rudek1 02.11.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Planuje w domku rekreacyjnym instalacje CO. Często będzie odwiedzany podczas weekendów , rzadziej na pare dni np. tydzień. Myślę o kominku z płaszczem wodnym (obecnie stary kominek "otwarty" podłączony do komina z cegły chyba 14x14cm, teraz pojawi się raczej kwasówka 20cm) wspomaganym kotłem elektrycznym na rurkach miedzianych oraz stalowych kaloryferach (bo słyszałem że lepiej alu nie mieszać z miedzią, a do kominka lepiej takie rurki). Czy radziecie zrobić jeden obieg zamknięty z zaworem trójdrożnym i kominek z wężownicą bezpieczeństwa czy lepiej zastosować jednak wymiennik płytowy lub bufor ? Jeśli bufor o ile się zmieści :/ to jaki duży i czy może być wtedy grzane jego grzałkami i wtedy zrezygnować z kołta elektrycznego. Dom - parter murowany ściany 40cm ocieplone styropianem 10cm - około 50m2 (podłoga również styropian 10cm) , następny poziom ściany z bali (połówek) ocieplone wełną oraz deskami imitującymi bale - okolo 40m2 oraz piętro 2 sypialnie ściany z desek ocieplone wełną - około 40m2. Dach 10cm wełna.Obecnie ogrzewany 2 piecami wolnostojącymi...co jest uciążliwe i raczej nieekonomiczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Chcesz użytkować go od czasu do czasu i chcesz zakładać system wodny? Moim zdaniem lepiej kominek z rozprowadzeniem ciepła albo zwyczajnie prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudek1 02.11.2010 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Sam prąd troche za drogo... w kominku i piecach wolnostojących zawsze palimy (drzewa pod dostatkiem) aby było ciepło. Mankamentem jest parter wysokość 2.2m i nie rozprowadziłbym razczej rur z DGP. Chce jeden kominek do palenia drewnem i zlikwidować inne piece. Stare (30letnie) piece akumulacyjne wymienić na kaloryfery i w łazienkach i innych również je zamontować. Aby był komfort chciałem wspomóc kotłem el. CO (brak gazu i szkoda inwestować w jego przyłącze). Bojler jest aktualnie 80L chciałbym wymienić go na bojler z CO z grzałką... Najbardziej interesuje mnie samo sprzęgniecie kominka z kołtem elektrycznym. Mam obawy co do wymienników płytowych, że będą dość stratne a bufor jako wymiennik może mi się nie zmieścić Wole zatem jeden obieg zamknięty i możliwość automatycznego przełączania na kocioł el. gdy kominek będzie dogasał. Układ zamknięty aby był sprawniejszy i abym nie musiał za często dolewać płynu do instalacji CO. Nie może być wody ponieważ na zime musiałbym ją spuszczać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 02.11.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 No właśnie chciałem doradzić Ci z płynem a nie wodą, ale sam już to zauważyłeś. Przy jakiejś awarii i dużych mrozach łatwiej naprawić zasilanie wody użytkowej niż kominek i całe CO no i oczywiście wodę również. Awarie jednak się zdarzają a nie wierzę, że będziesz niewolnikiem własnej działki i w mrozy co 2 dni będziesz jeździł doglądać. Domyślam się, że zimą podczas nieobecności będziesz miał nie więcej jak 5-7 stopni i w razie awari wychłodzenie postępuje szybciej niż domu wygrzanego do 22 stopni. Grzanie prądem do 22 stopni to masakra, zresztą sam piszesz, że masz dosyć tanio drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudek1 02.11.2010 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Wracając do mojej bolączki - mianowicie czy podłączenie kominka z wężownicą bezpieczeństwa (wpiętą do rurki z bierzącą wodą i do kanalizacji) w układzie zamkniętym jest w pełni bezpieczne ? Wg ustawy można to robić jednak starałem się doczytać na ten temat i większość ludzi jednak stosuje wymiennik i 2 układy (kominek oraz gaz/prąd/olej). Tutaj kominek będzie głównym źródłem ciepla nie jak w większości przypadków gaz. Sporadycznie czasem włączy się podejrzewam ten kocioł elektryczny (myśle 8KW lub 12). Kominek główne zasilanie CO więc nie chciałbym aby były jakieś straty cieplne podczas przekazywania ciepła do drugiego obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudek1 02.11.2010 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 apropos wode użytkową mam wykonaną pod spadami (rurki idą ciągle pod góre nigdy poziomo) i zawsze na zime spuszczam ją z całej instalacji wodnej. Problem pozostanie tylko z wodą w wężownicy bezpieczeństwa w kominku po spuszczeniu zostanie tam. Znajomy sugeruje spuszeczenie wody z instalacji i nie gaszenie od razu kominka aby woda z wężownicy odparowała. Opcja 2 zalanie płynem do spryskiwaczy (do -20st) jakimś specjalnym kranikiem do tego zainstalowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.11.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Chyba płynem do chłodnic, a nie do spryskiwaczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudek1 02.11.2010 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Do spryskiwaczy taki do -20 wlewam zawsze do syfonów i do kibli zawsze działa w wężownicy też by było na zime ok myśle. Po zimie znów wode z instalacji wodnej. Jak natomiast spiąć kominek z kotłem elektrycznym w jednym obiegu zamkniętym ? Najlepiej bez wymiennika płytowego i bufora.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudek1 07.11.2010 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Ponawiam pytanie : Czy kominek z płaszczem wodnym z wężownicą bezpieczeństwa w układzie zamkniętym wspomagany kotłem elektrycznym to bezpieczne rozwiązanie i wydajne ? Kominek jako główne żródło zasilania CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.11.2010 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Chyba jedyne możliwe, jeśli chcesz mieć układ zamknięty i kominek bez wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudek1 08.11.2010 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Tak chce taki aby zwiększyć wydajność układu CO. Jednak mam obawy czy to aby bezpiecznie rozwiązanie. Pytałem paru instalatorów i wszyscy montują wymienniki a na takie rozwiązanie otwierają szeroko oczy bo nigy nie montowali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.11.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 sprawdzone i zgodne z prawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudek1 08.11.2010 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Czy mógłbym prosić o jakiś sprawdzony schemat układu zamkniętego CO z dwoma żródłami ciepła : kominek oraz gazowy lub elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts