grigorios 05.11.2010 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Wpadł mi w oko wkład formy CTM z płaszczem wodnym 18 kw. Od kilku godzin przeglądam forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi na kilka pytań. Z różnych wypowiedzi na forum wynika, że wkłady firmy Lazar są szczelne i mają doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Powietrze jest tak doprowadzane, że "omiata" szybę od wewnątrz dzięki czemu szyba jest czysta. Czy ktoś się orientuje, czy tak samo jest w CTM? Czy szyba w CTM zachowuje równie długo czystość co w Lazarze? W jeden z wypowiedzi foresta, speca od kominków, wyczytałem, że wkład można uznać za bardzo dobry jeśli spełnia wymagania niemieckiej normy DIN. Nie mogę jednak na stronie producenta znaleźć takowej informacji. Czy CTM takową normę spełnia? W sklepie w którym dziś przeglądałem kominki natrafiłem na kominki podpisane jako TQD. Według sprzedawcy kominki te są robione przez firmę CTM. Opinię tą potwierdził także nasz hydraulik do którego zadzwoniłem. Ktoś się orientuje jak owe kominki się mają do CTM? To znaczy czy mają identyczne parametry? A może któreś są lepsze w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricman78 11.11.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Wpadł mi w oko wkład formy CTM z płaszczem wodnym 18 kw. Od kilku godzin przeglądam forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi na kilka pytań. Z różnych wypowiedzi na forum wynika, że wkłady firmy Lazar są szczelne i mają doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Powietrze jest tak doprowadzane, że "omiata" szybę od wewnątrz dzięki czemu szyba jest czysta. Czy ktoś się orientuje, czy tak samo jest w CTM? Czy szyba w CTM zachowuje równie długo czystość co w Lazarze? W jeden z wypowiedzi foresta, speca od kominków, wyczytałem, że wkład można uznać za bardzo dobry jeśli spełnia wymagania niemieckiej normy DIN. Nie mogę jednak na stronie producenta znaleźć takowej informacji. Czy CTM takową normę spełnia? W sklepie w którym dziś przeglądałem kominki natrafiłem na kominki podpisane jako TQD. Według sprzedawcy kominki te są robione przez firmę CTM. Opinię tą potwierdził także nasz hydraulik do którego zadzwoniłem. Ktoś się orientuje jak owe kominki się mają do CTM? To znaczy czy mają identyczne parametry? A może któreś są lepsze w praktyce? Witam, mam taki sam kominek, system czystej szyby nie sprawdza się wcale, ALE: 1. palę mokrym drzewem - resztki z budowy 2. jak próbowałem palić suchym ( min 2 lata sezonowane) szyba był czysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.11.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Witam.To "omiatanie" szyby ma niewiele wspólnego z jej czystością. Wręcz nic ... można tak powiedzieć.Wystarczą trzy rzeczy aby cieszyć się ogniem zamiast oglądać czarną maź na szybie:1. Temperatura spalania drewna rzędu minimum 500 - 550 stopni, utrzymywana stale w palenisku2. Dopływ powietrza w odpowiedniej ilości3. Drewno o wilgotności rzędu 10 - 15 %Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts