fmau 05.11.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Witam, mam zrobione tynki cementowo wapienne z gładzią wapienno-kwarcową. Struktura nie nieregularna itp. Fachowiec, który robił tynki doradza, żeby: 1. pomalować najtańszą emulsją,2. na to śnieżka grunt,3. docelowa farba. No i teraz, nie jest tak, że później nie będę mógł położyć innej farby niż śnieżka? Trochę jest to dziwne rozwiązanie ale spotykane na tym forum już kilkukrotnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fmau 05.11.2010 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Kolejna sprawa, jakimi farbami malować. Są akrylowe, emulsyjne, lateksowe itp. Wszystkie te produkty nadają się na ściany cw? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 05.11.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 daj najpierw grunt rozcieńczony 1-1 potem pomaluj śnieżką też lekko rozcieńczoną ,potem możesz malować czym chcesz ,emulsyjne ,akrylowe ,lateksowe , z tym że jak zdecydujesz się na lateks to potem już w przyszłości tylko lateks ,jak na lateks położysz powiedzmy akryl lub co innego to biedy może nie zabraknąć ,nie wiem czemu tak jest ale często po malowaniu na lateks farba odłazi nieraz jak stara tapeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 05.11.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 lateks na emulsję tak emulsja na lateks nie ,moje osobiste zdanie na temat lateksu - dziadostwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 05.11.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Witam, mam zrobione tynki cementowo wapienne z gładzią wapienno-kwarcową. Struktura nie nieregularna itp. Fachowiec, który robił tynki doradza, żeby: 1. pomalować najtańszą emulsją, 2. na to śnieżka grunt, 3. docelowa farba. No i teraz, nie jest tak, że później nie będę mógł położyć innej farby niż śnieżka? Trochę jest to dziwne rozwiązanie ale spotykane na tym forum już kilkukrotnie. Pozdrawiam. Na tynki cw akryl -to plastik nawet ciuchy ztego robią Potem lateks może jest dobry ale na ch...a się nadaje a nie na ściany które mają oddychać! Szukaj silikatów np.aquatex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 07.11.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 (edytowane) Witam, mam zrobione tynki cementowo wapienne z gładzią wapienno-kwarcową. Struktura nie nieregularna itp. Fachowiec, który robił tynki doradza, żeby: 1. pomalować najtańszą emulsją, 2. na to śnieżka grunt, 3. docelowa farba. No i teraz, nie jest tak, że później nie będę mógł położyć innej farby niż śnieżka? Trochę jest to dziwne rozwiązanie ale spotykane na tym forum już kilkukrotnie. Pozdrawiam. Piszesz, że "struktura jest nie regularna" ........ hmmmmm . Jeśli nie ma jeszcze zadowolenia z jakości tynku, jego struktury lub równości - to przed malowaniem wskazane szpachlowanie. Jak struktura tynku Wam odpowiada to oczywiście malować. Ja taki tynk przed malowaniem przetarłem klockiem aby piasek się najpierw osypał, potem malowanie pędzlem ławkowcem mleczkiem wapiennym z f. emulsyjną (wapno = karbonizacja tynków , zalecane przez "starą szkołę") , potem kilkukrotne malowanie wałkiem do fasad emulsyjnymi farbami, nie stosuję gruntów, bo minimalizuję chemię w domu, Zawsze maluję sam ...... minęło 20 lat, położone ponad 10-12 warstw i nic się nie łuszczy , nie odpada. Ostatnio w kilku pokojach na emulsję lub akryl wymalowałem f. lateksową Caparol bez gruntowania i trzyma się. Efekt dobry, ale pozostałych pokoi nie będę chyba malował lateksową i pozostanę przy farbach emulsyjnych lub akrylowych (emulsja i akryl to chyba to samo). Farba akrylowa Śnieżka Eko jest OK - dość dobrze kryje , jest biało-biała (bez odcieni), bez zapachu. Wcześniej stosowałem f. Dekorala (akrylit) , wolę obecną Śnieżkę. Edytowane 7 Listopada 2010 przez darek63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts