apietra 03.11.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Witam Mam następujący problem - działka budowlana na której w przyszłym roku zamierzam rozpocząć budowę jest płaska. Droga wzdłuż działki ma spadek około 10-12%. Jeden koniec działki jest w poziomie drogi a drugi około 2m wyżej (ponad poziomem drogi). Ponieważ mam kiepskie warunki zabudowy (powierzchnia zabudowy tylko 130 m2 a chcę mieć garaż dwustanowiskowy to muszę zrobić podwpiwniczenie w którym będzie garaż. Budynek będzi zlokalizowany około 6,5m od granicy działki drogowej wykonanie zjazdu z drogi publicznej do garażu planuję zrobić w miejscu gdzie działka jest wyniesiona ponad drogę (żeby je zjeżdżać do garażu po pochyleniu 30-40% tylko prawie po płaskim). I tu natknąłem sie na problem - jak zrobić bramę w lini ogrodzenia przy takim spadku drogi? Brama będzie musiała mieć pewnie ze 5 m szerokości co daje różnice wysokości między dwoma końcami około 50-60 cm. Czy jes możliwość aby brama nie była pozioma i przesuwała się zgodnie ze spadkiem drogi? Czy ktoś miał podobny problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 03.11.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Widzialem rozwiazania kiedy brama suwana byla w poziomie ale przy jej zamykaniu chowala sie do ziemi jednym koncem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apietra 03.11.2010 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Też już myślałem o takim rozwiązaniu, ale zastanawiam się czy nie będzie problemów w zimie jak napada śniegu lub zamarznie jakaś stojąca woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 05.11.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 A w prowadzenie bramy przy normalnym ulorzeniu nie napada?To juz jest raczej kwestia samego rozwiazania technicznego, jak to zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 06.11.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Myślę, że trzeba teren przeprofilować sprzętem typu Cat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 07.12.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Rozumiem, że pomiędzy słupkami bramy będzie ów 10-12 % spadek? A czy na pewno tak chcesz? U mnie droga przed domem ma ok 6-7 % spadek ale brama porusza się w poziomie i taki też jest teren pomiędzy słupkami bramy. Zresztą cały teren podjazdu jest wypoziomowany, pomimo naturalnego spadku działki. Zaletą jest łatwość komunikacji oraz (!) większe bezpieczeństwo zimą. Zdecydowanie polecam takie wyprofilowanie - teren przed bramą to takie "śmigło".Jeśli jednak ma to być na spadku to widywałem bramy-samoróbki, w których mechanizm był zwyczajny ale różna długość sztachet zapewniała dopasowanie dolnej krawędzi bramy do nawierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts