Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przykrycie rowu melioracyjnego

Recommended Posts

Witam

Jestem szczesliwym posiadaczem rowu melioracyjnego w granicy mojej dzialki. Poniewaz dzialka jest waska i po przeciwnej stronie mam las to dom musi byc polozony przy rowie. Planuje wiec go zasypac wstawiajac rury betonowe.

1. Jakie to musza byc rury? Czy musza to byc jakies konkretne czy wystarcza np. kregi od studni?

2. Zbrojone czy nie? Na pewno nie bede tam jezdzil zadnymi pojazdami.

3. Na co jeszcze zwrocic uwage przy kupnie rur? (rura ze stopka jest pomocna?)

4. Gdzie mozna takie rury dostac w okolicy Lodzi, Rzgowa, Tuszyna?

5. Jakie to sa koszty? Musze przykryc ok. 90mb.

Pozdrawiam

Rowu nie możesz od tak zasypać, nawet zrobienie przejazdu dla samochodu wymaga pozwolenia. Legalne wykonanie takiego przykrycia będzie kosztować porządną limuzynę, natomiast nielegalne w przypadku dociekliwych sąsiadów i służb budowlanych może kosztować więcej niż limuzynę :)

Row jest moj. Pytalem o to w wydziale melioracji.

Z zakryciem nie ma problemu. Mozna to zrobic poprzez projekt i pozwolenie wodno-prawne ale to kosztuje ~4000pln. Troche kosztowne. Dlatego lepiej nielegalnie a i tak nikt sie nie doczepi bo na tym terenie nie ma spolki wodnej. Nikt wiec tego nie kontroluje. Jedynie trzeba odpowiednio zaprojektowac by nikogo nie zalac. Tu rowniez nie ma problemu gdyz obok mojej dzialki jest przepust drogowy i wystarczy srednica nie mniejsza niz ten przepust (500mm). Sasiadow rowniez nie mam wiec nikt nie bedzie sie czepial.

Moje pytanie nie tyczylo kwestii papierkowej ale tylko i wylacznie kwestii materialu.

Witam

Ja też mam w granicy rów melioracyjny i też jest mój ale niestety przykryć go nie mogę. Co zaś się tyczy ułożenia kręgów betonowych to wypadałoby zbadać wodę, ja mam w rowie wodę agresywną ( torf na działce) i z tego powodu odpadają kręgi ze zwykłego betonu, ponieważ woda "zeżre "ten beton po jakimś czasie. Na wiosną rozpoczynam budowę domu, który będzie posadowiony na palach , które będą robione też z betonu ale specjalnie robionego w związku z tą agresywną wodą.

Witam

ja mam w rowie wodę agresywną ( torf na działce) i z tego powodu odpadają kręgi ze zwykłego betonu, ponieważ woda "zeżre "ten beton po jakimś czasie

Co to znaczy agresywna woda? Zracy sklad wody czy duzy nurt? U mnie jest melioracja 20ha pol uprawnych.

Stara szkoła - beton:

Nowa szkoła - rury spiralne z tworzywa, metalu:

Stara szkola 90m = ~10000pln, nowa szkola = ~35000 :). Rury plastikowe juz przerabialem.

Samowola budowlana to ponad 100tyś kary,Szkoda ci tych 4 tyś żeby to legalnie zrobić?
Biorac pod uwage, ze te 4tys mozna wlozyc w dom a po drugie chce przykryc od reki bo zaraz zaczynam budowac to tak. Ryzyko jest zerowe. Brak spolki wodnej. Nikt tego nie sprawdza. Nawet w wydziale melioracji mi powiedzieli bym przesunal row bez pytania o zgode bo to nie ma sensu. Przesunalem o dobre kilka metrow, mapy sa zatwierdzone i zadnych pytan.

A widzialem cuda w postaci row byl i znikl a do tego wydaja pozwolenie na budowe w miejscu rowu :)

Robiłam badania geologiczne i ponieważ mam torf na działce to i woda jest kwaśna . Dokładniej mogę napisać jak otrzymam pozwolenie na budowę , bo tam mam dołączone wszystkie badania. Również składałam razem z pozwoleniem na budowę domu projekt budowy wjazdu na działkę, bo o ile z boku jest mój rów to od ulicy rów jest już w użytkowaniu gminy. Musiałam robić projekt wjazdu 3000 zł ( jednego projektanta to nawet poniosło i chciał 6000 zł za projekt wjazdu) i teraz liczę na łut szczęścia i liczę, że się nie dopatrzą, że brakuje pozwolenia wodnoprawnego i operatu wodnoprawnego.Papiery złożyłam 19.10 i jeszcze nic nie przyszło, że muszę to uzupełnić. Może w urzędzie będzie jakaś niedouczona i przejdzie mi to bez tych papierków, a jak nie to trzeba będzie kolejne pieniążki wykładać.

mam to samo row w granicy moj i tyle (spory spadek na dzialce)

dzialka spora wiec row olalem ogrodzenie jest za czyli jakies 50 cm od rowu

dzialka spora

No ale trafil sie sasiad ktory powiedzial ze nie popusci , jego i tyle wiec bedzie zasypywal

wsadzil rure 100 drenażowa zasypal i tyle ze nie pomyslal ze bywaja oberwania chmury latem

2 dni to bylo tak zasypane na trzeci pojawila sie kopara i wsio odkopywal bo okazalo sie nie

wystarczajaco drozne i woda przelala sie po dzialce

rury betonowe mam tylko pod wjazdami na dzialke daja rade

Stara szkola 90m = ~10000pln, nowa szkola = ~35000 :).

Ryzyko jest zerowe. Brak spółki wodnej. Nikt tego nie sprawdza.

A widziałem cuda w postaci rów był i znikł, a do tego wydaja pozwolenie na budowę w miejscu rowu :)

Chcesz zakryć (zasypać) 90 mb rowu ???? Jak kogoś zaleje, zatopi to sprawdzą !!!

Mój sąsiad zakrył 20 mb i po ok. 8-10 latach rury zamuliły się w 1/2 , m.in. osypała się ziemia z łączeń rur do wewnątrz itp. - co skutkuje podniesieniem wody w rowie o ok. 30-40 cm. Mój przepust (rura z tworzywa) jest teraz przez 10 m-cy pod lustrem wody i już zaczyna się zamulać. W lecie (susze) lustro wody było niżej i trochę u siebie poczyściłem, ale to tylko 8 mb długości.

Co innego zrobić przepusty 10 mb dla wjazdu na posesję (nie upieram się, że za każdym razem musi być pozwolenie), a co innego nakryć, zasypać tak długi odcinek rowu - to prawie 100 mb !

Prędzej czy później rury "zarosną".... odcinek długi i nie uda się zlokalizować gdzie usuwać problem.

Ten rów powstał kiedyś w jakimś konkretnym celu i miał/ma odprowadzać nadmiar wody z całej okolicy np. na wypadek oberwania chmury lub innych sytuacji występujących być może raz na kilka lat. Popytaj starych tubylców o historię tego rowu. Wszak nie wykopano go z miłosci do machania łopatą.

Kiedyś liczono się z żywiołami i tworzono infrastrukturę do obrony przed ich skutkami. Teraz "cwaniakujemy" ..... ignorujemy stare pomysły, metody oraz bagatelizujemy skutki ich likwidacji.

W tym roku w Polsce mieliśmy serię powodzi .... znacznej czyści z tych podtopień i zalań pewnie można by uniknąć gdyby rowy były czyszczone i drożne.

Rowu nie można zasypać ani podnieść, bo narusza się "stosunki wodne w gruncie" - są na to przepisy, zapadały wyroki sądowe.

Edytowane przez darek63

Nareszcie rzeczowa i konkretna odpowiedź w temacie a ja sobie zasypie bo co mi kto będzie na działce rządził. Ja ze swojej strony chciałem tylko uzupełnić wypowiedź. Woda otwarta to jedno a woda podskórna to drugie. Jeśli przez lata woda płynie takim rowem to również woda podskórna zaczyna płynąć zgodnie z takim ciekiem. Jeśli wydaje nam się, że w rowie jest tylko bajorko i nigdy woda nie płynie to może się okazać, że woda płynie ale pod powierzchnią. Przesunięcie rowu i postawienie budowli na drodze starego rowu może czasem doprowadzić do opłakanych skutków.

Chcesz zakryć (zasypać) 90 mb rowu ???? Jak kogoś zaleje, zatopi to sprawdzą !!!

Tak

Mój sąsiad zakrył 20 mb i po ok. 8-10 latach rury zamuliły się w 1/2 , m.in. osypała się ziemia z łączeń rur do wewnątrz itp. - co skutkuje podniesieniem wody w rowie o ok. 30-40 cm.

