kropekkkk 06.11.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Witam serdecznie Jestem jak na chwilę obecną nie doinformowany o kosztach i projektach i papierkach jakie muszę złożyć i gdzie. Załączyłem zdjęcie działki, która ma wymiary długość na 80 metrów i szerokość 45 metrów. Droga dojazdowa ma szerokość 4 metry. Czy taka szerokość jest dopuszczalna na dojazd? Mam plan połączyć część tej drogi z częścią działki sąsiada i zrobić jedną wspólną drogę dojazdową. Jakie musielibyśmy spełnić warunki, czy trzeba jakieś plany, czy można po prostu odstąpić kawałek działki i usypać z kamienia drogę razem z sąsiadem? Jaki jest koszt materiałów i z czego musiałbym zrobić przyłącze do gazu wody i kanalizacji na odległości około 70 metrów patrząc od drogi? Roboty nie uwzględniam bo to będę kopał sam ew. znajdę kogoś po pieniądzach. Biorę pod uwagę założenie tylko prądu i gazu oraz wykopanie studni głębinowej i założenie oczyszczalni. Wszystko zależności od kosztów. Dzisiejsze opłaty za kanalizację i wodę są dość duże, dlatego na etapie budowy może bardziej opłacać się studnia o Oczyszczalnia. Gaz ma być używany do kuchenki i CWU. Czy duża różnica w użytkowaniu CWU i Kuchenki byłaby gdybym zamiast gazu używał prądu na CWU i płyty indukcyjnej? Proszę o porady bo nie wiem już w co lepiej zainwestować. Na zdjęciu jest zaznaczony stary dom w którym jest już woda, jednak nie wiem gdzie jest przyłącze, z którego mógłbym pociągnąć wodę dalej. Duża czarna kropka to studzienka kanalizacji. Czy przyłącza muszą być po liniach prostych? Na jakiej głębokości mają się znajdować i czy trzeba zmieniać np grunt z piachu na żwir czy coś innego zmieniać? Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 08.11.2010 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 nikt nie może doradzić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekWoj 18.11.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Obecnie jestem na podobnym etapie zbierania papierologii więc moje odpowiedzi będą się opierać na doświadczeniach znajomych. 1.Szerokość drogi 4m.Oglądając działki widziałem takie, które miały wydane WZ z drogą dojazdową 4m, ale takich gmina nie przejmie. Znajomy robił 6m.Co do poszerzenia działki, to pewnie lepiej byłoby to przeprowadzić w formie podziału geodezyjnego i wydzielenia tego paska, tak żeby kiedyś nie było zgrzytów. Co do stwierdzenia, że nie wiesz gdzie jest przyłącz wody oraz jak dociągnąć media, to musisz:1. Udać się do Starostwa w celu wyciągnięcia mapek z naniesionymi instalacjami. Będą potrzebne do warunków zabudowy.2. Udać się do dysponentów mediów w celu wydania opinii o możliości przyłączenia. Budowa studni na cele budowy jak najbardziej wskazana, oczyszczalnia nie za bardzo wiem po co ( wystarczy tradycyjny wychodek z serduszkiem ) Co do linii prostych to generalnie najlepiej by było, ale myśle że woda może zakręcać.W przypadku kanalizacji, każdy zakręt to budowa studzienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 18.11.2010 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 KrzysiekWOj Ta oczyszczalnia i studnia miała być zamiast wody i kanalizacji. Koszt oczyszczalni jeśli warunki glebowe pozwolą to jakieś 3tyś. Tak wstępnie z tego co rozpytywałem osoby to ciągnięcie takich długich przyłącz to koszt 20 tyś lub więcej.Na ile w tym prawdy nie wiem.Z wyliczeń tańsza jest studnia i oczyszczalnia. pod warunkiem że woda z głębinówki nie będzie zanieczyszczona. Na pewno nie obejdzie się od jakiś filtrów. Co do drogi to nie mogę przepisać drogi, tylko na zasadzie służebności się okazuje i działka z uwagi na grunty z grupy 3 musi mieć powyżej 30 arów. Wtedy może w ogóle dostane warunki zabudowy. A z drugiej beczki pytanie. gdybym ciągnął kanalizacje i wodę wzdłuż drogi i miała by ona docelowo służyć na obsłużenie 6 domów jednorodzinnych to jakiej one musiałby być średnicy. Może z sąsiadem uda się coś wymyślić. dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 06.01.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Witam! Ja mam warunki bardzo podobne do Ciebie Kropekkkk. Nawer kształt działki bardzo podobny. Tylko że u mnie dojazd 4,5m, dom od drogi około 60m. Z tego co sie dowiadywałem to mamy małe szanse aby zmieścić się poniżej 20tys. Ponoć, szacunkowo woda 70-90 PLN/m, kanalizacja 90-120PLN/m *jeżeli nie trzeba jakis przepompowni), gaz ~ 45PLN/m, prónd nie wiem ile. W związku z tym sam sie zastanawialem nad studnią, PC i oczyszczalnią ścieków. Dodatkowym problemem u mnie jest też to, że działka w szerszm miejscu nie jest zbyt szeroka i najgorsze, ze reszta rodziny sceptycznie patrzy na te wynalazki a ja sam nie mam zbyt dużego doświadczenia budowlanego Ty masz dużą działkę i w twoim przypadku chyba bym się zdecydował przynajmnie na POŚ-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malybialy 19.02.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Witam. Mam pytanie jak długo czeka się na uzgodnienia z zakładem gazowniczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts