Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pokrycia dachowego.

markoos

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prawdopodobnie jest tak, że ocieplenie nie dochodzi do samej kalenicy czyli została pusta przestrzeń na całej długości dachu. Twój wykonawca uznał, iż zastosowanie po jednym elemencie wentylacji połaciowej wystarczy. W moim przekonaniu nie wystarczy. Rozwiązań może być kilka:

a/ dołożenie kolejnych elementów wentylacji połaciowej,

b/ demontaż czap kalenicowych i wykonanie otworu (szczeliny) pomiędzy ścianami szczytowymi i:

- nakrycie nakładką wentylacyjną pokazaną wyżej lub specjalnym "bandażem" wentylacyjnym a na to czapy z gontu,

- wykonanie uniesionego daszku i nakrycie go gontem,

- wykonanie czapy blaszanej, o której wspomniał Jan,

- zamontowanie gotowego gąsiora blaszanego.

Należy koniecznie pamiętać o wlocie powietrza w okolicach okapu. Ideę obrazowo pokazał "markoos". Pozdrawiam.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi;) Już rozumiem jak to miałoby wyglądać.

Ocieplenia poddasza jeszcze u nas nie ma.

Chyba faktycznie jest tak, jak pisze Andrzej W. - ocieplenie nie ma dochodzić do samej kalenicy i zostac ma pusta przestrzen nad sufitem, na kazdej polaci mamy te wywietrzniki (po jednym) i zdaniem dekarza to wystarczy. Gdybyśmy zdecydowali się na dołożenie kolejnych elementów wentylacji połaciowej (to rozwiązanie wydaje mi się prostsze), to ile na kazdej polaci powinno ich byc? jest jakis przepis na ilosc takich wywietrzników? ;)

• 8 months później...

Zwracam się z prośbą do mądrych głów tego forum w podjęciu decyzji w zakresie pokrycia dachowego.

Mianowicie, budujemy dom według gotowego projektu z123. Dach jest typową kopertą. Jak dotąd tkwiliśmy w błędnym przekonaniu, że pokrycie z blachodachówki będzie korzystne cenowo. Błąd! mamy wyceny na blachę z Bratexu - bo najbardziej przypadł mi go gustu ich najbardziej prosty profil, cena: 19.500 za kompletny system dachowy z orynnowaniem. :jawdrop:

W tak zwanym międzyczasie, zaczęliśmy wątpić w słuszność naszej decyzji co do blachy, poprosiliśmy firmę, która dla nas tworzy gotową więźbę prefabrykowaną o jej przeliczenie z uwzględnieniem obciążeń pod dachówkę. Zleciliśmy także kilka wycen na kompletny dach z dachówki cementowej, na które wciąż czekamy.

Ale, no niestety, podoba nam się dachówka płaska, (taką też miałam wizję naszego dachu, prosty, jak i cały budynek w swej konstrukcji i architekturze), a ta do tanich nie należy.

Internetowy rekonesans pokryć dachowych z płaskiej dachówki dowiódł, że najlepszą dla nas ofertę cenową może nam złożyć Benders na dachówkę carisma, bądź Euronit - na kapstadt, obie cementowe.

I tu mamy kilka wątpliwości:

1. Czy na nasz kopertowy dach o kącie nachylenia 30 stopni, płaska dachówka będzie odpowiednia (zwrócono nam uwagę, że przy takim kącie, efektu płaskiej dachówki nie będzie widać, poza tym pozostają ważne kwestie podwiewania śniegu, nawet z założeniem naszej super prostej konstrukcji wykonanej w systemie gotowych prefabrykatów) ??

2. Czy warto inwestować w wymarzoną wizję dachu dość sporą kwotę funduszy, i tak już mocno odchudzonego inwestorskiego portfela, bo porównywalnie, zgodnie z promocją, w podobnej cenie możemy mieć dach wykonany z dachówki ceramicznej firmy Koramic ??

Te i inne dylematy spędzają mi sen z powiek i może w tym miejscu wypowie się specjalista i doradzi, czy faktycznie tak jest, że z płaskiej dachówki przy nachyleniu dachu 30 st. gorzej jest odprowadzana woda i śnieg może podwiewać? Wtedy, no niestety z "bólem serca", odpuszczę mój wymarzony prosty dach i zastanowię się nad np. Alegrą, którą nam promują, bo ona najmniej ozdobna, a ja ornamentów, fal, profili S - nie znoszę :(

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi,

pozdrawiam,

kasia.

Z dachem jest tak, że stale go widać a porządnie wykonany jest praktycznie dożywotni. Dachów z dachówek raczej nie malujemy. Warto się zatem poważnie zastanowić przed pojęciem ostatecznej decyzji. Jedna rzecz nie powinna budzić wątpliwości: więźba powinna być wykonana pod ciężkie pokrycie co pozwoli zawsze na wybór dowolnego pokrycia. Podwiewanie śniegu nie jest żadnym problemem gdyż występuje zawsze! Za szczelność dachu odpowiada krycie wstępne! Kąt 30* jest odpowiedni praktycznie dla każdego pokrycia inna kwestia to walory estetyczne. Czy dla takiego kształtu dachu płaska dachówka zakładkowa będzie odpowiednim pokryciem? To już rzecz gustu. Pozdrawiam.

Bardzo dziękuję wszystkim za porady i sugestie.

Nasza więźba prefabrykowana pierwotnie obliczana była pod blachodachówkę, ale jak zrobiłam wstępny rekonesans, wg którego mamy ok. 60 m.kw odpadu, szybciutko przeprojektowano konstrukcję dachu z uwzględnieniem obciążeń dachówki. Dachówka cementowa wychodzi sporo taniej, niż blacha, ale nie mam przekonania do tego materiału, zwłaszcza jak sobie obserwuję okoliczne dachy tego krycia, po tegorocznym bardzo mokrym lecie, całe zachodzą mchem i to nie tylko od północnej strony. No i nadal mam problem, bo to, co się podoba oczom, niestety sakiewce już nie.

Nadal czekam na wyceny dachu, teraz już z ceramiki, ale patrząc w kalendarz, sądzę, że wakacyjne promocje cenowe "przeszły mi koło nosa", a dzisiaj wprowadzane podwyżki o kilka "oczek", znów poskutkują stanowczym VETO - naszego portfela...

Pozdrawiam,

kasia.

• 5 years później...
Najlepszym z dostępnych na rynku produktów jest dachówka ceramiczna (karpiówka lub zakładkowa) następnie dachówka betonowa, kolejno blachodachówka lub blacha na Click, papa termo zgrzewalna i gont papowy. Wszystko zależy od projektu Twojego domu, czy możesz zastosować pokrycie ciężkie czy lekkie oraz od możliwości finansowych. Wiadomo jest, że karpiówka będzie 2-krotnie droższa od dachówki betonowej czy blachy oraz 3-krotnie od gontu papowego.