A myslisz, ze nieprzykryte rowy sie nie zamulaja? Mozesz do mnie podjechac i zobaczysz, ze jest tak obrosniety trawa, ze nawet lustra wody nie widac.

Laczenie przepustow robi sie na zasadzie zamka. Osypywanie ziemi jest wiec znikome.

Ten rów powstał kiedyś w jakimś konkretnym celu i miał/ma odprowadzać nadmiar wody z całej okolicy np. na wypadek oberwania chmury lub innych sytuacji występujących być może raz na kilka lat. Popytaj starych tubylców o historię tego rowu.

Wiem po co powstal bo mam cala specyfikacje i mape do czego jest. Jest to odwodnienie 20ha pol uprawnych. Sa okresy gdy woda plynie, sa okresy suche. Nigdy sie nie zdarzylo by przez przepust drogowy fi=50cm przed moja dzialka byl zapelniony w polowie.

Jesli zakryje przepustem fi=50cm to w zadnym wypadku nikogo nie zaleje bo ograniczeniem jest przepust przed moja dzialka.

Nareszcie rzeczowa i konkretna odpowiedź w temacie a ja sobie zasypie bo co mi kto będzie na działce rządził.

Niestety row jest twoj, musisz o niego dbac i oczyszczac. Ale nie mozna bez zgody go modyfikowac.

Przesunięcie rowu i postawienie budowli na drodze starego rowu może czasem doprowadzić do opłakanych skutków.

Niestety domu w innym miejscu postawic nie moge. Z jednej strony 12m od lasu, z drugiej strony row zabieral 6m dzialki. A ona ma szerokosc 25m.

Tak

A myslisz, ze nieprzykryte rowy sie nie zamulaja? Mozesz do mnie podjechac i zobaczysz, ze jest tak obrosniety trawa, ze nawet lustra wody nie widac.

Laczenie przepustow robi sie na zasadzie zamka. Osypywanie ziemi jest wiec znikome.

Wiem po co powstal bo mam cala specyfikacje i mape do czego jest. Jest to odwodnienie 20ha pol uprawnych. Sa okresy gdy woda plynie, sa okresy suche. Nigdy sie nie zdarzylo by przez przepust drogowy fi=50cm przed moja dzialka byl zapelniony w polowie.

Jesli zakryje przepustem fi=50cm to w zadnym wypadku nikogo nie zaleje bo ograniczeniem jest przepust przed moja dzialka.

Niestety domu w innym miejscu postawic nie moge. Z jednej strony 12m od lasu, z drugiej strony row zabieral 6m dzialki. A ona ma szerokosc 25m.

Rów odkryty jak się zamuli to widzisz co w nim się dzieje i bierzesz koparkę lub szpadel i oczyścisz - kwestia czasu i chęci. Ja "swój" odcinek rowu , chociaż jest jest poza granicą mojej działki, oczyszczam sam (dbam - bo korzystam w niego = osusza, odbiera wodę z mojej działki).

Jak położysz rury na odcinku 90 mb - to póki instalacja nowa to będzie fajnie.

Ale po latach od wibracji, osiadania, wypierania gruntu (zimą ziemia zamarza i "pracuje") rury mogą "rozpasować się" i przez szczeliny będzie wsypywał się piasek, ziemia.

Tak właśnie stało się u mojego sąsiada - była jakaś szczelina i ziemia powolutku , przez lata wsypywała się do wewnątrz .... no i powstał korek w 1/3 długości orurowania, wielkości taczki .... za pewien czas przyjdzie chyba rozebrać sąsiadowi część rur celem oczyszczenia zatoru. A rury będą "zassane" przez grunt i chyba łatwiej układac niż rozbierać.

Ja nie zakrywałbym tak długiego (90 mb) odcinka !

Czy możesz odsunąć rów = wykopać "nowy" rów bliżej granicy działki?

Jeśli w pobliżu rowu rosną drzewa to informuję, że korzenie wrastają do wewnątrz rur (jeśli są to rury betonowe). Rury z tworzywa w długich odcinkach rozwiązują znacznie taki problem.

Inne pomysły: można zrobić studzienki rewizyjne lub ułożyć koryto w profili betonowych "U" i nakryć od góry płytami (można łatwo odkryć i poczyścić).

Jak wysoko masz wodę gruntową?

Wykop teraz dół i zobacz jak głęboko będzie woda jesienią i wiosną.

