markoos 04.12.2010 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 A mam pytanie ma ktoś może szkic techniczny jak wygląda dachówka obrobiona deską (np ozdobną) zamiast dachówek szczytowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.12.2010 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 (edytowane) Nie rezygnuj z deskowania. Pozdrawiam. Edytowane 6 Grudnia 2010 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basbur 06.12.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 decyzja chyba juz podjęta, napiszę co u mnie;)przechodziliśmy różne stadia fascynacji - od dachówki ceramicznej, przez cementową, gont i z powrotem;)Stanęło na goncie 3d (OC) na pełnym deskowaniu, jesteśmy bardzo zadowoleni. Jeśli jesteś zainteresowany to koszty materiału mogę podac później, bo teraz nie pamiętam dokładnie. Pamiętam tylko, ze za polozenie gontu z obróbkami wszelkimi i wstawieniem okien dachowych zaplacilismy 4800, a dachu mamy 270 m. Dla nas przeważyła oryginalnosc tego gontu i łączny koszt (materiał i robocizna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 08.12.2010 00:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 No to dach masz około 70 m większy niż bedzie u mnie Natomiast co do przechodzenia i szukania pokrcyia miałem podbnie Mozesz na PW czy jak wolisz tutaj pokazać koszty i zdjęcia z realizacji Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basbur 08.12.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 (edytowane) No to dach masz około 70 m większy niż bedzie u mnie Natomiast co do przechodzenia i szukania pokrcyia miałem podbnie Mozesz na PW czy jak wolisz tutaj pokazać koszty i zdjęcia z realizacji Pozdrawiam Mogę tutaj;) najpierw zdjecia, koszty wrzucę wieczorem albo jutro, bo mam w domu;) http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/ui/ofjw/oUzIhZm0buxitd6VoX.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/ui/ofjw/e8NU2MMY18KjvWRTzB.jpg Edytowane 8 Grudnia 2010 przez basbur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBUD 08.12.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Hej, mam dwa pytania,Czy kolektory wymagają jakiegoś specjalnego pokrycia dachowego? oraz jak sprawdzić czy konstrukcja dachu wytrzyma 3 kolektory 2,2 m2, o łącznej powierzchni 6,6m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golob_ 08.12.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 basbur czy mógłbyś napisać jakiej firmy masz ten gont i jaka była cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 08.12.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Pytanie do Basbura; Nie widzę wentylacji kalenicowej. Jak to rozwiązałeś ?. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basbur 09.12.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Basbur to kobieta, na dodatek blondynka;) Już odpowiadam. Mój gont to Owens Corning Duration AR w kolorze Onyx Black. Cena za m2 to 27,5 brutto (płaciliśmy w lipcu). Całkowity koszt materiału na dach (gont, rynny, blacha, papa, wyłazy, wywietrzniki, ławy kominiarskie itp) to 14760 + robocizna 4800 (obróbki blacharskie, rynny, montaz okien dachowych, polozenie gontu itp). W koszt materialu i robocizny NIE JEST wliczony koszt desek i robocizny za deskowanie dachu - to robiła nam ekipa stawiająca dom, więc do powyzszych kosztów trzeba to jeszcze doliczyć. Mistrzu Janie, jeśli chodzi o wentylację kalenicową - na każdej połaci przy kalenicy mamy wywietrzaki czy jak to się tam nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.12.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Basiu - dobrze ? Powinno być wentylowane każde pole międzykrokwiowe Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basbur 09.12.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Dobrze, Mistrzu Janie zapytam męża w takim razie, może jest tam coś więcej. jeżeli nie ma to co nam grozi? albo czy można to jeszcze jakos naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.12.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Założyć wentylację na całej dł. kalenicy. Teraz masz z wentylowane 1 pole międzykrokwiowe. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basbur 09.12.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Dzięki. czy to tez tymi wywietrzakami da się załatwić czy jakiś inny system zastosowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 09.12.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Założyć wentylację na całej dł. kalenicy. Teraz masz z wentylowane 1 pole międzykrokwiowe. Jan. Bo potem moze tak wygladac; http://lh5.ggpht.com/_-XGHvrdfb9g/S4AoUFGUoqI/AAAAAAAAAFQ/LvYfwysoK7I/s640/Powrot%20do%20Polski%204%20grudzien%202009%20021.JPG A jakie sa wloty wentylacyjne pod okapem, jak to jest rozwiazane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 09.12.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 (edytowane) Hej, mam dwa pytania, Czy kolektory wymagają jakiegoś specjalnego pokrycia dachowego? Pytanie do firmy, w której będziesz kupował kolektory. oraz jak sprawdzić czy konstrukcja dachu wytrzyma 3 kolektory 2,2 m2, o łącznej powierzchni 6,6m2? Z takim pytaniem radzę do osoby, która zaprojektowała dom, który budujesz. W moim projekcie już jest przewidziane miejsce dla kolektorów oraz ich ilość (powierzchnia). Edytowane 9 Grudnia 2010 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golob_ 09.12.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Basbur to kobieta, na dodatek blondynka;) Już odpowiadam. Mój gont to Owens Corning Duration AR w kolorze Onyx Black. Cena za m2 to 27,5 brutto (płaciliśmy w lipcu). Całkowity koszt materiału na dach (gont, rynny, blacha, papa, wyłazy, wywietrzniki, ławy kominiarskie itp) to 14760 + robocizna 4800 (obróbki blacharskie, rynny, montaz okien dachowych, polozenie gontu itp). W koszt materialu i robocizny NIE JEST wliczony koszt desek i robocizny za deskowanie dachu - to robiła nam ekipa stawiająca dom, więc do powyzszych kosztów trzeba to jeszcze doliczyć. . Ups przepraszam, dzięki za informacje, bardzo mi się podoba ten gont. Ogólnie napatrzyłem się na gonty będąc trochę w USA gdzie są bardzo popularne, w Polsce jednak jest ich mało, do tego wszyscy uważają je za jakiś budżetowy produkt a liczy się tylko dachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 09.12.2010 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Dzięki. czy to tez tymi wywietrzakami da się załatwić czy jakiś inny system zastosowac? Basiu chodzi o coś takiego: http://www.dachmarket.h2.pl/allegro/wyw%20kalenicowy%20do%20gontu.jpg http://www.iko.be/documents/graphics/accessories/av-ridge-on-roof.jpg Golob no masz racje w Polsce jest coś mało popularny gont. A dostać bardzo dobrej jakośći jest trudno. Mało punktów dystrybucyjnych, mała konkurecja, a co za tym idzie ceny dość wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basbur 09.12.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 (edytowane) Markoos, dzięki za linki. Jest u nas coś takiego jak gont kalenicowy ale pod nim chyba czegoś takiego jak w tych linkach to nie ma. Czy to oznacza, żę będziemy musieli zerwać nasz gont, położyć wentylacje kalenicową i znowu gont? czy mogę przybić to do gontu który juz jest i na to polozyc znowu pas gontu kalenicowego? I dlaczego nasz dekarz nam o tym nie powiedzial:( Golob (czy Twój nick od mistrza świata na żużlu pochodzi?, u nas w kraju, jak i tu na FM, spotkac mozna opinie, ze gont to najlepiej na budę dla psa polozyc;) Nam się ten spodobał i go położyliśmy, mimo różnych krytycznych opinii. W końcu Tobie ma się podobać, nie innym, prawda? Edytowane 9 Grudnia 2010 przez basbur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.12.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Można zrobić kalenicę z blachy na klockach. Taniej , nie potrzeba przyklejać gontu. Pamiętać o przecięciu kalenicy na szer, ok 4 cm. Na przecięcie można dać siatkę przeciw robactwu. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basbur 09.12.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Mistrzu, chyba za trudne jest dla mnie to co piszesz;)mam rozciąć gont kalenicowy i na to dać blachę na klockach? i na blache nic juz nie dawac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts