Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D53 SPOKOJNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 520
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość JACKIE P

hallllllooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

czy ktoś mi podpowie jak moge umieścić foty z naszej budowy na forum, ale tak proszę od podszewki krok po kroku??????

przy okazji pozdrovki dla spokojnych i niespokojnych :D :D :D

Gość JACKIE P

dzięki enio, postaram się coś zdziałać, przy okazji pozdrawiam i życze postępów na budowie.

pozdrovka

PS - chociaż dziś pogoda typowo angielska /deszcz, szaro ,ponuro, zimno, wietrznie/ dalej ciągniemy spokojnego.

Walczymy z papierkologią czyli składamy wniosek o kredyt.

W połowie przyszłego tygodnia mają się pojawić na palcu belki stropowe i panowie którzy to położą na właściwym miejscu ;) mam nadzieję.

Przy okazji pytanie: co sądzicie o pokazaniu belek w pokoju dziennym i jadalni?

Na mojej budowie trwają prace związane z tynkami i pierwsze efekty widać, a i ekipa całkiem pozytywnie wypada (wrto było trochę poczekać), w sumie opóźnienie mam 6-cio tygodniowe, ale "...budowa to nie zawody pływackie...", pociesza mnie kochana żona.

pozdrowienia dla budujcych i wypoczywajcych 8)

A tak w Ogóle to pozdrowienia dla naszego "spokojnego klubu" i życzenia takiej pogody kiedy temperatura 25 st. nie przekracza, bo ostatnio tj od 5 dni mam niemiłosierny upał w dzień i extremalnie silne burze w nocy. Korzyść z tego taka, że po tak silnych opadach mam wyczyszczone rynny ze śmieci jakie nagromadziły się tam od jesieni.

Niebawem nowe fotki zamieścić mam zamiar. :wink:

Gość JACKIE P

a u nas już po tynkach zewnętrznych i wewnętrznych, mamy załozone okna, instalacje, dziś kopiemy studnię do podlewania zieleni, zaczynam ocieplenie stropu.

pozdrovka dla wszystkich niespokojnych, jeszcze troszke cierpliwości i zdjątka trafią na forumek

jeszcze raz pozdrovka i napierajcie do przodu. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

We wtorek rozliczyłem się z tynkarzami za robotę.

Jestem bardzo zadowolony z jakości prac miło sobie na koniec pogawędziliśmy, to była super ekipa...

w sumie z rachunkiem wyszło mi 21 pln za metr.

Na przyszły poniedziałek mam zaplanowane rozkładanie folii, styropanu, układanie podłogówki, tak by w sobotę 27 sierpnia brydada z miksokretem mogła działać przy jastrychach.

Gość JACKIE P

co prawda w projekcie jest warstwa 17cm, ale ja daję najpierw warstwę 20cm /URSA/ w cenie ok. 20zł/m2 pomiędzy wiązary, a potem w poprzek, aby zlikwidować ewentualne mostki termiczne, wełnę 5cm ISOVER /termomata/ w cenie ok. 5zł/m2. Wszystko to zawieszam na siatce /takiej jaką stosuje się przy oceipalniu styropianem - jest po prostu b. mocna, a potem daję jeszcze od spodu folię paroizolacyjną/

Myślę, że to chyba będzie wystarczające.

Gość JACKIE P

wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest najbardziej optymalnym /no może nie najtańszym/, ale przecież najwięcej ciepła ucieka przez źle wyizolowane stropy - sądzę, że warto teraz wydac więcej pieniędzy jednorazowo, niż potem to dokładac do rachunku za gaz. A wiadomo, że inwestycje dociepleniowe zwracają się w dwójnasób.

pozdrawiam

Jeżeli będziesz miał inne dylematy, pytaj, chętnie odpowiem jak robiłem to u siebie.

Nie ukrywam, że cały czas wertuję wypowiedzi ekspertów muratora, konfrontując je z praktyką i opisami technicznymi używanych materiałów. :p