spamik 05.11.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 witam, Mam pytanie: czy w takim przypadku jak na poniższym zdjęciu mogę w miejscu zaznaczonych okręgów (prawy górny róg zdjęcia - powiększenie po kliknięciu zdjęcia) wykuć otwory pod wentylację? Tak się złożyło, że komin mam po drugiej stronie ściany, a tu chciałbym zrobić aneks kuchenny. Z tego co się orientuję to kratka wywiewna musi być ok. 15 cm pod sufitem (u mnie akurat tam wypada dolna część nadproża). Środkowa część ściany (zaznaczona na zdjęciu), to jest ściana działowa 12cm - pozostałe dwie części ściany, to ściany nośne. Czy w takim wypadku nadproże może być podziurawione, skoro praktycznie jest podparte w tych miejscach? , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 05.11.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Nadproże to chyba jest nad otworem okiennym lub drzwiowym a to mi bardziej wygląda na belke zbrojoną, która trzyma ci strop pomiędzy dwoma ścianami nośnymi. może samo podkuwanie betonu nie jest jeszcze takie niebezpieczne ale w tej belce masz zbrojenie które będzie ci przeszkadzało by puścić tam wentylacje, a wycinac tego zbrojenia bym się nie odważyła, zwłaszcza gdy to trzyma strop a nie swykłe drzwi. Niemniej poczekaj az się ktos bardziej wykwalifikowany wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 05.11.2010 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 (edytowane) Nadproże to chyba jest nad otworem okiennym lub drzwiowym a to mi bardziej wygląda na belke zbrojoną, która trzyma ci strop pomiędzy dwoma ścianami nośnymi. Masz rację w kwestii nazewnictwa - na szybko pisałem i jakoś tak mi się wymsknęło;) Jakoś się muszę dostać do tego komina - kuć ścianę poniżej nadproża (ok 35cm) pod sufitem (co na to przepisy)? Może jeden otwór w belce [wywiew], a drugi od okapu już niżej w Ytongu? A jeszcze się tak zastanawiam, czy aż tak bardzo się osłabi ta belka, jeśli te otwory będą z samego przecież jej końca (jej długość to ok. 5,5-6m)? A jak przepisy patrzą na to, żeby kratkę zrobić w suficie, przejść na ponad sufit i połączyć się z kominem na piętrze? Kuchenka będzie gazowa. Edytowane 5 Listopada 2010 przez spamik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 06.11.2010 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 przebić pod belką,obniżyć sufit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crab 06.11.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Zrobienie otworu wentylacyjnego w tej belce to jak podcinanie gałęzi na której siedzisz. Zrób tak jak napisał wick lub napisz jaki masz dokładnie strop bo ze zdjęcia wynika, że łatwo będzie przejść nad tą belką i poprowadzić kanał wentylacyjny w stropie. Kratkę wentylacyjną możesz zrobić w suficie. Ja tak mam w kilku pomieszczeniach. Zresztą jest to często spotykane w obiektach użyteczności publicznej z podwieszanymi sufitami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 03.01.2011 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 OK - belkę zostawiam w spokoju. Strop to terriva, czyli rozumiem, że przekucie się przez niego nie będzie problemem. Potem wkuje się do komina w pomieszczeniu nad kuchnią. A co przepisy mówią o kratkach w suficie - kominiarz nie będzie się czepiał? PS: Obiżyć sufit nie bardzo mogę, bo bym miał wtedy za niskie pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?124267-Kratki-wentylacyjne-w-suficie-czy-to-prawid%C5%82owe Wszystko o stosownym przekroju jest jak najbardziej prawidłowe. Przyłączenie do otworu wlotowego kanału wentylacyjnego bez tam zbędnych kolanek, zakrętów,załamań, to nie ma żadnych ku temu przeszkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 03.01.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Potem wkuje się do komina w pomieszczeniu nad kuchnią. A co przepisy mówią o kratkach w suficie - kominiarz nie będzie się czepiał? Kratka wentylacyjna w suficie może być i jest to zgodne z obowiązującymi normami. Ważne aby odpowiedni przekrój. Rurkę czy coś innego łączącego, kratkę w suficie z kanałem wentylacyjnym w kominie, poprowadź jak najkrócej i ociepl dodatkowo w stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 03.01.2011 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Dzieki za infa. Będę miał ok. 30cm w pionie (przejście przez strop) i jakieś 25cm w poziomie (dojście do komina ponad stropem). Strop jest pomiędzy dwoma ogrzewanymi pomieszczeniami, to też muszę ocieplać rurę? Jakiej średnicy musi być okrągła rura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 03.01.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 rura fi 150 będzie dobra, nie zaszkodzi ją ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts