Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawór napełniający i spustowy WC - wady i zalety.

Recommended Posts

Do tej pory mam zamontowany standardowy zawór spustowy i napełniający w toalecie.

Pojawiły się dwa problemy:

1-zawór napełniający często się zapycha zanieczyszczeniami,co prowadzi do ciągłego przelewania wody

2-zawór spustowy to zwykły, opróżniający całe 10 L czyli nieekonomiczny

Zastanawiam się co wybrać:

1-zawór napełniający lepszej marki np taki z obrazka Multiflow

Czy może lepiej jak zamontuje jakieś sitko na wężu z dopływem wody? Jest wogóle w sprzedaży takie sitko ?

http://www.otofotki.pl/img15/miniaturki/xw1450_65445fdc80190757cd95f85b8cf40c83.jpg

2-pomyślałem,że zamontuję zawór z funkcją STOP-jakie są jej wady o ile są ? Nie chodzi mi tylko o techniczne,a też o użytkowe.

...a może lepszy zawór 3/6 czyli możliwość spuszczania wody w ilości trzech lub sześciu litrów ?

http://www.otofotki.pl/img15/miniaturki/tf2936_KONGO-03.JPG

Proszę o za i przeciw :cool:

Czy może lepiej jak zamontuje jakieś sitko na wężu z dopływem wody? Jest wogóle w sprzedaży takie sitko ?

Sitek oddzielnie sprzedawanych nie widziałem, ale prawdopodobnie są ponieważ duża ilość armatury je posiada. W przypadku kompaktu najlepiej jak na przyłączu zainstalujesz zawór kątowy z sitkiem.

pomyślałem,że zamontuję zawór z funkcją STOP-jakie są jej wady o ile są ? Nie chodzi mi tylko o techniczne,a też o użytkowe.

...a może lepszy zawór 3/6 czyli możliwość spuszczania wody w ilości trzech lub sześciu litrów ?

Osobiście wolę zawór ze stopem. Jednak większa część osób nie jest świadoma, że drugie naciśnięcie zatrzymuje wodę. Dzielony przycisk jest zdecydowanie bardziej czytelny, ale takiego jak na zdjęciu nigdy bym nie wybrał - obydwie części mają taką samą wielkość i działają myląco.

Wybieraj takie, które mają ewidentny podział na większy i mniejszy guzik.

Jednak większa część osób nie jest świadoma, że drugie naciśnięcie zatrzymuje wodę..

tzn. że powedzmy naciskam raz i puściłem bo wydawało mi się,że wystarczy ale niestety chce poprawić i wciskam raz jeszcze to wtedy jest blokada i zadziała dopiero aż pojemnik napełni się woda do pełna ?