Remik_Programista 03.11.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Mam już kotłownię i jest cieplutko a ciepłej wody cały czas pod dostatkiem (jak palę w piecu ). Odczuwam dyskomfort gdy włączę pompkę obiegu wody do podłogówki. Wraz ze wzrostem temperatury w buforze zaczyna hałasować zawór trójdrożny (czerwona strzałka na zdjęciu) i przenosi się do zbiornika ciśnieniowego (czerwony zbiornik na zdjęciu nad zaworem termostatycznym). Czy można ten hałas jakoś wyeliminować np: zawór innej firmy, a może przebudować na układ otwarty? Pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 04.11.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 sprawdź kierunki przepływu na tym zaworze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_Programista 05.11.2010 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Kierunek jest OK, zgodnie z instrukcją i opisami na zaworze. Zawór jest typu 20-45 (stopni Celsjusza) i jest ustawiony na 30 lub 35. Jak woda w buforze ma temperaturę 70 stopni a w obiegu jest 28 stopni to zawor przepuszcza mały strumien wody ale nie powinno byc hałasu. Problem chyba w tym iż obieg podłogówki jest zamknięty albo źle podłączona pompka (może powinna byc na powrocie a nie na zasilaniu.Pytanie do "1950": Czy kotłownia wygląda OK? Czy potrzebne są naczynia przeponowe i czy są dobrze podłączone? Czy zmienić podłogówkę na obieg otwarty?Jakiej firmy zawory są najlepsze do takiego sterowania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.11.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Kierunek jest OK, zgodnie z instrukcją i opisami na zaworze. Zawór jest typu 20-45 (stopni Celsjusza) i jest ustawiony na 30 lub 35. Jak woda w buforze ma temperaturę 70 stopni a w obiegu jest 28 stopni to zawor przepuszcza mały strumien wody ale nie powinno byc hałasu. nie gwarantuję, bo nie znam instalacji oprócz tego co na schemacie, swoją drogą ciekawe rozwiązanie i powinno to działać, ale ja dałbym pomiędzy zasilaniem a powrotem (przed rozdzielaczami) zawór różnicy ciśnień (nadmiarowo-upustowy) moim zdaniem powinno być dobrze, z tym, że stuprocentowej gwarancji nie dam Problem chyba w tym iż obieg podłogówki jest zamknięty albo źle podłączona pompka (może powinna byc na powrocie a nie na zasilaniu. Pytanie do "1950": Czy kotłownia wygląda OK? Czy potrzebne są naczynia przeponowe i czy są dobrze podłączone? naczynia przeponowe są obowiązkowe, ale tak zamontowanego naczynia, jak to na nóżkach jeszcze nie widziałem, producent podaje jak powinno być prawidłowo zamontowane, Czy zmienić podłogówkę na obieg otwarty? nie Jakiej firmy zawory są najlepsze do takiego sterowania. Afriso, Danfoss, Herz, Heimeier, Oventrop, to ścisła czołówka (w kolejności alfabetycznej) Pozdrawiam. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_Programista 09.11.2010 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 1950 bardzo dziękuję za odpowiedzi. Postaram się zrobić szczegółowe zdjęcia kotłowni a tym czasem idę projektować sterowanie dla tych dwóch pompek.Postaram się jeszcze s Tobą skontaktować gdyż zależ mi na wyeliminowaniu hałasu. Jeżeli masz czas to zapraszam do Wręczycy Wielkiej koło Częstochowy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 09.11.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Niektóre zawory tak mają, że przy pewnym otwarciu wpadają w rezonans. Mam nieprzyjemne doświadczenia z Honeywellem i ich zaworami - bo ich zawory właśnie u mnie na obiektach są pomontowane i czasem hałasują.Możesz sprawdzić wciskając trzpień (najlepiej taką plastkiową nakrętka co zawsze dodają do zaworów) czy w pewnych ustawieniach rezonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_Programista 13.12.2010 04:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Dzięki "chris_w" za odpowiedz. Sprawdze czy są jakieś zmiany.Co do wyrównania ciśnień to chyba właśnie tędy droga. Zawór różnicy ciśnień - muszę sprawdzić co, jak i za ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_Programista 13.12.2010 04:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Co do schematu to jak inaczej mogłem rozwiązać połączenie zwykłego pieca z bojlerem i podłogówką w układzie zamkniętym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts