Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie tynków cw - jak?

fmau

Recommended Posts

Witam,

mam zrobione tynki cementowo wapienne z gładzią wapienno-kwarcową. Struktura nie nieregularna itp. Fachowiec, który robił tynki doradza, żeby:

1. pomalować najtańszą emulsją,

2. na to śnieżka grunt,

3. docelowa farba.

No i teraz, nie jest tak, że później nie będę mógł położyć innej farby niż śnieżka? Trochę jest to dziwne rozwiązanie ale spotykane na tym forum już kilkukrotnie.

Pozdrawiam.

daj najpierw grunt rozcieńczony 1-1 potem pomaluj śnieżką też lekko rozcieńczoną ,potem możesz malować czym chcesz ,emulsyjne ,akrylowe ,lateksowe , z tym że jak zdecydujesz się na lateks to potem już w przyszłości tylko lateks ,jak na lateks położysz powiedzmy akryl lub co innego to biedy może nie zabraknąć ,nie wiem czemu tak jest ale często po malowaniu na lateks farba odłazi nieraz jak stara tapeta

Witam,

mam zrobione tynki cementowo wapienne z gładzią wapienno-kwarcową. Struktura nie nieregularna itp. Fachowiec, który robił tynki doradza, żeby:

2. na to śnieżka grunt,

3. docelowa farba.

No i teraz, nie jest tak, że później nie będę mógł położyć innej farby niż śnieżka? Trochę jest to dziwne rozwiązanie ale spotykane na tym forum już kilkukrotnie.

Pozdrawiam.

Na tynki cw akryl -to plastik nawet ciuchy ztego robią

Potem lateks może jest dobry ale na ch...a się nadaje a nie na ściany które mają oddychać!

Szukaj silikatów np.aquatex

Witam,

2. na to śnieżka grunt,

3. docelowa farba.

Pozdrawiam.

Piszesz, że "struktura jest nie regularna" ........ hmmmmm .

Jeśli nie ma jeszcze zadowolenia z jakości tynku, jego struktury lub równości - to przed malowaniem wskazane szpachlowanie.

Jak struktura tynku Wam odpowiada to oczywiście malować. Ja taki tynk przed malowaniem przetarłem klockiem aby piasek się najpierw osypał, potem malowanie pędzlem ławkowcem mleczkiem wapiennym z f. emulsyjną (wapno = karbonizacja tynków , zalecane przez "starą szkołę") , potem kilkukrotne malowanie wałkiem do fasad emulsyjnymi farbami, nie stosuję gruntów, bo minimalizuję chemię w domu, Zawsze maluję sam ...... minęło 20 lat, położone ponad 10-12 warstw i nic się nie łuszczy , nie odpada.

Ostatnio w kilku pokojach na emulsję lub akryl wymalowałem f. lateksową Caparol bez gruntowania i trzyma się. Efekt dobry, ale pozostałych pokoi nie będę chyba malował lateksową i pozostanę przy farbach emulsyjnych lub akrylowych (emulsja i akryl to chyba to samo).

Farba akrylowa Śnieżka Eko jest OK - dość dobrze kryje , jest biało-biała (bez odcieni), bez zapachu. Wcześniej stosowałem f. Dekorala (akrylit) , wolę obecną Śnieżkę.

Edytowane przez darek63