bowess 08.11.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 (edytowane) Ogólnie takie zmiany typu poszerzenia, zwężenie wydają się niewielkie, bo co to jest 30cm, ale architektonicznie i konstrukcyjnie często są to zmiany dużej wagi, bo zmieniają się proporcje budynku, układ okien w stosunku do wymiarów domu, strop, rozmieszczenie krokwi i inne jeszcze. Rozważana przez Ciebie zmiana z rodo6 na rodo4 wizualnie bardzo duża, bo rodo4 ma wejście od szczytu, więc z ulicy zupełnie inny wygląd budynku.Proponuję raczej rodo14 - równo 13m, więc luksfery w garażu i wszystko gra. Wykusz spory - jeżeli chcesz może być prostokątny. Brak lukarny od podwórza, ale o ile dobrze rozumiem od tamtej strony jest północny wschód lub zachód.http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-14/m4b016bb535a52 Edytowane 8 Listopada 2010 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 08.11.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Witam.Ja mam podobny problem.Po przejżeniu tysięcy projektów zakrzyknąłem bingo! Projekt z Archonu: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-tabasko/m4aae37476cf86Jednak mam działkę szeroką 20 m (taka jak Wasza) i podobny problem, gdyż brakuje mi 1,5 m.Myślę nad następującym rozwiązaniem:1. Okna w garażu i nad garażem zostawiam bez zmian, chcę zachować tutaj 4m od granicy, żeby umożliwić wjazd samochodem na podwórko.2. Zmniejszam o 50 cm wykusz i projektuję go tak, żeby można zachować odległość 3m od granicy.Zmiany w wykuszu polegają na zastosowaniu pustaków szklanych oraz zamontowaniu okna narożnego (jak na poniższych rysynkach)http://www.odnowa.pl/bud/front_v2.jpg http://www.odnowa.pl/bud/wykusz_rozwiazanie.jpg Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jopasek 08.11.2010 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 TomekBudujeDomek Domek naprawdę extra ten wasz... ale za duży dla nas... chcemy czegoś max do 140m2. Bowess Właśnie pokazuje żonie projekt który zaproponowałeś dla mnie dobry na pierwszy rzut okiem... brakuje tylko spiżarki w kuchni... trzeba pomyśleć by jak i gdzie by ją zaadoptować tak jak to w innych rodach jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jopasek 08.11.2010 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 straszny mętlik w głowie... a jak by zlikwidować wykusz w rodo 6? Czy dom straci dużo na uroku osobistym? Lub zostawić tylko 40cm - ale czy jest sens taki mały (spieram się z żoną), słucham waszych rad...Bowess czy aby na pewno takie problemy będą z dachem? Przecież dach jest tylko i wyłącznie nad garażem ... (laik jestem proszę o wyrozumiałość...)Żonie nie podoba die bryła rodo14... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 08.11.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Jopasek: Właśnie chciałem Ci zasugerować, żebyś zrezygnował w wykuszu z przeszklenia od strony granicy, zostawiając w nim tylko okna boczne.Możesz mieć wtedy 3m do granicy, więc zyskujesz pierwszy metr. Drugi metr zyskujesz likwidując okno w garażu i w pokoju nad garażem (3m do granicy).Możesz zamiast okna w garażu dać pustaki szklane (luksfery) a w pokoju nad nim okna dachowe.Teraz masz 30cm luzu. Możesz o tyle poszerzyć wykusz dzięki czemu zyskasz więcej miejsca w salonie, więcej światła przez szersze okna boczne wykuszu oraz większy balkon.Koszt adaptacji przy zmianach proporcji bryły domu może faktycznie być większy. Rozwiązanie, które Ci proponuje nie wymaga dużych zmian projektowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 08.11.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 (edytowane) Ja bym ucięła wykusz i wstawiła jakieś ładne okno w zamian. Do tego trochę drewna, jak na froncie i cud-malina. No ale ja po prostu nie lubię wykuszy. Zmiana szerokości dachu pociągnie za sobą przesuwanie krokwi - dach nad garażem też ma taką konstrukcję, choć mniejszy i ktoś będzie musiał trochę przerysować i przeliczyć więźbę. Jeżeli żonie rdo14 tylko z zewnątrz się nie podoba to nie ma wyjścia - musisz usiąść z jakimś fotoszopem i przerobić na styl rodo6 elewację. Zaznaczam, że nie ma z tym naprawdę najmniejszego problemu - usuwasz kamień, kwiatki z balkonu i ozdoby więźby i wychodzi nowocześnie. Gdyby ekipie od elewacji pokazać wizualki rodo6, to zrobią tak, jak rodo6 i pewnie nawet nie zauważą, że to inny projekt. No chyba, że żonie chodzi głównie