trolik 06.11.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Witam,mam pytanie do fachowcow:Niedawno mialem kladziona podlogowke na calym dole - idea byla taka aby mozna bylo sterowac osobno obiegami w salonie, kuchni/korytarzu oraz w wiatrolapie-za pomoca termostatow Digitime 600 z czujnikami w podlodze oraz termostatem glownym Digitime 800. Firma polozyla wszystko, podlaczyla piec oraz termostaty, jednak mam dziwne wrazenie (po kilku dniach uzytkowania) ze termostaty czerpia informacje z otaczajacego je powietrza, a nie z czujnka w podlodze. Do termostatow dochodzi kabel 2-zylowy. Na moj zdrowy (choc laicki) rozum te dwie zyly ida do silownika z rozdzielaczu podlogowki - gdzie w takim razie jest polaczenie z czujnikiem w podlodze??Pytanie jest na tyle istotne ze jeszcze nie mam parkietu, wiec mozliwa jest ew. przerobka..z gory bede wdzieczny za poradepozdrawiam trolik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trolik 07.11.2010 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Doczytalem ze mam nie te termostaty - oni zainstalowali mi Digitime 600 i - czyli mierzace temp. powietrza.... Pytanie jest teraz takie: czy mozliwym jest zainstalowanie (wiercenie) czujnika w wylewke i podlaczenie go do Digitime 600 e??z gory dziekuje za pomocpozdrawiam trolik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AREK_BL 07.11.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 A po jaka ch...re Ci ten czujnik w podłodze.Podstawa to czujniki/termostaty mierzące temperaturę powietrza w danym pomieszczeniu, które zamykają lub otwierają poprzez siłownik na danej sekcji rozdzielacza dane pomieszczenie/pętle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 07.11.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Jeżeli podłogówka to jedyne źródło cipeła w pomieszczeniach, to zostaw tak jak jest, tak jak pisze poprzednik. Natomiast jeśli mają służyć tylko do grzania podłogi to oczywiście można dołożyć czujki w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 07.11.2010 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Hmm, też się zastanawiam jak to jest z tymi czujnikami w podłodze, jak to się przekłada na temperaturę powietrza U nas każde pomieszczenie ma osobną pętlę, swój termostat, na którym nastawiam żądaną temperaturę powietrza, jaka ma być w tym pomieszczeniu i już o nic więcej się nie martwię. System działa i jesteśmy bardzo zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trolik 07.11.2010 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 A po jaka ch...re Ci ten czujnik w podłodze. Podstawa to czujniki/termostaty mierzące temperaturę powietrza w danym pomieszczeniu, które zamykają lub otwierają poprzez siłownik na danej sekcji rozdzielacza dane pomieszczenie/pętle. Jestem w trakcie budowy kominka akumulacyjnego ktory mam zamiar uzywac kiedy sie da (lub kiedy bedzie mi sie chcialo) - rozwiazanie z termostatami mierzacymi temp podlogi mialo zapobiec "wariowaniu" calosci systemu i dac mi elastycznosc w jego konfiguracji. Moze mi ktos potwierdzic cz wwiercenie czujnikow w wylewke jest technicznie mozliwe i taki czujnik+termostat bedzie spelnial swoja role? bardzo dziekuje z gory pozdrawiam trolik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 08.11.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 wiercenie jest możliwe, ale brak pewności czy nie zrobisz krzywdy rurkom. poza tym czujniki montuje się na ogół w rurkach osłonowych o sporej średnicy w stosunku do czujnika. Lepiej zastosować mały młotek z małym przecinakiem... i przynajmniej masz pewność,że zrobisz to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts