Gość Beniek 19.02.2004 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Mam domek parterowy pow 135 m/2. Zdecydowałem się na ogrzewanie podłogowe 90 m/2 + trzy grzejniki. Ogrzewanie podłogowe będzie z rur warstwowych PEX-AL-PEX + sterowanie poszczególnych petli poprzez termostaty w pomieszczeniu i siłowniki na rozdzielaczu.Mój problem to w jaki sposób obnizyć temperaturę wody na podłogówkę?Myślałem aby te trzy grzejniki dobrać na parametry podłogówki lecz będą dość duże i nie ładnie to będzie wyglądało.Czy zastosować układ z mieszaczem i siłownikiem + sterowanie (dość drogo) czy są (podobno są) zawory termostatyczne specjalne do podłogówki.Napewno macie u siebie podobne układy. Proszę poradźcie jak dobrze za niewielka sume obniżyć temperature na podłogówke.Gdyby nie te trzy grzejniki sprawa byłaby łatwiejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Beniek 20.02.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Wyciągam post może ktoś doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 20.02.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Cytat z http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=20545&start=0&postdays=0&postorder=asc Tutaj masz nagryzmolony schemacik. Działa to tak: Na zasilaniu (pomiędzy kotłem, a rozdzielaczem) masz zawór z czujnikiem umieszczonym na powrocie z podłogówki (to to zielone kółko u góry - na czerwonej rurze - zasilaniu). Na powrocie (pomiędzy rozdzielaczem, a kotłem) masz pompe zasysającą wodę z podłogówki (to to zielone kółko u dołu - na niebieskiej rurze - powrocie) Ten zielony zawijas w środku to właśnie sprzęgło hydrauliczne - po prostu kawałek (30 cm ?) rury miedzianej 3/4" Jego zadanie polega na tym, żeby wyrównywać ciśnienia w podłogówce - szczególnie gdy zostanie zamknięty zawór (bo za gorąca woda) lub gdy kocioł się wyłączy (bo juz nie ma co grzać) - wówczas pompa pompuje wodę w podłogówce w kółko. Albo jak to się mówi - domieszywuje wodę z porotu. Proste jak świński ogon Jest to rozwiązanie proste, ale skuteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 20.02.2004 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 A można zamiast sprzęgła użyć zaworu 3drożnego (3drogowego). Jest wtedy możliwość regulacji stopnia podmieszania wody z powrotu podłogówki i zasilania z kotła. Cena tez nie jest straszna. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjerzy 20.02.2004 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 poszukaj w wyszukiwarce hasło "ESBE" jest to szwedzka firma produkująca między innymi zawory mieszające do połączenia podłogówki z grzejnikami.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjerzy 20.02.2004 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 poszukaj w wyszukiwarce hasło "ESBE" jest to szwedzka firma produkująca między innymi zawory mieszające do połączenia podłogówki z grzejnikami.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjerzy 20.02.2004 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 poszukaj w wyszukiwarce hasło "ESBE" jest to szwedzka firma produkująca między innymi zawory mieszające do połączenia podłogówki z grzejnikami.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 20.02.2004 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Czy zastosować układ z mieszaczem i siłownikiem + sterowanie (dość drogo) czy są (podobno są) zawory termostatyczne specjalne do podłogówki. Ja mam zawór trójdrogowy ze sterowaniem auto, wiem, że są też ręczne, ale chyba sorry, raczej nie polecam. Myślę, że koszt tego zaworu, (cos koło 400-500 zł+coś tam za siłownik) nie jest powalający, a na pewno zapewnia (ależ nie po polsku zestawienie!) optymalną temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enzo 30 21.02.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 LYŻECZKĄ PANOWIE ŁYŻECZKĄ!!! A ŁYZKA NA TO TO NIE MOZLIWE!! SORKI ALE TO PRZEZ TEN VAT!!! MUSZE SOBIE ODBIĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 21.02.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 Moje zdanie o Vacie (nieodosobnione) jest takie: witaj szara strefo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastel 21.02.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 Moje zdanie o Vacie (nieodosobnione) jest takie: witaj szara strefo! wszyscy to wiedzą bo jest to pewnik. niestety decydenci nie zdają sobie z tego sprawy bądź udają "głupa"... czy aby napewno udają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 21.02.2004 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 proponuje zawór 3drogowy + głowiće z kapilarą i sprawa wody bedzie rozwiązana. Koszt tego ustrojstwa 200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 21.02.2004 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 O! To już w ogóle cena nie do dyskusji. Robić i nie myśleć. Taniej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 21.02.2004 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 Benik Podaj adres e-mail to prześlę Ci zdjecie rozdzielacz podłogowy, pompa obiegowa i zawór mieszający 3-drogowy termostatyczny (210zł) wszystko zamontowane w szafce podtynkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 23.02.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 do VPS: ja poproszę, jestem na tym samym etapie. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 23.02.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 zestaw do ogrzewania podłogowego HEIMEIERopcje do 45m2, 85m2, 120m2, 160m2 w skład wchodzi:1. zawór termostatyczny2. zawór regulacyjny Mikroterm3. głowica termostatyczna ze zdalnym czujnikiem i mocowaniem4. sterownik elektryczny zestaw w granicy 400zł+ pompa, armatura odcinająca, termometry itd nie potrzebne sterowanie elektroniczne z pieca całość powinna się zmieścić w granicach 800zł nie jest to jedyna opcja ale jedna z mozliwych ta jest dobra i tania a teraz mały spamik sorkia tak pozatym jeżeli ktoś będzie potrzebował mam takowy na zbyciu do 120m2 cena też będzie dobra może być z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bat21 23.02.2004 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Ja kupiłem zestaw Mejbes do podłogówki jest to zestaw mieszacza czterodrogowego, pompy obiegowej, zaworu zwrotnego, zaworów odcinających i termometrów. Całość na śrubunkach. Za 270 zł a podobny zestaw do kaloryferów za 300 zł . Zestaw podłogowy pasuje do każdego pieca , a kaloryferowy tylko do pieców bez pomp w środku. Kupiłem dla siebie i znajomego ale teraz są dostępne tylko kaloryferowe za coś koło 400 bo zainteresowanie wzrosło a mieszających na razie brak mają mi dać znać jak będą. jeżeli ktoś jest zainteresowany może coś pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.02.2004 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Zdjęcie można zobaczyć tutajJest to jedna z metod które można zastosować. Ta akurat obsługuje 100m2.Są zestawy o krórych pisano wyzej Heimeier, Hertz, Honeywell, Uponor i lecze wiele innych. Też je stosowałem, lecz zawór trójdrogowy termostatyczny przypadł mi do gustu, zajmuje w szafce zdecydowanie mniej miejsca i świetnie się sprawuje i koszt niewielki.Najlepszym rozwiązaniem pozostaje jednak zawór mieszający z siłownikiem i automatyką lecz trzeba porównać koszt takiej inwestycji do powierzchni podłogówki.Do zestawu które widać na zdjęciu będzie podpiety jeszcze regulator temperatury pomieszczenia Euroster który po osiągnieciu wymaganej temperatury w pomieszczeniu wyłączy pompę obiegową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 23.02.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 VPS ładne zdjęcia ale gdybym nie wiedział czyje to pomyślał bym ze to Adamusa 48 tyle miedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.02.2004 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Zdjęcia ładne. Masz więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts