Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pod?ogówka - grzejniki. JAK ZMIESZA? WODE NA POD?OGÓWKE ?

Gość Beniek

Recommended Posts

Gość Beniek

Mam domek parterowy pow 135 m/2.

Zdecydowałem się na ogrzewanie podłogowe 90 m/2 + trzy grzejniki.

Ogrzewanie podłogowe będzie z rur warstwowych PEX-AL-PEX + sterowanie poszczególnych petli poprzez termostaty w pomieszczeniu i siłowniki na rozdzielaczu.

Mój problem to w jaki sposób obnizyć temperaturę wody na podłogówkę?

Myślałem aby te trzy grzejniki dobrać na parametry podłogówki lecz będą dość duże i nie ładnie to będzie wyglądało.

Czy zastosować układ z mieszaczem i siłownikiem + sterowanie (dość drogo) czy są (podobno są) zawory termostatyczne specjalne do podłogówki.

Napewno macie u siebie podobne układy.

Proszę poradźcie jak dobrze za niewielka sume obniżyć temperature na podłogówke.

Gdyby nie te trzy grzejniki sprawa byłaby łatwiejsza.

Cytat z http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=20545&start=0&postdays=0&postorder=asc

Tutaj masz nagryzmolony schemacik.

Działa to tak:

Na zasilaniu (pomiędzy kotłem, a rozdzielaczem) masz zawór z czujnikiem umieszczonym na powrocie z podłogówki (to to zielone kółko u góry - na czerwonej rurze - zasilaniu).

Na powrocie (pomiędzy rozdzielaczem, a kotłem) masz pompe zasysającą wodę z podłogówki (to to zielone kółko u dołu - na niebieskiej rurze - powrocie)

Ten zielony zawijas w środku to właśnie sprzęgło hydrauliczne - po prostu kawałek (30 cm ?) rury miedzianej 3/4" Jego zadanie polega na tym, żeby wyrównywać ciśnienia w podłogówce - szczególnie gdy zostanie zamknięty zawór (bo za gorąca woda) lub gdy kocioł się wyłączy (bo juz nie ma co grzać) - wówczas pompa pompuje wodę w podłogówce w kółko. Albo jak to się mówi - domieszywuje wodę z porotu.

Proste jak świński ogon

Jest to rozwiązanie proste, ale skuteczne

Czy zastosować układ z mieszaczem i siłownikiem + sterowanie (dość drogo) czy są (podobno są) zawory termostatyczne specjalne do podłogówki.

Ja mam zawór trójdrogowy ze sterowaniem auto, wiem, że są też ręczne, ale chyba sorry, raczej nie polecam. Myślę, że koszt tego zaworu, (cos koło 400-500 zł+coś tam za siłownik) nie jest powalający, a na pewno zapewnia (ależ nie po polsku zestawienie!) optymalną temperaturę.

zestaw do ogrzewania podłogowego HEIMEIER

opcje do 45m2, 85m2, 120m2, 160m2

w skład wchodzi:

1. zawór termostatyczny

2. zawór regulacyjny Mikroterm

3. głowica termostatyczna ze zdalnym czujnikiem i mocowaniem

4. sterownik elektryczny

zestaw w granicy 400zł

+ pompa, armatura odcinająca, termometry itd

nie potrzebne sterowanie elektroniczne z pieca

całość powinna się zmieścić w granicach 800zł

nie jest to jedyna opcja ale jedna z mozliwych

ta jest dobra i tania

a teraz mały spamik sorki

a tak pozatym jeżeli ktoś będzie potrzebował mam takowy na zbyciu do 120m2 cena też będzie dobra

może być z montażem.

Ja kupiłem zestaw Mejbes do podłogówki jest to zestaw mieszacza czterodrogowego, pompy obiegowej, zaworu zwrotnego, zaworów odcinających i termometrów. Całość na śrubunkach. Za 270 zł a podobny zestaw do kaloryferów za 300 zł . Zestaw podłogowy pasuje do każdego pieca , a kaloryferowy tylko do pieców bez pomp w środku. Kupiłem dla siebie i znajomego ale teraz są dostępne tylko kaloryferowe za coś koło 400 bo zainteresowanie wzrosło a mieszających na razie brak mają mi dać znać jak będą. jeżeli ktoś jest zainteresowany może coś pomogę.

Zdjęcie można zobaczyć tutaj

Jest to jedna z metod które można zastosować. Ta akurat obsługuje 100m2.

Są zestawy o krórych pisano wyzej Heimeier, Hertz, Honeywell, Uponor i lecze wiele innych. Też je stosowałem, lecz zawór trójdrogowy termostatyczny przypadł mi do gustu, zajmuje w szafce zdecydowanie mniej miejsca i świetnie się sprawuje i koszt niewielki.

Najlepszym rozwiązaniem pozostaje jednak zawór mieszający z siłownikiem i automatyką lecz trzeba porównać koszt takiej inwestycji do powierzchni podłogówki.

Do zestawu które widać na zdjęciu będzie podpiety jeszcze regulator temperatury pomieszczenia Euroster który po osiągnieciu wymaganej temperatury w pomieszczeniu wyłączy pompę obiegową.