Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bloczki betonowe nie trzymają wysokości

tomek4

Recommended Posts

Witajcie,

przywieźli bloczki betonowe B15 14/25/38, na paletach w warstwach wszystkie są jednakowo wysokie (ułożone na płasko, tak jak na ławy).

Jednak pomiędzy warstwami widać gołym okiem różnice w wysokości.

Po zmierzeniu losowych bloków z różnych warstw wysokość waha się od 13,5 do 14,5 cm.

Nie jest to żaden drugi gatunek, produkcja u większego lokalnego renomowanego producenta, cena 3zł za sztukę i to jeszcze po ostrych negocjacjach.

Jak było u Was ? Wiem, że murarze "wyjdą" zaprawą ale nie tego oczekiwałem po tej cenie. Świadomie nie kupowałem bloczków po 2,2zl.

Czy może PN-ISO-XXXX dopuszcza taką rozbieżność i jest wszystko ok, nie ma co się skarżyć u producenta ?

Pozdrawiam, Tomek.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam zamiar zastosować bloczki betonowe u znanego producenta regionalnego, ale u niego tolerancja wynosi +1-3 mm na dlługości i szerokości bloczka oraz +-2 mm na wysokości bloczka.Tolerancja praktycznie nie do wykrycia. Natomiast cena (3.85 zł) i kl.wytrzymałości (25) stosunkowo wyższa. Jeżeli odchyłka jest tak duża to czy kl.wytrzymałości tego bloczka jest też odpowiednia. Ktoś pisał, że najlepiej sprawdzić to rzucając bloczek z wysokości 1.5 m na ziemię, ale moim zdaniem jesli producent jest uznany na rynku to raczej posiada opdpowiednie certyfikaty na swoje wyroby i tym bym się kierował.

Murowalem z CJ Block-u 14/24/30, wymiary 14 i 30 zawsze dokladne co przy murowaniu glowkowo daje idealna sciane. Ale mam sciane wozowkowa o gr 24 cm i wlasnie na tym wymiarze czasami wypadaly mi bloczki o wym 25 cm, spowodowane to bylo chyba sposobem produkcji- wyskakiwal z prasy za dlugi bloczek. Jezeli chodzi o wytrzymalosc to byla klasa B15 i byly naprawde mocne, rzucajac z wysokosci na beton mozna go bylo co najwyzej zaokrąglic.

to niestety standard. Producent był zdziwiony...pewnie nie pierwszy raz, ale za każdym razem kiedy sprzeda bloczki i dzwoni klient, no bo niby co ma powiedziec. U mnie wysokość była ok. Ale szerokość zamiast 24 dużo zdarzało się 25 cm i teraz decyzja czy na zewnątrz robić równo, bo styropian będzie odstawał czy od środka. No i zrobiłem na zewnątrz, bo od środka poszedł tynk i jest ok. A nawet lepiej bo tynk ma lepsze trzymanie na nierównych ścianach