Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bloczki betonowe nie trzymają wysokości

tomek4

Recommended Posts

to niestety standard. Producent był zdziwiony...pewnie nie pierwszy raz, ale za każdym razem kiedy sprzeda bloczki i dzwoni klient, no bo niby co ma powiedziec. U mnie wysokość była ok. Ale szerokość zamiast 24 dużo zdarzało się 25 cm i teraz decyzja czy na zewnątrz robić równo, bo styropian będzie odstawał czy od środka. No i zrobiłem na zewnątrz, bo od środka poszedł tynk i jest ok. A nawet lepiej bo tynk ma lepsze trzymanie na nierównych ścianach

U mnie było podobnie - murarz mówił, że bloczki w porządku, mocne - ale strasznie nierówne na szerokość - dużo było szerszych. Zrobił na równo od środka, właśnie żeby styropian dobrze przylegał. Ale dysperbitu na tych nierównościach od wewnątrz poszło sporo...

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gdyby masy sie na to nie godzily, wszyscy starali by sie zachowac odpowiednie standardy!

Tak łatwo powiedzieć. Już widzę jak stoisz przy ladzie u dystrybutora i mówisz mu że nie kupisz u niego bloczków, bo nie trzymaja wymiaru i stracą klientów przez to...A sprzedawca powi Ci " Panie nie chcesz nie kupuj ja cie nie namawiam" A ty uniesiesz się honorem i wyjdziesz. Tylko ze pójdziesz do drugiego sprzedawcy i kupisz takie same. Bo dom jednak z czegoś postawić musisz a wyboru nie ma!!!

Tak łatwo powiedzieć. Już widzę jak stoisz przy ladzie u dystrybutora i mówisz mu że nie kupisz u niego bloczków, bo nie trzymaja wymiaru i stracą klientów przez to...A sprzedawca powi Ci " Panie nie chcesz nie kupuj ja cie nie namawiam" A ty uniesiesz się honorem i wyjdziesz. Tylko ze pójdziesz do drugiego sprzedawcy i kupisz takie same. Bo dom jednak z czegoś postawić musisz a wyboru nie ma!!!

nie honorem, tylko logiką i nie kupie drugich podobnych tylko lepsze bo mysle w przeciwienstwie do ludzi ktorzy machaja reka na to z czego buduja, wykanczaja etc etc

jezeli bys napisal ze sprzedawca zacheci mnie cena, to juz cos innego bo jak mam zaplacic 10zl a 1zl to jak by na to nie patrzec mozna sie skusic, choc wole zaplacic cene rynkowa i byc pewnym ze kupuje cos dobrego nie tylko z wygladu i nazwy!

Tak już widzę jak kupujecie bloczki po 6-7 zł za sztukę tylko dlatego że maja dokładność klinkieru:) Wiadomo że chodzi o pieniądze bloczki wytrzymałość mają dobrą tylko nie trzymają wymiaru z bardzo prostego względu, formy stare i nie remontowane, bo nie opłaca się, chce to widzieć jak ktoś w Polsce kupuje nową formę i sprzedaje bloczki za 2 razy tyle co konkurencja. jak myślicie ile bloczków sprzeda?

No z tą ściana monolityczna to nie tak "trochę". Wiosną robiliśmy dom 18x8 Prostokąt i za szalunki na piwnice wyszło ponad 5 tys(wypożyczenie) a za bloczki nieco ponad 6tyś. Cena zaprawy do bloczków wydaj esię śmieszna przy cenie betonu i zbrojenia. Choć można pewnie chałupniczymi metodami zaszalować taniej. :)

Raczej wydaje mi się że monolity robi się tylko wtedy gdy jest takie wymaganie, duże budynki(galerie, parkingi itp.) Czy roboty mniej, jeśli na piwnicach zaoszczędzisz 2-3 dni to wszystko oczywiści mówię to o sprawnej ekipie i dość dużym budynku. Stawiałem już szalunki do ścian monolitycznych i wymagają dużej dokładności i precyzji(muszą być mocno skręcone) no i jeszcze do tego zbrojenie więc czasowo różnie to bywa:) Pozdrawiam

No i później czekasz 2 tygodnie aby beton związał i aby można by ło rozebrać deskowanie. A przy bloczkach startujesz od razu z deskowanem stropu. Niby tu też można ale mało kto ma tyle desek to raz a jak z gotowych szalunków to później może byc problem z wyniesieniem ich z piwnicy.

