Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z 113 -----dom energooszczędny w rozsądnych pieniądzach

Recommended Posts

mam u siebie solarki i turbiny wiatrowe, z chęcią sprzedam ci je, żeby odzyskać pieniądze i w praktyce ciebie nauczyć jak mało jest to wydajne, i całkowicie nieekonomiczne

jedyny sensowny wariant dla małych energooszczędnych domków to tak jak u Njerzy: połogówka + bufor + kominek z PW i alternatywnie grzałki albo mała tania PCi do grzania CWU w lecie

A alternatywą dla kominka z PW jest zwykły tani piec na wszystko. Na pewno będzie taniej w wykonaniu takiej instalacji. Za cenę dobrego wkładu i ładnej obudowy można wyposażyć całą kotłownie :D

mam u siebie solarki i turbiny wiatrowe, z chęcią sprzedam ci je, żeby odzyskać pieniądze i w praktyce ciebie nauczyć jak mało jest to wydajne, i całkowicie nieekonomiczne

jedyny sensowny wariant dla małych energooszczędnych domków to tak jak u Njerzy: połogówka + bufor + kominek z PW i alternatywnie grzałki albo mała tania PCi do grzania CWU w lecie

Jestem zainteresowany płacę za każdy m2 solarki 250 zł Jak wykonać ją samemu to było by troszke taniej

już lepiej dołożyć trochę i zainstalować małą glikolową PCi za 7 tyś + własnoręcznie zrobić do niej poziome DZ za 5 tyś

a kominek to jest prawie obligatoryjnie w każdym domku, więc wystarczy tylko za prząść go do pracy

Co to za PCi glikolowa za 7 tyś? Cena kusząca tylko to pewnie jakaś chinka. W tej cenie znalazłem tylko PC PW.

mpoplaw

Myślałem o rezygnacji z kominka na rzecz taniego kopciucha. Nie jestem jakoś przekonany do robienia kotłowni z salonu :D No ale jak kto woli. Jak ktoś ma kaprys na kominek to z PW + bufor. Wtedy to dwie pieczenie na jednym ogniu: estetyka, klimat i do tego źródło ładowania bufora.

• 4 weeks później...

To jest dodatkowo sprytne i bardzo dobre rozwiązanie problemu CWU .

Nie trzeba dodatkowego baniaka, grzanie przepływowe lub "zbiornik w zbiorniku" do wyboru .

Mamy również akumulację, uwarstwienie zładu ( bardzo ważne dla CWU ), możliwość łączenia kilku źródeł ciepła i używania ich jednocześnie ,,,

Na coś trzeba się zdecydować, jeśli ktoś bierze pod uwagę grzanie paliwem stałym lub prądem to bufor.

Jeśli nie ma mowy o węglu, drewnie to pompa powietrzna też głupia nie jest.

trzeba dobrze się rozglądać, czasami trafiają się okazję np: na allegro ktoś wystawia swoją bo się okazał za mała do jego domku i potrzebuje kupić większą, albo ktoś ma w promocji bo nie może sprzedać i mu w magazynie zalega, ale generalnie trzeba zaznaczyć że jeśli tania to na pewno jakaś mała moc w okolicach 7KW czyli domek musi być malutki i energooszczędny z OZC góra 5KW

Dom R&K nie jest malutki a jest energooszczędny nawet bardzo.