Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie konsekwecje zbyt "niskiej" wylewki na podłogówce?

adamrw

Recommended Posts

Witam,

jakich konsekwencji (negatywnych) mogę się spodziewać, jeśli nad elementami grzewczymi podłogówki (góra rurki) nie będę miał miejscami 3,5 cm wylewki (cementowej)?

Mam bardzo nierówny chudziak no i związany z tym dylemat. Miejscami mogę mieć tylko 2-2,5 cm wylewki nad rurkami, a miejscami będzie dochodziło do 7cm. Czy jest to bardzo groźne? Planowałem wykończenie drewnem i gresem.

pozdrawiam

Adam

Witam,

jakich konsekwencji (negatywnych) mogę się spodziewać, jeśli nad elementami grzewczymi podłogówki (góra rurki) nie będę miał miejscami 3,5 cm wylewki (cementowej)?

Mam bardzo nierówny chudziak no i związany z tym dylemat. Miejscami mogę mieć tylko 2-2,5 cm wylewki nad rurkami, a miejscami będzie dochodziło do 7cm. Czy jest to bardzo groźne? Planowałem wykończenie drewnem i gresem.

pozdrawiam

Adam

nawet bardzo! 2-2,5cm będzie pękać, temperatura w tym miejscu będzie zbyt wysoka, a przy grubości 7cm nad rurkami powierzchnia będzie chłodna. Temperaturę wylewki 26C przy 2-2,5cm uzyskasz bardzo szybko, to przy grubosci 7cm będzie ona rzędu 20C.

Witam,

pozdrawiam

Adam

Opisz usytuowanie pomieszczenia ( przenikalność cieplna) oraz podaj łączną różnicę w poziomach (chudziak-góra podłogi). Może coś się poradzi. Pozdrawiam.

Witam,

podłoga na gruncie (piasek, chudziak ok. 10 cm). Ze względu na poziom wyznaczony przez okno balkonowe mam do dyspozycji od 13,5 do 18 cm (łącznie z wykończeniem). sytuacja generalnie jest taka, że przy ścianach zewnętrzych jest najwyżej, a im bardziej w głąb domu tym niżej - mniej więcej na środku pomieszczenia jest największa "dziura".

Na razie będę trochę starał się wyrównać sprawę styropianem (3 cm stryroduru + 3 cm systemowego pod podłogówkę w najwyższych miejscach, 4-5 cm + 3 cm systemowego w najniższych). W takim układzie powinno się udać zrobić wymagane 3,5 cm wylewki ponad rurki, ale chciałbym mieć świadomość jakie mogą być konsekwencje ewentualnej mniejszej wylewki. Stąd ten wątek - za już udzielone odpowiedzi bardzo dziękuję.

A.

Witam,

podłoga na gruncie (piasek, chudziak ok. 10 cm). Ze względu na poziom wyznaczony przez okno balkonowe mam do dyspozycji od 13,5 do 18 cm (łącznie z wykończeniem). sytuacja generalnie jest taka, że przy ścianach zewnętrzych jest najwyżej, a im bardziej w głąb domu tym niżej - mniej więcej na środku pomieszczenia jest największa "dziura".

Na razie będę trochę starał się wyrównać sprawę styropianem (3 cm stryroduru + 3 cm systemowego pod podłogówkę w najwyższych miejscach, 4-5 cm + 3 cm systemowego w najniższych). W takim układzie powinno się udać zrobić wymagane 3,5 cm wylewki ponad rurki, ale chciałbym mieć świadomość jakie mogą być konsekwencje ewentualnej mniejszej wylewki. Stąd ten wątek - za już udzielone odpowiedzi bardzo dziękuję.

A.

Szukasz rozwiązania kompromisowego i tylko takie ma tutaj miejsce.

Zwróć uwagę na dwie rzeczy:

- aby ograniczyć przenikanie ciepła od strony ścian zewnętrznych należy docieplić tę część muru wraz z fundamentem (do samej ławy)

- należy zadbać o jakość wykonania podkładu, w tym receptura, zagęszczenie oraz pielęgnacja betonu tuż po jego wylaniu.

Odpowiednie zagęszczenie wzmacnia podkład a ponadto wpływa na lepszą przewodność cieplną, co przekłada się na pełniejsze, bardziej równomierne rozproszenie ciepła w całej masie podłoża.

Można również zastosować wylewki anhydrytowe, tylko trudno jest znależć firmę, która to dobrze wykona. Pozdrawiam.

Witam. Podczepię się pod temat z krótkim pytaniem. Może już gdzieś było o tym ? Co zrobić z sypiącą się posadzką ? Murarze za mało cementu dali i jest ogólnie do dupy :( Zalałem to jakimś środkiem gruntującym ale niewiele to daje. Czy są jakieś mocniejsze preparaty ? Przepraszam za odejście od tematu:) pozdr adam

Murarze podbeton zrobili taki, że samoloty mogłyby lądować a posadzkę właściwą spieprzyli :( Jest to posadzka w garażu gdzie nie chciałem już nic dawać lub ewentualnie jakąś żywicę (Novol coś takiego robi), lub inne pomysły. Gdyby był to mocny beton to tak bym zostawił ale teraz przy zwykłym zamiataniu wymiatam wiadro piachu. O tym, że to nędza i rozpacz to przeważnie dowiadujemy się trochę później. pozdr adam

Murarze podbeton zrobili taki, że samoloty mogłyby lądować a posadzkę właściwą spieprzyli :( Jest to posadzka w garażu gdzie nie chciałem już nic dawać lub ewentualnie jakąś żywicę (Novol coś takiego robi), lub inne pomysły. Gdyby był to mocny beton to tak bym zostawił ale teraz przy zwykłym zamiataniu wymiatam wiadro piachu. O tym, że to nędza i rozpacz to przeważnie dowiadujemy się trochę później. pozdr adam

Mam to samo i też w garażu. Wlałem litry środków gruntujących i dalej się wymiata piach/cement. Ja planuję kafle, ale nie wiem czy klej to zwiąże. Sprawdzę w przyszłym roku.

Witam,

[...]

Miejscami mogę mieć tylko 2-2,5 cm wylewki nad rurkami , a miejscami będzie dochodziło do 7cm. Czy jest to bardzo groźne? Planowałem wykończenie drewnem i gresem.

2,5cm + klej + gres = około 3,7 cm :)

A tak w ogóle zaleca się, żeby rurki ogrzewania podłogowego leżały w jednej płaszczyźnie, a według tego co piszesz różnica może być nawet 5cm. Nie wiem czy lepiej by nie było wyrównać najpierw styropianem (plus w dołkach piach) do jednego poziomu, a na to jastrych anhydrytowy - minimalna grubość takiego jastrychu to 4cm już z rurkami. Wytrzymały i gładziutki.

Mam to samo i też w garażu. Wlałem litry środków gruntujących i dalej się wymiata piach/cement. Ja planuję kafle, ale nie wiem czy klej to zwiąże. Sprawdzę w przyszłym roku.

czy wlałeś litry środków typu Prosfas lub Wakol PS 295? Jakie wlałeś środki?