Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabel prowadzący prąd od skrzynki do domu

Recommended Posts

Witam,

czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaki kabel jest potrzebny, żeby doprowadzić prąd od skrzynki do domu?

Jesteśmy w tej chwili na etapie dachu. Mamy dwie dziąłki graniczące ze sobą, na jednej budujemy druga sobie jest i będzie czkeać na lepsze czasy. Dostalismy właśnie od Vatenfalla warunki przyłącza. Chcą nam skrzynkę postawić w granicy działek. Nie jest to głupi pomysł, bo gdybyśmy chcieli kiedyś coś zbudować na tej drugiej działce, to nie bedziemy już musieli płacić za przyłącze prądu ( ok 2 tys zł.) Z drugiej strony, jeżeli skrzynka będzie w tym miejscu to prąd do domu będziemy musieli ciągnąć kablem jakieć 50 metrów. I może się okazać, że to się nie opłaca.

dlatego własnie pytam o ten kabel, żeby sprawdzić ile to kosztuje i wybrać najlepszą opcję. Do jednorodzinny, wnioskowana moc przyłącza 13,9 kW, Bedę wdzięczna za informacje.

Dzięki.

Sprawdziałm cenę - ok. 17 zł / mb na allegro. czyli koszt 50mb to jakieś 850 zł do naszego budynku i licząc jakieś 500 zł do ewentualnej zabudowy na drugiej działce. Czyli 1350 , a przyłacze 2 tys. to chyba opłaca się podiąć obie działki. Tylko si zastanawiam czy chce wkopywac ten kabel przez całą działkę...

Witam,

czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaki kabel jest potrzebny, żeby doprowadzić prąd od skrzynki do domu?

Jesteśmy w tej chwili na etapie dachu. Mamy dwie dziąłki graniczące ze sobą, na jednej budujemy druga sobie jest i będzie czkeać na lepsze czasy. Dostalismy właśnie od Vatenfalla warunki przyłącza. Chcą nam skrzynkę postawić w granicy działek. Nie jest to głupi pomysł, bo gdybyśmy chcieli kiedyś coś zbudować na tej drugiej działce, to nie bedziemy już musieli płacić za przyłącze prądu ( ok 2 tys zł.) Z drugiej strony, jeżeli skrzynka będzie w tym miejscu to prąd do domu będziemy musieli ciągnąć kablem jakieć 50 metrów. I może się okazać, że to się nie opłaca.

dlatego własnie pytam o ten kabel, żeby sprawdzić ile to kosztuje i wybrać najlepszą opcję. Do jednorodzinny, wnioskowana moc przyłącza 13,9 kW, Bedę wdzięczna za informacje.

Masz do wyboru kable miedziane i aluminiowe.

W grę wchodzą aluminiowe YAKY 4x25 lub YAKY 4x35.

Ja jestem zwolennikiem miedzi, proponuje YKY 4x6, jeśli kasy starcza to YKY 4x10 (będzie w nim spory zapas na kiedyś tam).

Vattenfall wymaga kabli 4-żyłowych, 5-żyła jest niepotrzebna.

Na allegro tanie kable ma Meskon Katowice, Damex Mikołów i ELDOR Łomża (dostawa kurierem).

Z tymi darmowymi skrzynkami od Energetyki to jakieś nieporozumienie.

Po pierwsze czy Vattenfall chce postawić podwójną skrzynkę?

Po drugie przyłączenie się do tej drugiej skrzynki:

- pod warunkiem wniesienia stosowanej opłaty ( ~130zł za każdy kilowat, stąd te 2 tysiące złotych)

- pod warunkiem wkopania drugiego kabla (bo to osobny licznik jest)

- pod warunkiem że mocy starczy i nie będzie nic stało na przeszkodzie aby podpiąć kolejnego użytkownika.

Proponuję kontakt z elektrykiem, który to będzie łączył i odbierał.

Wykop musi mieć jakieś parametry, kabel musi być jakoś oznaczony, a mając wykop aż się prosi o zrobienie uziomu za jednym zamachem.

Czy te 50m zostało dobrze policzone? Miałem przypadek gdzie brakło dosłownie 2m kabla nawet idąc po ukosie bo Pan Domu nie dodał sobie głębokości zakopania.

Przy projektowaniu trasy kabla weź pod uwagę, ewentualną rozbudowę działki o dodatkowy garaż, śmietnik, piaskownicę, pole orne, ogrodzenie, wjazd dla ciężarówek.

Słowem pomyśl zanim zrobisz ;)

Może się to komuś przyda - Formularz do obliczenia spadków napięcia na przewodach

Robertsz dzięki za wyczerpującą informację.

Zorientowałam się juz w vatenfallu. Oni chcą mi postawić podwójną skrzynkę, ale za przyłączenie pradu do tej drugiej działki i tak będe musiała zapłacic, tyle samo. W związku z tym bedę do nich pisała o zmianę projektu i postawienie skrzynki bliżej domu, tylko dla tej jednej działki.

pzodrawiam,

Monika

.... Oni chcą mi postawić podwójną skrzynkę, ale za przyłączenie pradu do tej drugiej działki i tak będe musiała zapłacic, tyle samo. W związku z tym bedę do nich pisała o zmianę projektu i postawienie skrzynki bliżej domu, tylko dla tej jednej działki.

Jeszcze jedno, ta druga opłata wymagana jest dopiero przy chęci podłączenia tej drugiej działki.

Po prostu Vattenfall robi sobie "przyczółek" dla następnego klienta.

Wcale nie jest powiedziane, że ta druga działka nie zmieni właściciela na przestrzeni następnych lat.

Sorry, za pisanie post pod postem...