Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w czarnuszce-proszę o porady

kasiairus

Recommended Posts

Witam,

mam to szczęście, że trafiłam na forum, co prawda trochę późno, no ale lepiej późno niż wcale;)

Jesteśmy w trakcie budowy domu w czarnuszce http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-czarnuszce/m464833cce8ee3

Mam wiele wątpliwości, w związku z czym zwracam się do wszystkich o rady.

Wypiszę może w pkt. co mnie niepokoi, nad czym się zastanawiam:

Parter:

1) kuchnia - zastanawiam się czy nie zamurować tego okna które jest obok okna?? Przedstawię pokrótce jak chciałabym mieć urządzoną tą kuchnię. Ściana pełna (bez okien, drzwi-tu gdzie w rzutach pokazana jest kuchenka)-planuję tutaj zrobić wysokie szafki, wraz z zabudową piekarnika, mikrofali, lodówką (zastanawiam się nad side by side). Ściana z 1 okknem-pod oknem zlewozmywak. I właśnie zastanawiam się nad umiejscowieniem kuchenki - czy w rogu, między zlewozmywakiem, a zabudowanymi szafkami, czy na ścianie tej z drzwiami i wówczas zamurowanym oknem.??? Kuchnie planuję białą lakierowaną, szafki tylko dolne (szuflady) i zabudowana jedna ściana.

2) łazienka na dole - proszę o jakieś projekty, wizje (napewno czarno-biała, dodatki złote, srebrne)

3) wiatrołap - drzwi z garażu zostały przeniesione w miejsce gdzie pokazana jest szafa. Zastanawiam się nad zabudowaną szafą, czy zrobić ją na wprost drzwi wejściowych, czy właśnie po prawej stronie??

Poddasze: (od razu zaznacze ze ścianka została podniesiona, i w najniższym punkcie będzie 1,45)

1) łazienka - między łazienką a garderobą nie będzie tej ścianki, w związku z czym łazienka będzie dość duża. I tu proszę o porady, jak umiejscowić sanitariaty. Myślałam żeby zrobić to tak: 1 wersja- po lewej przy wejściu prysznic z zabudowaną ścianką, i za ściankką wc i bidet, po prawej stronie od wejścia (na ścianie między drzwiami a oknem) umywalki, i na wprost umywalek wanna owalna. 2 wersja- po lewej przy wejściu prysznic, pod oknem wanna owalna, po prawej stronie między drzwiami a oknem umywalkki, i pod skosami wc i bidet.

2) gdzie umiejscowić pralkę i suszarkę (mechaniczną)?!?!?!? czy gdzieś w łazience, czy w pokoju nad garażem (zabudowac je szafą)-tam bedzie pokój gościnny.

Proszę was o porady!!

1. Kuchnia - zamurować chcesz okno obok drzwi na taras czy to drugie?

2. W wiatrołapie nie robiłabym szafy, fajny wieszak i komoda/konsola z lewej strony od wejścia wystarczą - popatrz do galerii Anulki

3. Pralnię zrobiłabym w miejscu likwidowanej garderoby - zerknij do dziennika Rokoko

Piękna była domu :)

Witam Cie Jolisko!!!

Kuchnia-chcę zamurować okno obok drzwi na taras.

Co do szafy, w obecnym domu nie mam szafy w wiatrołapie, i niestety musieliśmy zaadoptować pokój przy wejsciu, i jest tam zrobiony wieszak na płaszcze, kurtki. Tak więc myślę że szafa w moim przypadku będzie niezbędna w wiatrołapie. Tylko obawiam się że jak umieszczę ją na wprost drzwi wejsciowych, to będzie taka "przytłaczająca".

A Anulka ma piękne wnętrze, coś takiego mam u siebie, ale i tak chce miec w nowym domu;)

A tą pralnię właśnie rozważam w miejscu likwidowanej garderoby, tylko myślę bardziej o tym żeby zabudować jakoś.

Joliska, piękne masz te turkusy u siebie!! Włąśnie już się szykuję do wiosny na te turkusy, wazony, świeczki już mam;)

Kochana, jeśli Ty masz teraz jak Anulkaa, to nie kokietuj pytaniami, ale zakładaj dziennik :D

Żebyśmy się dobrze zrozumiały - pisałam o pralni w garderobie przy łazience, a nie w tej nad garażem. Pralnię oddzieliłabym tą ścianką, którą masz w projekcie - wiec tylko przyłącza trzeba by wyprowadzić, a ścian nie ruszać.

Szafa w wiatrołapie niepotrzebnie zagraci wejście - ile będzie mogła mieć głębokości, jeśli stanie naprzeciw drzwi?

Kuchnia - okno można zamurować, jeśli bardzo chcesz, ale ja bym je zostawiła - pięknie będzie doświetlało zabudowaną ścianę, a skoro i tak meble będą tylko niskie, w niczym Ci to projektu nie skomplikuje. Nie podoba mi się pomysł kuchenki narożnej, nie w domu, gdzie masz tyle miejsca na ładne usytuowanie jej na blacie :)

Kasiu,

czemu podnosicie ścianę kolankową aż o 45 cm?

To bardzo dużo - nie boisz się, że bryła domu zupełnie się zmieni?

To przecież już jest wysoka ścianka, ja bym ją podniosła o 1 pustak.

Wiatrołap - a ja jestem jak najbardziej za szafą.

Nie wyobrażam sobie wędrowania z kurtkami, płaszczami, butami - zwłaszcza kozakami - do sypialni na górę.

Wiatrołap macie duży, szafa o głębokości 60 cm naprawdę się przyda i nie przytłoczy wnętrza. Ja bym ją dała w miejscu zamurowanych drzwi - jakie miałaby wtedy wymiary?

Jolisko, a nie będzie to pomieszczenie zbyt ciasne (chodzi o tą "pralnię")?? Ja nie mam takiej wyobraźni przestrzennej, i ciężko mi tak w głowie to sobie zobaczyć:(

Szafa, spokojnie bedzie mogła miec 60 cm, bo drzwi prawdopodobnie będą otwierane na zewnątrz.

Co do kuchni, na przeciwko tej zabudowanej ściany byłyby drzwi (po zamurowaniu okna) to i tak byłoby światło. Ale właśnie myślałam że wtedy mogłabym dać kuchenkę właśnie na tą stronę gdzie są drzwi na taras.

Witam Anju,

wiesz co, po tym jak napisałaś że chcemy podnieść o 45 cm, to spojrzałam na projekt, i... podnosimy ściankę właśnie tylkko o 1 pustak, i jak doliczyłam to w sumie wyjdzie nie 1,45 (a tak mi powiedział mój mąż) a 1,25 przy najniższym pkt.

Szafa w miejscu zamurowania drzwi miałaby tylko jakies 80 cm. I troszkę to mało chyba, co??

Kasia,

my podnosiliśmy o 1 pustak i dach nie stracił proporcji (inny projekt oczywiście), ale u nas były specjalnie wydłużane krokwie - właśnie po to, by ingerencja w ścianę kolankową nie odbiła się negatywnie na bryle; pomyślcie o tym, czy u Was nie trzeba zamówić dłuższych krokwi.

Skoro uwielbiasz styl Anulki, to pewnie lubisz biel, i szafę w wiatrołapie możesz zrobić dużą, pojemną, białą - rozjaśni wnętrze.

Margoth ma rację, to jest naprawdę duży wiatrołap, porządna szafa to absolutny mus.

Uważam, że zabudowa okna tarasowego w kuchni to dobry pomysł, ze względu na możliwość umieszczenia tam kuchenki. Pamiętaj, że i tak kuchnia będzie bardzo jasna - będą przecież dwa okna - które pięknie doświetlą wnętrze, ale są zmorą, bo trudno znaleźć dobre miejsce dla kuchenki.

A pralnia/suszarnia też mi się widzi w pomieszczeniu nr 6.

• 2 months później...
Jesteśmy w trakcie budowy domu w czarnuszce http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-czarnuszce/m464833cce8ee3

Mam wiele wątpliwości, w związku z czym zwracam się do wszystkich o rady.

Wypiszę może w pkt. co mnie niepokoi, nad czym się zastanawiam:

Witaj jasiairus, dom w czarnuszce jest jednym z projektów, który podobał mi się od dawna. Wykluczyłam go z powodu drogiego dachu,Teraz temat powrócił.... Mam pytanie, jak masz ułożony dom względem stron świata???

Ja mam działkę z wjazdem od południa, zastanawiam się nad tym projektem albo projektem indywidualnym na bazie czarnuszki z prostszym dachem .

Docelowo dom byłby na parterze dla rodziców, góra byłaby dla dorastających juz dzieci.

Mam pytanie:

czy kuchnia nie będzie zbyt ciemna, jesli jest od północy i będzie tylko jedno okno?

gdzie można umieścić spiżarkę w pobliżu kuchni? (zależy mi, aby była blisko kuchni i miała ok 4m2 i wejście do niej było z kuchni

w którym miejscu zrobić łazienkę z oknem?

czy widzicie inne możliwości wyjścia na zadaszony taras z jadalni?

Bardzo proszę przeslij mi na priv kosztorys lub zestawienia kosztów i zdjęcia.