Jak długo masz ta działkę ?

Jak głęboko jest ten rów?

Daj jakiś szkic?

Rów odkryty jak się zamuli to widzisz co w nim się dzieje
Oczywiscie mowa o zakryciu z rewizjami.

bierzesz koparkę
Tak. Row bedzie docelowo na terenie dzialki, ktora bedzie ogrodzona. Koparka ladnie zniszczy dzialke. Row najlatwiej czyscic, modyfikowac jak koparka ma go pomiedzy kolami. U mnie musialbym usuwac ogrodzenie. Robienie rowu w poprzek narobi dodatkowych szkod

lub szpadel i oczyścisz - kwestia czasu i chęci
90m to kilka tygodni pracy.

Ale po latach od wibracji, osiadania, wypierania gruntu (zimą ziemia zamarza i "pracuje") rury mogą "rozpasować się" i przez szczeliny będzie wsypywał się piasek, ziemia.

Moga. Z drugiej strony nurt wody ten piasek zabierze ze soba.

Ja nie zakrywałbym tak długiego (90 mb) odcinka !
Ja tez bym nie chcial. Ale z domu bede wychodzil na row :)

Czy możesz odsunąć rów = wykopać "nowy" rów bliżej granicy działki?

Juz to zrobilem. Wczesniej zabieral 6m dzialki z szerokosci. teraz jest na granicy i zabiera niecaly metr.

Wyglada to tak, ze dzialka ma 90m dlugosci, 26m szerokosci. Po calej dlugosci idzie row z prawej strony. Z lewej strony dzialki jest teren lesny. Trzeba sie odsunac od lasu 12m a od granicy 4m. Domy posadowione beda po dlugosci, szerokosc maja 8,5m. Czyli 12m+8,5m=20,5m. Domy wiec musza stanac 5,5m od granicy dzialki, w ktorej idzie row.

Jeśli w pobliżu rowu rosną drzewa to informuję
Zostalo wszystko wyciete. Pozostalo pole u mnie jak i u "sasiada".

Rury z tworzywa w długich odcinkach rozwiązują znacznie taki problem.
Ponad 30tys pln. Wiem, ze lepsze ale koszt zaporowy.

Jak wysoko masz wodę gruntową?

Nie wiem. Wydaje sie, ze wysoko bo po opadach teren jest bagnisty. Ale mozliwe, ze to wynika z ostatnio wykonanej wycinski lasu, ktory rosl na dzialce budowlanej

Jak długo masz ta działkę ?

3 lata. Byl tam caly czas las. Od ostatniego lata rozpoczalem wycinke.

Jak głęboko jest ten rów?

Ok. 1m ponizej poziomu terenu.

Oczywiscie mowa o zakryciu z rewizjami.

Tak. Row bedzie docelowo na terenie dzialki, ktora bedzie ogrodzona. Koparka ladnie zniszczy dzialke. Row najlatwiej czyscic, modyfikowac jak koparka ma go pomiedzy kolami. U mnie musialbym usuwac ogrodzenie. Robienie rowu w poprzek narobi dodatkowych szkod

90m to kilka tygodni pracy.

Moga. Z drugiej strony nurt wody ten piasek zabierze ze soba.

Ja tez bym nie chcial. Ale z domu bede wychodzil na row :)

Juz to zrobilem. Wczesniej zabieral 6m dzialki z szerokosci. teraz jest na granicy i zabiera niecaly metr.

Wyglada to tak, ze dzialka ma 90m dlugosci, 26m szerokosci. Po calej dlugosci idzie row z prawej strony. Z lewej strony dzialki jest teren lesny. Trzeba sie odsunac od lasu 12m a od granicy 4m. Domy posadowione beda po dlugosci, szerokosc maja 8,5m. Czyli 12m+8,5m=20,5m. Domy wiec musza stanac 5,5m od granicy dzialki, w ktorej idzie row.

Zostalo wszystko wyciete. Pozostalo pole u mnie jak i u "sasiada".

Ponad 30tys pln. Wiem, ze lepsze ale koszt zaporowy.

Nie wiem. Wydaje sie, ze wysoko bo po opadach teren jest bagnisty. Ale mozliwe, ze to wynika z ostatnio wykonanej wycinski lasu, ktory rosl na dzialce budowlanej

3 lata. Byl tam caly czas las. Od ostatniego lata rozpoczalem wycinke.

Ok. 1m ponizej poziomu terenu.

1. Nie licz , że nurt wody dokona samooczyszczenia na odcinku 90 rur betonowych. Za małe spadki, porowata powierzchnia, "wypaczenie" rur po czasie. No chyba ze masz spadek powyżej 5%.

2. Uparty jesteś i odważny albo ..... "co innego":-)

Jak już "musisz" postawić na swoim to dawaj maksymalne spadki, rury długie 2-3mb fi 40-60 cm, z kielichami ; łączenia owijaj folią i papą wstaw jakieś rewizje. Nie układaj na całej długości działki - bo będzie bieda. Ułóż rury tylko wzdłuż domu lub 2-3 odcinki po 20mb. A może rozwiązanie hybrydowe : plastik wzdłuż domu + na pozostałym odcinku rowu (dalej od domu) betonowe rury rozdzielone kanałami (rewizjami) z betonowych kształtek "U" lub "V". Można skarpy wyłożyć płytami chodnikowymi 50x50cm lub płytami drogowymi np 2x1 m.

3. Uwaga: ułożenie rur może trochę podnieść poziom wody gruntowej na tej działce.

Jaki masz spadek terenu w rowie? ile%

W lesie był rów melioracyjny, serio ?

Na działce był las czy mały zagajnik? Jaki to był las ? jaki drzewostan, może olszyny ?

Czy ten rów odwadnia też twoją działkę ?

Jaką ziemię masz na działce? piaski , bielice, torf, czarna ziemia ? jak głęboko czarna ziemia? robiłeś odkrywki glebowe?

Spadek 1%-2%. Musialbym zerknac w opis rowu.

Nie w lesie. Na tym rowie las sie konczyl. Przynajmniej na mojej dzialce. Za moja dzialka jest juz las panstwowy i tam row idzie przez las.

Byl to las sosnowo-brozowy, ponad 50 lat. Z nizszych drzew byla glownie akacja. Generalnie las zaniedbany wiec bylo pelno haszczy, Obecnie wszystko wyciete i wyrwane korzenie.

Ten row docelowo odwadnia pola uprawne. Poniewaz na dzialce jest spadek w kierunku rowu to woda rowniez splywa do tego rowu. Czyli w pewnym stopniu napewno odwadnia.

Nie wiem jaka ziemia. W nastepnym tygodniu bedzie badanie gruntu.

Generalnie wszystko zalezy od gruntu. Dowiedzialem sie, ze kilkadziesiat lat temu w czesci dzialki bylo bagno. Nie wykluczone, ze glebiej jest torf.

Byc moze row jednak bede musial zostawic by miec odwodnienie dzialki. Najwyzej bede wychodzil z tarasu na row :)

Spadek 1%-2%. Musialbym zerknac w opis rowu.

Nie w lesie. Na tym rowie las sie konczyl. Przynajmniej na mojej dzialce. Za moja dzialka jest juz las panstwowy i tam row idzie przez las.

Byl to las sosnowo-brozowy, ponad 50 lat. Z nizszych drzew byla glownie akacja. Generalnie las zaniedbany wiec bylo pelno haszczy, Obecnie wszystko wyciete i wyrwane korzenie.

Ten row docelowo odwadnia pola uprawne. Poniewaz na dzialce jest spadek w kierunku rowu to woda rowniez splywa do tego rowu. Czyli w pewnym stopniu napewno odwadnia.

Nie wiem jaka ziemia. W nastepnym tygodniu bedzie badanie gruntu.

Generalnie wszystko zalezy od gruntu. Dowiedzialem sie, ze kilkadziesiat lat temu w czesci dzialki bylo bagno. Nie wykluczone, ze glebiej jest torf.

Byc moze row jednak bede musial zostawic by miec odwodnienie dzialki. Najwyzej bede wychodzil z tarasu na row :)

Daj znać po badaniach gruntu. Wykopcie kilka odkrywek glebowych (doły 60x60x100-150cm) - zrób fotki profilu glebowego. Zobacz czy nie nabiera do nich woda. Uważaj na wodę podskórną.

Mam nadzieję, że nie pobudujesz się na bagienku - za wyniki badań trzymam kciuki.

Nie buduj się za nisko. Może należy podnieść część działki pod domem. Może zdrenować.

Rów przy domu możesz zakryć rurami lub podestem z drewna z balustradami, który może być przedłużeniem tarasu ... a może jakimś mostkiem w stylu japońskim.

Edytowane przez darek63