Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pod?ogówka - grzejniki. JAK ZMIESZA? WODE NA POD?OGÓWKE ?

Gość Beniek

Recommended Posts

• 2 months później...
  • 1 year później...
proponuje zawór 3drogowy + głowiće z kapilarą i sprawa wody bedzie rozwiązana. Koszt tego ustrojstwa 200zł

Właśnie jestem po instalacji ogrzewania i martwi mnie jedna rzecz:

- mam tak zrobione jak Ty piszesz, ale martwi mnie fakt, że pompa działa cały czas. Może zrobić jakieś sterowanie działaniem tej pompy w zależności o temp. w pomieszczeniach z podłogówką. Termostat na parterze (większość podłogówki) sterowałby działaniem pompy.

Co Ty na to ???

Pozdrawiam

Nurni,

u mnie ten zestaw chodzi juz od pol roku. Pompa kreci sie non stop i mysle, ze to nie jest problem. Jest cicha i nie zuzywa duzo pradu. Inna sprawa, ze on ajest sterowana z tzw modulu mieszcza, ktory Vailant dodaje do regulatora pogodoweg VRC 420 S. Niech sie kreci, a regulujesz pzeciez i tak zaworami z silownikami na rozdzilaczu, albo RTLami.

VPS,

w tym albumie, ktory podales do wgladu , na zdjeciu QQQ jest takie male pomaranczowe pudelko na przewodzie od cyrkulacji za ( przed ) pompa. Czy to jest czujnik temperatury, ktory steruje praca tej pompy? Jesli tak, to pytanie moje jest czy ma to sens bardziej ekonomiczny, czy bardziej sens komfortu uzywania cieplej wody? I jeszcze gdzie jest najlepsze miejsce na montaz tego czujnika? Przy pompie, czy przy punkcie poboru?

Pozdrawiam

Jankes