustawić termostat na gwiazdkę/albo 1. Nikt tam nie mieszka więc najlepiej by było nie grzać w ogóle. Co możecie mi doradzić w tej sytuacji żeby ponieść jak najmniejsze koszty a jednocześnie nie narobić sobie problemów.

Pozdrawiam

Marek

• 3 years później...

Dziękuje za dyskusję.

A proszę powiedzieć mi do jakich temperatur grzewczych powinienem ustawić piec jeśli już przyjdzie mocna zima do ilu powinienem grzać? i Jak najlepiej zaprogramować programator aby np. 2-3 dziennie ogrzał do konkretnej temperatury mieszkanie oraz w nocy został uruchomiony???

I czy jeśli np. co 2-3 tygodnie odwiedzam mieszkanie i otwieram balkon oraz wszystkie okna w mieszkaniu przez 4-5 min aby zostało przewietrzone to dobrze robie? czy zle i nie powinienem tego robić?

Jakie wasze jest zdanie.

Zawsze wszystkie rachunki są opłacone na wspólnotę również nie mam żadnych zaległości tylko po prostu jak wspomniałem mieszkanie jest ogrzewanie jedynie w okresie zimowym. A że mieszkam na środku i nade mną mieszka sąsiad i powyżej również oraz z jednego boku łącząc z klatką schodową to mam na tyle dobrze że moje mieszkanie absorbuje ciepło od nich - to nie jest również powód abym byl z tego dumny tak wyszło i tyle co nie znaczy że w przeciągu roku mieszkanie będzie zamieszkiwane i normalnie zarządzane oraz ogrzewane.

Przyjmuje się ,że temperatura w mieszkaniu powinna być 20 C.

Jeżeli w pomieszczeniu sąsiednim temperatura jest niższa o mniej niż 4 stopnie ,to taki przepływ ciepła pomija się jako nieistotny.

Więc..

Ustaw temperaturę na 16 C i śpij spokojnie.Ty będziesz zgodnie z prawem eksploatował lokal.

Jeżeli sąsiad wytworzy większa różnicę temperatur podnosząc u siebie do 25 C.Jego problem. Twój zysk.

Sorry za określenie czynu.

To nie do Ciebie tylko do sytuacji.

Ty dołożyłeś wszelkich starań aby być OK