michal_mlody 07.12.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 mam u siebie solarki i turbiny wiatrowe, z chęcią sprzedam ci je, żeby odzyskać pieniądze i w praktyce ciebie nauczyć jak mało jest to wydajne, i całkowicie nieekonomiczne jedyny sensowny wariant dla małych energooszczędnych domków to tak jak u Njerzy: połogówka + bufor + kominek z PW i alternatywnie grzałki albo mała tania PCi do grzania CWU w lecie A alternatywą dla kominka z PW jest zwykły tani piec na wszystko. Na pewno będzie taniej w wykonaniu takiej instalacji. Za cenę dobrego wkładu i ładnej obudowy można wyposażyć całą kotłownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 07.12.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Materiał na komin tys zł piec niech kosztuje 3 tys zł bufor własnymi recami 3 tys zł to wychodzi 7 tys zł , znajomy wydał na sam kominek bez płaszcza wodnego około 5 tys oprócz tego ze jak napali to jest gorąco w salonie nic wiecej to ja wole mieć tą kotłownie piec za 7 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 07.12.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 mam u siebie solarki i turbiny wiatrowe, z chęcią sprzedam ci je, żeby odzyskać pieniądze i w praktyce ciebie nauczyć jak mało jest to wydajne, i całkowicie nieekonomiczne jedyny sensowny wariant dla małych energooszczędnych domków to tak jak u Njerzy: połogówka + bufor + kominek z PW i alternatywnie grzałki albo mała tania PCi do grzania CWU w lecie Jestem zainteresowany płacę za każdy m2 solarki 250 zł Jak wykonać ją samemu to było by troszke taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 07.12.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 już lepiej dołożyć trochę i zainstalować małą glikolową PCi za 7 tyś + własnoręcznie zrobić do niej poziome DZ za 5 tyś a kominek to jest prawie obligatoryjnie w każdym domku, więc wystarczy tylko za prząść go do pracy Co to za PCi glikolowa za 7 tyś? Cena kusząca tylko to pewnie jakaś chinka. W tej cenie znalazłem tylko PC PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 07.12.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 mpoplaw Myślałem o rezygnacji z kominka na rzecz taniego kopciucha. Nie jestem jakoś przekonany do robienia kotłowni z salonu No ale jak kto woli. Jak ktoś ma kaprys na kominek to z PW + bufor. Wtedy to dwie pieczenie na jednym ogniu: estetyka, klimat i do tego źródło ładowania bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.01.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Buforek + kocioł + komin systemowy = 7 tyś .Palisz czym chcesz i KIEDY chcesz lub włączasz grzałkę ! Chyba nic prostszego, tańszego i bardziej uniwersalnego nie wymyślicie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.01.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 To jest dodatkowo sprytne i bardzo dobre rozwiązanie problemu CWU .Nie trzeba dodatkowego baniaka, grzanie przepływowe lub "zbiornik w zbiorniku" do wyboru .Mamy również akumulację, uwarstwienie zładu ( bardzo ważne dla CWU ), możliwość łączenia kilku źródeł ciepła i używania ich jednocześnie ,,, Na coś trzeba się zdecydować, jeśli ktoś bierze pod uwagę grzanie paliwem stałym lub prądem to bufor.Jeśli nie ma mowy o węglu, drewnie to pompa powietrzna też głupia nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.01.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 trzeba dobrze się rozglądać, czasami trafiają się okazję np: na allegro ktoś wystawia swoją bo się okazał za mała do jego domku i potrzebuje kupić większą, albo ktoś ma w promocji bo nie może sprzedać i mu w magazynie zalega, ale generalnie trzeba zaznaczyć że jeśli tania to na pewno jakaś mała moc w okolicach 7KW czyli domek musi być malutki i energooszczędny z OZC góra 5KW Dom R&K nie jest malutki a jest energooszczędny nawet bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts