Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy grzejników

Recommended Posts

OK pewnie ze nie tak prosto, ale u mnie tyle wychodzi (BK 400 JW, okna z szyba 1.1 -

dosc duzo okien) - 72 W/m2, 27 W/m3.

W lazience dolozyc z 10-15% mocy

Oczywiscie fajnie jest zrobic sobie bilans cieplny swojego domu, a najlepiej kazdego

pomieszczenia ...

Ale Adamos48 jak zaproponujesz jakas szybka i efektywna metode - to OK :-)

pozdr - Krzysiek

Też tak liczyłem niedawno. Ale mój instalator podpowiedział, że jeśli lubię mieć nieco ponad 20 st. C. to trzeba dołożyć ok. 7-10 % mocy na każdy stopień ponad 20. A że ja lubię ciepło - policzyłem po ok.100 W/m2.

Tom

Adamos. Ty przecież radzisz dawać 140 W/m2. Nawet gdybyś gdzieś na jakimś szkoleniu usłyszał, że można dawać 40 W/m2 to byś to uznał za brednię. Nic dziwnego, utrzymujesz sie przeciez z wciskania ludziom jak największej liczby żeberek.

A u mnie wszystkie obecnie zamontowane mają właśnie taką moc, że na 1 m2 wychodzi 40W i wyobraź sobie, że bez problemu utrzymują 20 stopni nawet w największe tegoroczne mrozy, a do tego nigdy nie działały z pełną moca przez całą dobę,

Przecież piszę że to ja dałem takie grzejniki, a nie 4/5 mieszkańców starych nieszczelnych domów. A co do naduchania to zupełnie mijasz sie z oceną. Mój dom jest niezamieszkały i nikt tam nie dmucha. Ogrzewaja go jedynie grzejniki. Rekuperatora tez ciągle nie mam zamontowanego. Mam też troche nieszczelności w drzwiach i kanalizacji. Nie mam nic przeciwko termosom ale akurat mój jeszcze nie podpada pod to określenie.

Dzisiaj byłem nawet na szkoleniu w bardzo poważnej firmie i nie słyszałem o takich bzdurach 40wm2

w bilansie cieplnym domu mam 32 W/m2,

nie oznacza to że założę grzejnik 650 W w pomieszczeniu 20 m2

Są przecież przeliczniki, dodatki w zalezności gdzie grzejnik wisi itd.

jeśli wiesz o czym ja mówię - jak w pisence "wyjechały nasze dzici na wakacje" - czy jakoś tak ... :wink:

Cz.