Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pokrycia dachowego.

markoos

Recommended Posts

Systemem gospodarczym to nie znaczy samemu!
..no.... bo "system gospodarczy" brzmi lepiej niz "samoróba".... dlatego jest często mylony...

Albo tanio albo dobrze! Samemu można zrobić wszystko tylko po co?!
...ano po to żeby było tani i dobrze!

każdy swoją pracą powinien zarobić na wynajęcie profesjonalisty
... ja juz to gdzieś od kogoś słyszałem....

przykład: czy moża samemu - przepraszam: systemem "samoróba" ...hmm.. ( czym tu zaskoczyć ? )...wyjąć wałek rozrządu z silnika bez wyciągania go spod machy???

( typowy silnik wzdłuż R4 8V i mało miejsca ) .. nawet tego PROFESJONALNY serwis nie UMIE i zaleca ZAINWESTOWANIE KUPY KASY w "profesjonalkę"..

od jakiegs czasu spada "poczytność" tego forum.......... może to kwestia nudy tu panującej i "nudnych" odpowiedzi na pytania ludzi którzy liczą na PORADĘ ZA FREE od SPECJALISTÓW w danych dziedzinach której to NIE MA!! pytanie - odpowiedź! ...a nie pierdolenie o wszystkim i o niczym....( patrz moje posty wyżej )

..a wracając do pokryć.... bo sedno nam umknęło....co z dachami?

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uważam, że każdy swoją pracą powinien zarobić na wynajęcie profesjonalisty. Pozdrawiam.

No tez tak uważam, jednak polskie realią są całkiem inne i wiele rzeczy trzeba robić samemu. Pozatym z tymi profesjonalistami różnie bywa. Tych z prawdziwego zdarzenia jest niestety niewielu, a cennik mają bardzo wysoki :(

Gdybym miał sporo kasy to wolałbym aby rzeczywiście dobrzy fachowcy to wykonali a sam bym popijał piwo przyglądając się jak im idzie ;)

A czasem jest tak że "fachowiec" zrobił jakąs prace, a inwestor musiał sam poprawiać, albo szukać kogos kto to poprawi.

Bo fachowców mamy teraz wielu. Wzięli kasę z Unii na rozwój kupili troszkę sprzętu, a doświadczenie maja maja, bo rok byli pomocnikami u dekarza...

Może lekko przesadziłem ale tak mniej wiecej to wygląda. Fachu niestety (albo stety) trzeba się uczyć latami, bo informacje zawarte w podręcznikach tematycznych albo czasopismach wystarcza ale na początek...i to nie zawsze

Wracając do tematu. Ja na Twoim miejscu nie zastanawiałbym się tylko brał dachówkę. Chyba, że masz jakiś sentyment do gontu, ewentualnie bardzo Ci się podoba. Bo więcej plusów nie widzę. A układanie...czy t o gont, blacha czy dachówka, wszędzie musisz dołożyć staranności bo spieprzyć można wszystko.

• 4 weeks później...

photos no własnie chodzi o to że nie mam sentymentu do żdanego pokrycia ;)

Po prostu nie chciałbym żeby po paru latach okazało się że muszę naprawiać lub wymieniać pokrycie.

Noi chcę położyć sam z pomocą ojca i teścia ;)

I tak poczytałem sobie opinie na forum i nie tylko, pojeździłem po skłądach z pokryciami dachowymi, obejrzałem, pomacałem i chyba będzie to dachówka betonowa.

z paru metrów w sumie nie do odróżnienia

Tylko teraz pytanie która braas, nelskamp czy może euronit ?

Czy stosować dachówki szczytowe czy nie? (widziałem że niektórzy wykańczają ładnie deską) Na pewno nie chciałbym obrabiać blachą na deskę. Tylko czy tak można ? :)

Czy stosować dachówki szczytowe czy nie? (widziałem że niektórzy wykańczają ładnie deską) Na pewno nie chciałbym obrabiać blachą na deskę. Tylko czy tak można ? :)

Stosować oczywiście...Jak widzę taki dach z dachówki gdzie zamiast krawędziówek jest obróbka z blach to ogarnia mnie śmiech i wzburzenie. Świadczy to o właścicielach, których nie było stać na dachówkę ale koniecznie chcieli ją mieć aby pokazać się wśród znajomych, no bo przecież oni na obróbkach się nie znają a to że dachówka jest na górze zauważyć muszą. To jest takie cwaniactwo które doceniają chyba tylko sami inwestorzy. Niestety krawędziówki przy dachach np dwuspadowych kosztują podobnie co sama dachówka podstawowa, ale ich niezastosowanie psuje cały efekt.

photos właśnie chodzi o to że ja nie chce obrabiać blachą nic.

Ale widziałem dach zrobiony dachówką a wykończony drzewem, ładne ozdobne deski (chyba zaimpregnowane) i nie było tam szczytowych dachówek.

tylko właśnie pytanie czy takie coś jest poprawne technicznie. Chociaż dachówki szczytowe też ładnie wyglądają. No tu to już kwestia gustu.

Photos piszesz o kwestii pokazania się znajomym... hmm myślisz że ludzie budując dom robią coś tylko po to żeby się pokazać? przeciez jak oni sie nie znają to nawet nie zwrócą uwagi na dach.

Ja np mam głęboko w "powazaniu" zdanie sąsiadów lub znajomych ;)

Dla mnie najważniejsze żeby w końcu mieć swój własny domek i żeby wszystko bylo wybudowane bez błędów i materiałami w miarę dobrej jakości, a nie budować na pokaz ;)

W ogóle na początek się zastanawiam czy nie zrobić pełnego deskowania, na to papa i zając się dalszymi pracami. Tylko nie wiem jaką papę zastosować czy taka W400/1200 będzie dobra i jak będzie trzeba to wytrzyma ze 2-3 lata ?

Wiesz czy to jest poprawne konstrukcyjnie to nie wiem obróbki szczytowe, zwane wiatrówkami jak sama nazwa wskazuje maja chronić właśnie w tych miejscach nasz dach, aby śnieg tam nie podwiewał, deszcz nie zaciekał. Ja jest to tak wykonane, a w dodatku zdobi całość, a co najważniejsze Tobie się podoba to czemu nie.

Ogromna masa ludzi robi właśnie takie rzeczy na pokaz...akurat jestem z tej branży i spotykam się codziennie z takimi typami dodam słowo ludzi żeby nie zabrzmiało źle :)

Znam jeden przykład nawet. Człowiek nie miał nic kasy ale uparł sie na budowę. Najpierw kupił działke na kredyt pod warszawą za około 300 tys. No ale co z samej działki...wziął następny kredyt na około 200 tys na budowę a sami wiemy czy da sie wybudować i zamieszkac za 200 tys. On w tej kwocie zamknął sie stanem surowym, alę chyba miał juz okna, dach....bez instalacji. No bo na dachu musiała byc dachówka glazurowana, okna musza być drewniane, nad salonem wielka antresola do samego dachu i okno od dołu do góry, takie na 5 m wys. za około 12 tys. Znam go bardzo dobrze...taki cwaniaczek i chciał sie pokazać...Ja nie mówię ze to złe materiały ale trzeba mierzyc siły na zamiary...Skonczyło się na stanie surowym bo kaski nie ma, kredyty trzeba płacic i tyle narazie juz 2 rok domek stoi. Także tacy ludzie istnieją.

:)

no i takich ludzi jakoś mi nie szkoda ;)

Wiesz ja mam dach 2-spadowy wiec chyba dużo tych dachówke by nie bylo. (około 80-90 sztuk)

W jeśli da sie te dachówki to deskę szczytową czy tam krokwie trzeba osłonic blachą tak jak widze że ludzie maja robione? troche szpeci ta blacha przy dachówce szczytowej

Ale ta blacha jest przeważnie robione...sa jeszcze np taki płytki z euronitu np i tez fajnie wyglada ale to sa tez koszta. Na mb wiatrówki idą 3 skrajne. To teraz policz ile masz mb i bedziesz wiedział czy ozdobna deska, którą trzeba będzie co kilka lat odnawiać i konserwować bardziej Ci pasuje.

Wychodzi na to że masz około 160-170 m2 dachu * około 21 zł/m2 dachówki to podstawowa wychodzi około 3500, skrajne gdzies około1800 wiec to jest troche ale napewno warto

Edytowane przez photos

Nie ma żadnego obowiązku stosowania dachówek szczytowych. Dachówka szczytowa praktycznie zakrywa tylko łaty więc osłonięcie krokwi i tak jest konieczne! Pozdrawiam.

Czyli skoro dachówka szczytowa osłania krokwi to jej osłonięcie musi zostać wykonane tylko blachą lub płytkami cementowymi czy jeszcze czymś innym można zakryć?

Mam jeszcze pytanie co do sztywnego poszycia dachu. Jaką papą najlepiej pokryć dach aby mogło w takim stanie wytrzymać 1 lub 2 zimy? Zapewne podkładowa odpada, wiec musi być jakas wierzchniego krycia? Czy W400/1200 bedzie ok?

Pozdrawiam

Nie ma żadnego obowiązku stosowania dachówek szczytowych. Dachówka szczytowa praktycznie zakrywa tylko łaty więc osłonięcie krokwi i tak jest konieczne! Pozdrawiam.

Nikt nie twierdzi ze jest to konieczne. Rozmawiamy o estetyce i sensie dawania tych skrajnych. A wiadomo że dodatki zdobia dach

... Rozmawiamy o estetyce i sensie dawania tych skrajnych. A wiadomo że dodatki zdobia dach

Trudno powiedzieć co jest estetyczne a co nie. W nowoczesnej formie dachu zastosowanie dachówek szczytowych w moim przekonaniu byłoby bardzo nie estetyczne. W jednym z budynków moją opinię podzielił projektant i inwestor. A co z dachami nie posiadającymi krawędzi prostopadłej do okapu? A co z dachami zakończonymi ogniomurem? A estetyczne jest obicie krokwi czołowej blachą i do tego kopertowaną? Oczywiście o gustach się nie dyskutuje a z technicznego punktu widzenia nie ma takiego obowiązku. Pozdrawiam.

w temacie czym kryć.

miało być tanio. zacząłem od blachodachowki i to u znajomych sprzedawców z dobrymi rabatami. wszystko w komplecie wyliczone na 15 tys (z oknami połaciowymi, rynnami itd).

ponieważ mialem czas, zacząłem pytac o dachówki. cementowe, ceramiczne. od oferty, do oferty. tym razem bez znajomości i specjalnych rabatów.

skonczyło się na 18 tys za ceramiczną. warto dołożyć, różnica niewielka.

Robocizna wyjdzie też trochę więcej. łącznie dach z blachy (materiał i robocizna) wyszedłby jakieś 22 tys. (15+6,5)

na dachówce ceramicznej jakieś 27 tys. (18+8,5). Niby 20% więcej, ale mam nadzieje, że to będzie najlepsze "20% więcej" jakie wydałem.

desmear no to miałeś dokłądnie taką samą sytuacje co u mnie...

tylko nie wiem dlaczego do dziś ludzi mówią że blacha wychodzi dużo taniej. Dopiero jak człowiek sam pójdzie, da do wyliczenia kompletny dach to wychodzi bardzo mała różnica.

U mnie np różnia między blachą a dachówką cementową wyniosła około 1200 zł. I to blacha wcale nie jakas najlepsza. Jak poprosiłem o wyceną ruukki albo planja to blacha wyszła drożej niż dachówka z Euronitu.

W przypadku blachy chciałem dać jeszcze pełne deskowanie... teraz jak zamierzam dać dachówkę cementową zastanawiam się nad tym czy nie zrezygnowąć z pełnego deskowania.