Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co ile dokladac do pieca?

mly

Recommended Posts

Uzytkownicy piecow na paliwa stale to pytanie do was! Do praktykow a nie do teoretykow.

Jak czesto musicie dokladac do kotla na drewno? Jak czesto do kotla zgazujacego? Czy sa jakies znaczne roznice? Czy sa roznice w zuzyciu (ekonomia) paliwa? Jakie roznice w cenach kotlow?

Czy warto kupic piec zgazujacy?

Uzytkownicy piecow na paliwa stale to pytanie do was! Do praktykow a nie do teoretykow.

Jak czesto musicie dokladac do kotla na drewno? Jak czesto do kotla zgazujacego? Czy sa jakies znaczne roznice? Czy sa roznice w zuzyciu (ekonomia) paliwa? Jakie roznice w cenach kotlow?

Czy warto kupic piec zgazujacy?

Cześć mam ferrum z suwałk(30 kW /180 m2 - ocieplony/często wietrzony) i przy sprzyjających warunkach nawet 16 godz.(SUCHYM bukowym),mokre ok 4-8 godz iglaste.Tu duzo zalezy od temp.w domu i na zewnątrz oraz ocieplenie domu,a takze dobranie kotła a także (o czym sie sam przekonałem-KOMINA!).Pamietaj że komin 14*14 moze kotła na drewno nie "pociagnąć".To samo jak jest za krótki,czy dziurawy.Ostatnio przy mokrym drewnie i kominie dziurawym(jeszcze nie mam wkładu, strzelił między dymnym a wentylacyjnym) musiałem palic bez wentylatora przy otwartych drzwiczkach i wytrzymał ok.6 godz.Regulowałem go drzwiczkami i klapka w czopuchu.

Tomcio