Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co robicie z liśćmi i trawą z kosiarki ???

Recommended Posts

No cóż u mnie firma projektująca ogród od razu zaprojektowała miejsce na kompostownik.Przerobiony będa wykorzystywać systematycznie w ogrodzie podczas jego pielęgnacji.Jakoś sobie nie wyobrażam suszenia skoszonej trawy w celu jej spalenia.Wywożenie jej z terenu działki tez odpada,bo jak dla mnie zabardzo czasochlonne.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Kompostowniki są bardzo dobrym rozwiązaniem o ile nie doprowadzi się do gnicia trawy czy innych odpadów bo wtedy może być nieprzyjemny zapach.

Kompostowniki widziałem w szkółkach ogrodniczych głownie bylinowych gdzie odpady są przerabiane na ziemię kompostową do wtórnego wykorzystania.

Dla osób niemających kompostownika polecam kompostownie - lecz z tym jest problem ponieważ nie wszystkie miasta i okolice mogą się nimi cieszyć.

• 1 month później...
  • 5 months później...

Kompostuję. Liście też. I wszystkie warzywno kuchenne resztki. W kompostowniku mieszkają dżdżownice kalifornijskie i przerabiają ten materiał w jeden sezon.

Nadwyżki lądują na pryźmie , którą polewam preparatem bakteryjnym (nie wszystko mieści się w kompostowniku, szczególnie zimą, kiedy procesy rozkładu zwalniają),

Gość Konto usunięte_12*
Ponieważ ogródek mam mały, za kompostownik wystarczy mi plastikowa beczka z wyciętym dnem osadzona w ziemi. Ponieważ do dżdżownic "dobierały" się krety, więc od jakiegoś czasu pod beczką mam zainstalowaną ochronną siatkę z tworzywa. Opróżniam raz na sezon.