metalek23 02.11.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Witam. Może mi ktoś tu pomoże. Mam problem z piaskiem w studni. Podniesienie kosza około 50 cm od dna a następnie wyczyszczenie zbiornika przy hydroforze nic nie dało. Piasek jest tak drobny, że przechodzi przez filtr sznurkowy założony za hydroforem. Próba wyczyszczenia studni nie powiodła się, ponieważ przypływ jest tak duży że pompa 2,5 KW z wężem 2" sobie nie poradziła z wypompowaniem wody. Zresztą myślę że nic by to nie dało. Z góry dziękuję za pomoc Łukasz Polek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.11.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Witam. Może mi ktoś tu pomoże. Mam problem z piaskiem w studni. Podniesienie kosza około 50 cm od dna a następnie wyczyszczenie zbiornika przy hydroforze nic nie dało. Piasek jest tak drobny, że przechodzi przez filtr sznurkowy założony za hydroforem. Próba wyczyszczenia studni nie powiodła się, ponieważ przypływ jest tak duży że pompa 2,5 KW z wężem 2" sobie nie poradziła z wypompowaniem wody. Zresztą myślę że nic by to nie dało. Z góry dziękuję za pomoc Łukasz Polek Studnia glebinowa czy kopana?? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metalek23 03.11.2010 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Studnia glebinowa czy kopana?? marcin Kopana. Głębokość około 6 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.11.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Kopana. Głębokość około 6 m Moja propozycja, zasypac studnie warstwa zwiru filtracyjnego, takiego jak sie stosuje do obsypki studni glebinowych. Zgaduje, ale pewnie ze 20cm. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 05.11.2010 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Ten rok jest wybitnie bogaty w opady stąd wysokie poziomy wód gruntowych. Wypompowywanie wody to błąd - razem z wodą napływa piasek z poza kręgów - wypłyca studnie i może się okazać że poprzekręca kręgi. Odsuń rurę ssącą os ściany kręgów lub zamiast kosza ssącego zastosuj filtr z siatką nylonową studniarską - nie przepuści piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metalek23 07.11.2010 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 (edytowane) Witam. mam jeszcze kilka pytań. Czy taki filtr owinięty siatką się nie zatka po jakimś czasie ? Jaki model filtra założyć i jak długi ma on być i czy filtr jest już do kupienia z siatką czy trzeba go nią owinąć ? Pozdrawiam Łukasz Edytowane 7 Listopada 2010 przez metalek23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts