Masaa 03.11.2010 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Witam wszystkich Mam pytanie mieszkam w domu przedwojennym i posiadam poddasze (Wiązar płatwiowo-kleszczowy) które chciałbym przekształcić na jętkowy ponieważ te krokwie przecinające poddasze są na takiej wysokości że nie da się poddasza przerobić na mieszkalne gdyż jest on na wysokości twarzy. W tym wiązarze są 3 krokwie choć u mnie już wcześniej zlikwidowano 2 z dwóch stron od okien i został jeden na środku poddasza (sorry za nie fachowy język). Zrobione mam prymitywne jętki ale chcę was zapytać czy nie trzeba nic przerabiać/dorabiać by przekształcić dach na jętkowy? Drugie pytanie to jaki wymiar mają mieć jętki... słyszałem od pewnego budowlańca że mógłbym zastosować deski o grubości 2,5cm z obu stron krokwi (dach mam zrobiony z okrąglaków jako krokwie jakby ktoś wyciął prosto z lasu choć nie wszystko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.11.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Ty nie słuchaj się budowlańców tylko zleć tą kwestię konstruktorowi! Jętki są elementem konstrukcyjnym więźby pracującym na ściskanie więc zastosowanie desek grubości 2,5 cm jest nieporozumieniem (ze względu na wyboczenie). Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts