Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piasek w studni

metalek23

Recommended Posts

Witam. Może mi ktoś tu pomoże.

Mam problem z piaskiem w studni. Podniesienie kosza około 50 cm od dna a następnie wyczyszczenie zbiornika przy hydroforze nic nie dało. Piasek jest tak drobny, że przechodzi przez filtr sznurkowy założony za hydroforem. Próba wyczyszczenia studni nie powiodła się, ponieważ przypływ jest tak duży że pompa 2,5 KW z wężem 2" sobie nie poradziła z wypompowaniem wody. Zresztą myślę że nic by to nie dało.

Z góry dziękuję za pomoc Łukasz Polek

Witam. Może mi ktoś tu pomoże.

Mam problem z piaskiem w studni. Podniesienie kosza około 50 cm od dna a następnie wyczyszczenie zbiornika przy hydroforze nic nie dało. Piasek jest tak drobny, że przechodzi przez filtr sznurkowy założony za hydroforem. Próba wyczyszczenia studni nie powiodła się, ponieważ przypływ jest tak duży że pompa 2,5 KW z wężem 2" sobie nie poradziła z wypompowaniem wody. Zresztą myślę że nic by to nie dało.

Z góry dziękuję za pomoc Łukasz Polek

Studnia glebinowa czy kopana??

marcin

Ten rok jest wybitnie bogaty w opady stąd wysokie poziomy wód gruntowych. Wypompowywanie wody to błąd - razem z wodą napływa piasek z poza kręgów - wypłyca studnie i może się okazać że poprzekręca kręgi. Odsuń rurę ssącą os ściany kręgów lub zamiast kosza ssącego zastosuj filtr z siatką nylonową studniarską - nie przepuści piasku.

Witam. mam jeszcze kilka pytań.

Czy taki filtr owinięty siatką się nie zatka po jakimś czasie ? Jaki model filtra założyć i jak długi ma on być i czy filtr jest już do kupienia z siatką czy trzeba go nią owinąć ?

Pozdrawiam Łukasz

Edytowane przez metalek23