Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Migotanie, przerywanie oświetlenia LED z taśmy

Recommended Posts

Zamontowałem w kuchni oświetlenie LED z taśmy (2 metry) zatopione w silikonie/żelu. Zastosowałem kolejność wtyczka-kabel-włącznik (taki pociągany za sznureczek)-zasilacz-taśma LED. Po włączeniu taśma ładnie świeci, jednak po około 5 minutach (gdy zasilacz zaczyna się robiąc ciepły) LED-y zaczynają migotać, robi się z tego prawie stroboskop. Światło takie jest bardzo męczące i denerwujące. W czym może być problem? Coś z tablicą/elektryka w moim domu? Zły zasilacz? Uszkodzony LED? Dodam, że taśmę w dwóch miejscach zgiąłem pod kątem 90 stopni, nastąpiło lekkie rozerwanie żelu, ale LEDy za pęknięciami świecą. Może to być przyczyną?

LED-y to:

2 metry

TYPE: 10Y60WWF2-35

3528-SMD, waterproof

60LEDs/M

Yellow PCB

Colour: warm white Q.T.M:5M

Zasilcz:

LED DRIVER

0,5-18 W

0.15 A

Model MF090009

PRI: 220-240 V – 50/60 Hz

SEC: 12 VDC 1.5 A

Tc: 80oC Max/Ta: 50oC

Pozdrawiam

Edytowane przez Bartolomeo_

• 2 weeks później...
Rozmawiałem ze sprzedawcą i wydumał, że przyczyną może być zepsuty zasilacz - dlatego wymieniłem. Okazało się, że jednak poprzedni był dobry. Teraz pozostaje mi zasilacz o większej mocy, choć gabaryty mocniejszych zasilaczy u tego sprzedawcy mnie przerażają ;) Wezmę teraz jakiś z 30 W Edytowane przez Bartolomeo_

• 3 years później...
witam mam problem ze swoja tasma . a mianowicie mam pasek ledowy rgb z zasilaczem 60W o dlugosci ok 7m oraz sterownikiem na podczerwien . kiedy wylacze sterownik pilotem to ledy zarza sie na niebiesko . po wlaczeniu jest ok . panowie co to moze byc za przyczyna ?? powiem jeszcze ze z puszki co wziolem zasilanie ledow sa jeszcze przewody do halogenow z przelacznikiem 2 pozycyjnym i gn230V pomozcie sprawa pilna

• 3 weeks później...
taśmy led nie mają prawa ciągnąć 10w na metr chyba że jakieś specjalne ekstra jasne czy coś...

Normalnie ciągną <5W na metr.

Zmartwię Cię moje taśmy LED maksymalnie biorą 14.4W na mb (taśma LED RGB SMD5050). Mając podświetlany cały sufit (około 20mb) musiałem zakupić całkiem spory zasilacz... nie mówiąc o wzmacniaczu do sterownika bo standardowe to raczej się tutaj nie przydają :)

• 9 months później...

Witam, mam pewien problem.

Zamontowałem pasek LED o długości około 4,8m tyle, że jak się okazało oświetlenie wyszło zbyt mocne. Dokupiłem więc ściemniacz zamontowałem i tu zaczęły się problemy. Dotychczas LEDy świeciły bez żadnych usterek, natomiast gdy włączam ściemniacz to wraz z obniżaniem mocy/jasności ledy zaczynąją coraz bardziej migotać. Jedynie przy maksymalnej jasności ten efekt nie występuje. Proszę o pomoc :)

Sposób mocowania:

przewód zasilający > zasilacz > przewód DC5-24V > ściemniacz > przewód DC5-24V > LEDy

LEDy:

- SMD5050 białe

- 14,4 W z metra

- 60 led/m

- 4200 lm

Zasilacz:

- ANS line ZL75-12V

- 0-75W

- in 230V; 50Hz

- out 12V; 6,25 A

Ściemniacz:

- DC 5-24V