o lukarnę od podwórza, jeżeli tak to gorsza sprawa, choć bez były tańszy dach. Osobiście poważnie zastanowiłbym się na likwidacją spiżarki w rodo6, bo moim zdaniem w kuchni jest mało blatów roboczych, spiżarka jet symboliczna i bardzo ciasna - w jej miejscu można o wiele pakowniejszą zabudowę wstawić i nie traci się miejsca na drzwiczki do tejże skrytki. Zlikwidowałabym też okno na ścianie z wykuszem - byłoby więcej możliwości ulokowania kuchenki i zlewozmywaka, bo ten w kącie uważam za wyjątkowo kiepski pomysł. TomekBudujeDomek podsunął mi jeszcze coś - mianowicie w boczkach wykuszu okna a centralnie luksfery (okno kuchni już wyrzuciłam wcześniej) - też byłaby ściana, więc można zbliżyć na 3m. TomekBudujeDomek - uważam, że Twoje zmiany w porządku. Luksfery są teraz piękne i tylko kolor wybierać. Edytowane 8 Listopada 2010 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 08.11.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 bowess: Dzięki Jeśli zlikwidować by wykusz w rodo6, zrobi się trochę mało miejsca w salonie. Tak sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jopasek 09.11.2010 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 (edytowane) bowess ogólnie zależy nam na jak najmniejszym powierzchniowo domu, liczymy się z przyszłymi kosztami eksploatacyjnymi... TomekBudujeDomek salon będzie mniejszy o 4m2 ale my aż tak dużego nie potrzebujemy, a poza tym czy 25m2 to za mało na salon bo nie wydaje mi się, czytałem na forum o tym domu że jak rodzina przychodzi to stół w salonie staje i tak od kominka po sofę wtedy mieści się spokojnie 12osób i jeszcze jest luz... A czy mi na co dzień potrzebny stół na 6 osób nie wydaje mi się. Tak więc wymyśliłem sobie (idąc za myślą żony) żeby zmniejszyć wykusz o te 70cm co brakuje, dać stół na 4 stołki (z możliwością rozsuwania). Idąc dalej za propozycjami z forum (dzięki bowess) likwidacja okna w kuchni i montaż drzwi suwanych w schowku w kuchni, zmiana okna w garażu na luxfery i oto co powstało....http://img574.imageshack.us/img574/7681/dpozmianach.jpg Edytowane 9 Listopada 2010 przez Jopasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 09.11.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 (edytowane) Dla mnie takie zmniejszenie wykuszu ok, ale czy finansowo ma to sens trudno mi ocenić. Mam na myśli zestawienie kosztów wykonania tak małego wykuszu z kosztami umieszczenia tu okna lub drzwi tarasowych. No ale zawsze to te 40cm wgłębka będzie. To, jaki duży ma być salon, to kwestia indywidualna. Wiadomo, że większy jest ogólnie bardziej reprezentacyjny, ale żeby w ogóle był reprezentacyjny, to trzeba te metry wykończyć i wyposażyć, a pod koniec budowy zwykle zaczyna się lekkie skąpienie kasy. Jeżeli gości przyjmuje się raz na ruski rok, albo zaprasza po jednej parze na jedno posiedzenie, to faktycznie niepotrzebny większy salon. Od wielkiego dzwonu typu jakaś tam komunia czy 50-lecie ślubu można się poświęcić i przestawić stół czy wynieść fotele. Moje własne wesele na 21 osób było u rodziców w pokoju tej wielkości, no ale tańczyliśmy w holu, bo jednak parkiet się już nie zmieścił. A stół na 6 osób był wrysowany, bo w tym domu tyle mogłoby spokojnie mieszkać - babcia na parterze, a rodzice i 3 dzieci na poddaszu. Ze względu na przyszłe koszty utrzymania zdecydowaliśmy się na dom energooszczędny z elementami pasywnego - za rok będę mogła powiedzieć coś o kosztach ogrzewania. Też chcieliśmy dom niewielki, a w porównaniu do najczęściej wybieranych metraży wyszedł nam dom mały. Edytowane 9 Listopada 2010 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 10.11.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Doradzicie coś nie chcemy siedzieć znowu nad tymi projektami godzinami... Pozdrawiamy i zapału do pracy życzymy. Niestety, trzeba siedziec. Ja akurat szukalbym chyba innego projektu - byc moze takiego typu "Rododendrony 5" tzn. z garazem prostopadlym do bryly? Zmiana wymiarow budynku to jak ktos juz pisal sprawa bardziej skomplikowana - bo trzeba to wszystko przeliczyc. Podopnie niestety ze zmiana wymiarow/ksztaltu dzialki U mnie bylo jeszcze gorzej - dzialka podobna wymiarami, natomiast dluzszym bokiem przylegajaca do ulicy - dopiero tu robia sie problemy....Na pocieche - zmienialismy praktycznie juz wybrany projekt ze 4-5 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts