QBELEK 26.01.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Nie znalazlem programowalnych sterników, wszystkie mają już algorytmy, ewentualnie wybiera się model wkładu, w którym proces spalania ma być sterowany. Nieodzowna jest do zasilania awaryjnego bateria. Może rzeczywiście potrzebna będzie kaplica....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.01.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 kontynuuj Spadek rury w kierunku działki. tak jak ścieki Spadek prawidlowy (bingo!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.01.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Nie znalazlem programowalnych sterników, wszystkie mają już algorytmy, ewentualnie wybiera się model wkładu, w którym proces spalania ma być sterowany. Nieodzowna jest do zasilania awaryjnego bateria. Może rzeczywiście potrzebna będzie kaplica....... Sterownik (odpowiednik niemieckiego za 1/6 jego ceny) zostawmy na potem . To tylko tak skomplikowanie wyglada ,w rzeczywistości proste jak ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 26.01.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Zdun opowiadał jak ludzie położyli dopływ powietrza z rury szarej z górki coby szybciej doleciało do kominka .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.01.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Zdun opowiadał jak ludzie położyli dopływ powietrza z rury szarej z górki coby szybciej doleciało do kominka .... I woda ,ktora mogła tam wlecieć zrobiła syfon .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.01.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 (edytowane) Pytanie do eniu. Jak według ciebie można połączyć wystającą PCF fi 110 w powstałej komorze z podłogi pod kominkiem z ręczna przepustnicą właśnie w obudowanym kominku. Mowa oczywiście o rurze doprowadzającej powietrze z zew. Edytowane 27 Stycznia 2011 przez niktspecjalny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.01.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Pytanie do eniu. Jak według ciebie można połączyć wystającą PCF fi 110 w powstałej komorze z podłogi pod kominkiem z ręczna przepustnicą właśnie w obudowanym kominku. Mowa oczywiście o rurze doprowadzającej powietrze z zew. robisz to za pomocą rury aluminiowej "spiro" o średnicy 110 ,zaciskając obejmą metalową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 27.01.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Ja mam podobny problem, jeśli zrobie jak pisze eniu podwyższę sobie wizję ognia bo kawałek tej rury już sterczy dosyć wysoko nad podłogą. A i wszystko nad kominkiem pójdzie w górę. Zdun chciałby skuć podłoge wokół rury , skrócić ją by po nałożeniu spiro z podłogi wychodziło już kolano. Niestety podłoga to beton podwójnie zbrojony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.01.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Ja mam podobny problem, jeśli zrobie jak pisze eniu podwyższę sobie wizję ognia bo kawałek tej rury już sterczy dosyć wysoko nad podłogą. A i wszystko nad kominkiem pójdzie w górę. Zdun chciałby skuć podłoge wokół rury , skrócić ją by po nałożeniu spiro z podłogi wychodziło już kolano. Niestety podłoga to beton podwójnie zbrojony. Rura którą masz to fi 150 (160) .Utnij ją na "0" i wpuść do środka(10 - 15 cm) rurę alu spiro fi 140 (150). Miejsce styku "obsmaruj" klejem lub zaprawą by tworzywo się nie nagrzewało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 robisz to za pomocą rury aluminiowej "spiro" o średnicy 110 ,zaciskając obejmą metalową . Jest jeden dostęp do ewentualnego włożenia rury.kratką boczną u dołu kominka.Nie karzesz mi chyba rozbierać konstrukcji skoro na króciec kominkowy trzeba założyć opaskę zaciskową.Fizycznie bez rozpierduchy a wykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 29.01.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Jest jeden dostęp do ewentualnego włożenia rury.kratką boczną u dołu kominka.Nie karzesz mi chyba rozbierać konstrukcji skoro na króciec kominkowy trzeba założyć opaskę zaciskową.Fizycznie bez rozpierduchy a wykonalne. Się wtrącę.Jakiż to wykonawca stwierdził ,że takowe połączenie na etapie budowy kominka jest zbyteczne ? Teraz pozostaje się gimnastykować i opaskę założyć żeby zimnym nie p..ło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Się wtrącę.Jakiż to wykonawca stwierdził ,że takowe połączenie na etapie budowy kominka jest zbyteczne ? Teraz pozostaje się gimnastykować i opaskę założyć żeby zimnym nie p..ło . Widzisz nie chodzi mi tu "żeby nie p..ło" zimnym bo to pikuś tylko nazwę to : podniesienie walorów estetycznych kominka.Jest w jakimś wątku bardzo dużo i mocno o rurze doprowadzającej powietrze zew. do kominka.Jedni przystali na tym ,że skoro rura PCV fi 110 doprowadzona jest pod kominek ale nie jest podłączona na stale odcinkiem "np.spiro do króćca przepustnicy np mechanicznej to ilość powietrza które znajdzie się w tak powstałej komorze przez jego obudowanie ,wystarczy do prawidłowego spalania.Wiesz o czym mówię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.01.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Jest jeden dostęp do ewentualnego włożenia rury.kratką boczną u dołu kominka.Nie karzesz mi chyba rozbierać konstrukcji skoro na króciec kominkowy trzeba założyć opaskę zaciskową.Fizycznie bez rozpierduchy a wykonalne. Nikt - rozwiązanie w # 49 powinno Cię zadowolić. Nie załapałem , że to już jest w obudowie. Spiro (alu ) fi 100 , lub sama przepustnica fi 100 ,powinny wejść w Twoją PCF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Nikt - rozwiązanie w # 49 powinno Cię zadowolić. Nie załapałem , że to już jest w obudowie. Spiro (alu ) fi 100 , lub sama przepustnica fi 100 ,powinny wejść w Twoją PCF No właśnie.Tak też zrobię.Tylko jak ją założę przez to kratkę tą spiro...ale to już mój problem.Dzięki ci eniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.01.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 No właśnie.Tak też zrobię.Tylko jak ją założę przez to kratkę tą spiro...ale to już mój problem.Dzięki ci eniu. Poćwicz na drążku , to CI się "łapki" wydłużą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 29.01.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Widzisz nie chodzi mi tu "żeby nie p..ło" zimnym bo to pikuś tylko nazwę to : podniesienie walorów estetycznych kominka.Jest w jakimś wątku bardzo dużo i mocno o rurze doprowadzającej powietrze zew. do kominka.Jedni przystali na tym ,że skoro rura PCV fi 110 doprowadzona jest pod kominek ale nie jest podłączona na stale odcinkiem "np.spiro do króćca przepustnicy np mechanicznej to ilość powietrza które znajdzie się w tak powstałej komorze przez jego obudowanie ,wystarczy do prawidłowego spalania.Wiesz o czym mówię? Ach rozumiem.Teraz drudzy uznali ,że warto połączyć.Skoro tak ,to jednak trzeba się będzie gimnastykować i nie będzie to proste.Współczuję.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Poćwicz na drążku , to CI się "łapki" wydłużą Nie te lata eniu.Jadę kupić rurę spiro fi 100 i poproszę młodego o jej montaż.Mam meczyka ligowego dzisiaj to i tak za wiele jak na moje latka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.01.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Nie te lata eniu.Jadę kupić rurę spiro fi 100 i poproszę młodego o jej montaż.Mam meczyka ligowego dzisiaj to i tak za wiele jak na moje latka. no to wygrywaj..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 no to wygrywaj..... Wygram wygram i se nawet liberko zagram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miplomar 13.06.2011 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 W projekcie mam kominek w salonie usytuowany przy ścianie nośnej. Komin przylega do ściany z drugiej strony strony.Pytanie dotyczy sposobu doprowadzenia powietrza do kominka. 1. Montażysta kominka sugeruje wykuć otwór bezpośrednio w ścianie przylegającej do kominka - odcinek rury krótki kilkadziesiąt cm- wlot od zachodu.2. Kierownik natomiast proponuje położyć rurę doprowadzającą w ociepleniu posadzki i poprowadzić prostopadle wzdłuż ściany z kominkiem - odcinek rury ok 4 m - wlot od południa. Które rozwiązanie jest lepsze?Czy położenie rury doprowadzającej o długości ok. 4m w styropianie posadzki będzie miało wymierny wpływ na temperaturę powietrza doprowadzonego do kominka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts