szybkaosa 03.11.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Witam. Dziś rano oglądałem dwuletnią elewację w technologii lekka mokra [styropian] na ścianie północnej pewnego domu, drobny baranek. I byłem załamany jej wyglądem, zaczyna się dobrze zazieleniać glonami. A jako, że zaczynam myśleć o zrobieniu w przyszłym roku ocieplenia ścian w swoim domu do głowy wpadł mi taki pomysł:Na elewacji północnej zrobić ruszt drewniany lub aluminiowy, między to wełna mineralna jakaś przeznaczona do fasad i na to blacha trapezowa o wysokości tłoczenia 8mm w układzie poziomym z fakturą drzewa mocowana na wkręty jak na dachu. Oczywiście do tego odpowiednie obróbki blacharskie. Jak Wam podoba się to rozwiązanie? Taką elewację byłbym w stanie sam wykonać ~ 70m2 a miałbym spokój z glonami. Zrobił ktoś może coś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 03.11.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Witam. Dziś rano oglądałem dwuletnią elewację w technologii lekka mokra [styropian] na ścianie północnej pewnego domu, drobny baranek. I byłem załamany jej wyglądem, zaczyna się dobrze zazieleniać glonami. A jako, że zaczynam myśleć o zrobieniu w przyszłym roku ocieplenia ścian w swoim domu do głowy wpadł mi taki pomysł: Na elewacji północnej zrobić ruszt drewniany lub aluminiowy, między to wełna mineralna jakaś przeznaczona do fasad i na to blacha trapezowa o wysokości tłoczenia 8mm w układzie poziomym z fakturą drzewa mocowana na wkręty jak na dachu. Oczywiście do tego odpowiednie obróbki blacharskie. Jak Wam podoba się to rozwiązanie? Taką elewację byłbym w stanie sam wykonać ~ 70m2 a miałbym spokój z glonami. Zrobił ktoś może coś podobnego? moim zdaniem to za wczęsnie położony tynk elewacyjny. Klej jeszcze dobrze nie wysechł, albo po deszczu był robiony tynk. Zazielenienia nie spotyka się często i jakoś domy nawet białe dobrze po latach wyglądają. Więc po co cudować z technikami, wystraczy dobrze wg procedur zrobić prawidłowo to co się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 03.11.2010 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 moim zdaniem to za wczęsnie położony tynk elewacyjny. Klej jeszcze dobrze nie wysechł, albo po deszczu był robiony tynk. Zazielenienia nie spotyka się często i jakoś domy nawet białe dobrze po latach wyglądają. Więc po co cudować z technikami, wystraczy dobrze wg procedur zrobić prawidłowo to co się robi. Czy cudować? To raczej dość powszechna technologia w większym budownictwie. Tylko jakie pułapki są przy zastosowaniu tego na domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 03.11.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Czy cudować? To raczej dość powszechna technologia w większym budownictwie. Tylko jakie pułapki są przy zastosowaniu tego na domku. zrobisz jak uważasz, ja jestem zdanie, że nie warto się narobić, skoro możńa zrobic to samo przy mniejszej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts