Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary piec kaflowy- renowacja

alka1962

Recommended Posts

Witam,mam taki stary piec kaflowy /zwykłe biale kafle piecowe/spełnia swoją funkcję bardzo dobrze ale jego wygląd pozostawia wiele do życzenia.Chciałabym go poddać jakieś renowacji.Na tyle ile się orientowałam nie istnieje trwała farba by pomalować kafle.Pytanie-czy można więc obłożyć go np.płytkami kamieniopodobnymi przy zastosowaniu odpowiedniego kleju na wysokie temperatury i nietypową powierzchnię.Piec ten używany jest okazjonalnie np.gdy nie ma prądu/oc współpracuje z pompką/.

• 2 years później...

Witam.

To zależy ile jesteś gotowy (a) w to wpakować pieniążków. I czy piec ma pełnić funkcje grzewcze czy też tylko "wyglądać".

Można odrestaurować w pełni piec, można to zrobić z uzupełnieniem go o nowe kafle wypełniające, można też na jego podstawie zrobić piec zawierający współczesną technikę grzewczą.Tak czy siak, koszty będą wynosić od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy zł.

Sam piec jest całkiem ładny - szkoda go zepsuć poprzez podejście w stylu: "obkleiłem go płytkami" lub poprzez pomalowanie go czymś w stylu olejnej czy akrylowej emulsji lub srebrzanką (dosyć popularny sposób zniszczenia pieca o wartości historycznej).

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej to zadzwoń lub "zamejluj"

tel. 605 267 676, [email protected]

Pozdrawiam.