Raczej wydaje mi się że monolity robi się tylko wtedy gdy jest takie wymaganie, duże budynki(galerie, parkingi itp.) Czy roboty mniej, jeśli na piwnicach zaoszczędzisz 2-3 dni to wszystko oczywiści mówię to o sprawnej ekipie i dość dużym budynku. Stawiałem już szalunki do ścian monolitycznych i wymagają dużej dokładności i precyzji(muszą być mocno skręcone) no i jeszcze do tego zbrojenie więc czasowo różnie to bywa:) Pozdrawiam

a odkad to sie nie zbroi fundamentow nawet z bloczkow, przeciez stopa jest wylewana monolitycznie, dopiero sciane sie muruje fundamentowa, a nad sciana wieniec zelbetowy a nie sama podbetonke...ludzie drodzy

Edytowane przez face

Nie czekasz dwoch tygodni, szalunki rozbierasz po 2 dniach, lecz beton pelną wytrzymałość uzyskuje po 28 dniach, stropy też rozszalowuje się po 14

stropu po 14 dniach rozszalowywac bym nie zalecal za specjalnie w domku jednorodzinnym jest napisane 28 dni to 28 dni

nie sugerujcie sie duzymi budowami ludzie bo tam inne mieszanki stosuja i jest to zalozone na etapie projektowania

co innego fundament lub element pracujacy na sciskanie (np sciana betonowa) mozna po 2 dniach rozszalowac

a co do bloczkow to najwazniejszy jest certyfikat zgodnosci oraz wytrzymalosc mieszanki z ktorej sa wykonane

Edytowane przez face

Face chyba nie doczytałeś, my nie rozmawiamy tu o ławach fundamentowych tylko o ścianach piwnic które zbroi się ale bardzo rzadko i w wyjątkowych przypadkach,

Co do Twojego zdania na temat przyrostu wytrzymałości betonu tu masz wykres

http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=3&ved=0CCwQFjAC&url=http%3A%2F%2Fsobala.sd.prz.edu.pl%2Ffile%2FMjIsNjksNTkwLHByenlyb3N0X3d5dHJ6eW1hbG9zY2lfYmV0b251X3dfY3phc2llLnBkZg%3D%3D&rct=j&q=przyrost%20wytrzyma%C5%82o%C5%9Bci%20betonu&ei=mYQCTe2TC8by4gbPtOHACg&usg=AFQjCNG0Lcz2fNojpGEE3hRbnq8tR2bKmQ&sig2=yjk4HgOr1TIx9Jb2e_LoaA&cad=rja

Jak widzisz po 10 dniach beton już ma 80% swojej wytrzymałości po 14 jeszcze wiecej, gdyby miał nie wytrzymać rozszalowania po 14 dniach to boje się myśleć jak wytrzyma posadzki ściany działowe meble i wszystko inne;) Zresztą mnie tak w szkole uczyli Inżynierowie którzy praktykują jako kierownicy budów i im ufam:) Pozdrawiam

Face chyba nie doczytałeś, my nie rozmawiamy tu o ławach fundamentowych tylko o ścianach piwnic które zbroi się ale bardzo rzadko i w wyjątkowych przypadkach,

Co do Twojego zdania na temat przyrostu wytrzymałości betonu tu masz wykres

http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=3&ved=0CCwQFjAC&url=http%3A%2F%2Fsobala.sd.prz.edu.pl%2Ffile%2FMjIsNjksNTkwLHByenlyb3N0X3d5dHJ6eW1hbG9zY2lfYmV0b251X3dfY3phc2llLnBkZg%3D%3D&rct=j&q=przyrost%20wytrzyma%C5%82o%C5%9Bci%20betonu&ei=mYQCTe2TC8by4gbPtOHACg&usg=AFQjCNG0Lcz2fNojpGEE3hRbnq8tR2bKmQ&sig2=yjk4HgOr1TIx9Jb2e_LoaA&cad=rja

Jak widzisz po 10 dniach beton już ma 80% swojej wytrzymałości po 14 jeszcze wiecej, gdyby miał nie wytrzymać rozszalowania po 14 dniach to boje się myśleć jak wytrzyma posadzki ściany działowe meble i wszystko inne;) Zresztą mnie tak w szkole uczyli Inżynierowie którzy praktykują jako kierownicy budów i im ufam:) Pozdrawiam

przepraszam, nie doczytalem:)

mea kulpa

nie napisalem o przyroscie wytrzymalosci tylko o zasadzie praktykowanej od lat

mnie uczyli 28 dni plyta na szalunku:)ewentualnie rozszalowac po 14 dniach gdy plyta nieobciazona z gory i podstemplowac ja spowrotem(wtedy mozemy obciazyc)

zapomnialem dodac ze nie polecam wczesnego rozszalowania poniewaz zwykle na takiej plycie po tygodniu laduje pare-parenascie palet z pustakami + ekipa murarzy - ale to moj blad

sciany piwnic zbroji sie konstrukcyjnie zazwyczaj,a w domkach jednorodzinnych to 90% przypadkow:)

jedynie jak napisal fubek84 duze obiekty, badz sciany pracujace w powiedzmy trudnych warunkach zbroji sie obliczeniowo:)

mnie tego w szkole uczyli:)

w budynku niepodpiwniczonym rowniez rozrozniamy lawe(stope)-zbrojona i sciane fundamentowa-nie zbrojona wogule

Edytowane przez face

Dokładnie masz w zupełności rację i w pełni się z Tobą zgadzam, dodam tylko że w praktyce w większości przypadków szalunki stropowe ściąga się po 14 dniach. Choć spotkałem się już z opiniami że nawet ława musi odczekać 28 dni by na niej murować(ale to pewnie dlatego że ekip anie miała czasu wcześniej) :)