Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D53 SPOKOJNY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 520
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość JACKIE P

a tak btw - przykładowo 1m bieżący rury pexal /do ciepłej wody do podłączenia grzejników/ u nas w hurtowni kosztował ok. 5,25 zł/mb, a sieci leroy-merlin /taka sama produkcji metrix o tych samych parametrach/ kosztowała 2,95zł/mb - tak więc warto pomyszkowac tu i ówdzie.

pozdrovka

Gość JACKIE P

miku!!!!!! po prostu pędze przed siebie, bo buduję częściowo z kredytu hipotecznego i jest mi szczerze żal każdego dnia, tym bardziej mając ambicję zamieszkania na święta wigilijne, a co do specyfikacji podaj mi dokładnie na co i jakie materiały by Cię interesowały konkretnie?????

Cały czas od początku budowy prowadzę dokładny spis czego ile i za ile i gdzie itp.

Pytaj o wszystko, co mogę to odpowiem, aktualnie przystępuję do kładzenia płytek w "sraczyczkach" jak mawiał Ferdek Kiepski, oraz w pomieszczeniu gospodarczym, a potem ok. 21.09.2005 startuję z sufitami, w przyszłym tygodniu kładę już tynk elewacyjny i biorę się za wykanczanie tarasu oraz podestu wejściowego, aby potem móc spokojnie całą resztę grzebać wewnątrz, wydaje mi się, że jest to jak na moje skromne zdanie rozwiązanie dość optymalne. Jak na razie to stoję tylko przed powaznym dylematem co do wyboru pieca gazowego C.O. Co prawda mamy już zainstalowany kominek i ok. miesiąca temu poraz pierwszy go odpalaliśmy, ale nadal biję się z myślami czy wybrać kocioł Junkers, Viessmann czy Buderus? W przypadku tych dwóch ostatnich zastanawia mnie zaskakująco niska cena /2-funkcyjny z zamkniętą komorą spalania/ i jakieś tam ciągłe super hiper promocje? Co o tym sądzicie szanowni forumowicze?

Pozdrovka dla wszystkich i czekam na info jak u Was posuwają się prace.

PS - niebawen już naprawdę będą zdjątka z naszej budowy do wglądu.

jackie :D :D :D :D

Gość JACKIE P

a więc po kolei - izolacja termiczna stropu - pomiędzy wiązary weszła ładnie docięta /z zapasem 2 cm/ wełna mineralna Ursa rozprężna o gr. 20cm, potem w poprzek wiązarów przez całą długość budynku na tej wełnie układałem wełnę Isover termomata gr 5cm, aby zlikwidować ewentualnie mostki termiczne. Wełnę umocowałem w ten sposób, że wiązary w dół przedłużyłem o kolejne 11 cm, uzyskując w ten sposób przestrzeń o wys. 23 cm /wiązar ma wys. 12 cm/, od spodu przymocowałem tackerem siatkę taką jak stosuje się do styropianu oraz na całej powierzchni dałem również folię paroizolacyjną. A więc patrząc od spodu to: paroizolacja, siatka, wełna między wiązarami i w poprzek termomata. Na wiązary od góry / w poprzek wiązarów/ dałem deski o gr. 3 cm uzyskując przestrzeń do wełny 5cm, po czym na te dechy po położeniu termomaty, przykręciłem płytę wiórową o gr. 18mm, jako podłogę służącą do chodzenia i połozenia niewielkich ciężarów.

Sama wełna Ursa na całą powierzchnię kosztowała ok. 2150 zł /średnio rolka ok. 85 zł/, a isover termomata gr 5cm kosztowała ok. 700 zł, deski pod płyty 460 zł, płyty wiórowe 1100 zł, łączniki, wkręty itp ok. 500zł + cała robocizna ok. 3000zł. W sumie w granicach 8000zł. W tej chwili mogę Ci Mik z całą odpowiedzialnością powiedziec, że opłacała się ta inwestycja, gdyż w czasie upałów /pomimo tego, że jeszcze nie mamy założonych drzwi wejściowych i nie opuszczamy na noc rolet zewnętrznych, okna mamy drewniane Urzędowski/ temperatura utrzymuje się na stałym poziomie 19 stopni, a na poddaszu piekarnia. Tak więc super. Co prawda w projekcie przewidziano wełnę tylko o gr. 15cm, ale mój kierownik budowy powiedział, że aktualnie na takie stropy daje się 20cm, a w skrzyzowaniu z termomatą w poprzek uzyskuje się wynik optymalny.

Wolę potem płacić mniejsze rachunki za gaz co miesiąc, niż oszczędzić na ociepleniu i potem tego gorzko żałować !!

Pytanka inne - wal.

Pozdrovka :D :D :D :D

a więc po kolei - izolacja termiczna stropu - pomiędzy wiązary weszła ładnie docięta /z zapasem 2 cm/ wełna mineralna Ursa rozprężna o gr. 20cm, potem w poprzek wiązarów przez całą długość budynku na tej wełnie układałem wełnę Isover termomata gr 5cm, aby zlikwidować ewentualnie mostki termiczne. Wełnę umocowałem w ten sposób, że wiązary w dół przedłużyłem o kolejne 11 cm, uzyskując w ten sposób przestrzeń o wys. 23 cm /wiązar ma wys. 12 cm/, od spodu przymocowałem tackerem siatkę taką jak stosuje się do styropianu oraz na całej powierzchni dałem również folię paroizolacyjną. A więc patrząc od spodu to: paroizolacja, siatka, wełna między wiązarami i w poprzek termomata. Na wiązary od góry / w poprzek wiązarów/ dałem deski o gr. 3 cm uzyskując przestrzeń do wełny 5cm, po czym na te dechy po położeniu termomaty, przykręciłem płytę wiórową o gr. 18mm, jako podłogę służącą do chodzenia i połozenia niewielkich ciężarów.

Sama wełna Ursa na całą powierzchnię kosztowała ok. 2150 zł /średnio rolka ok. 85 zł/, a isover termomata gr 5cm kosztowała ok. 700 zł, deski pod płyty 460 zł, płyty wiórowe 1100 zł, łączniki, wkręty itp ok. 500zł + cała robocizna ok. 3000zł. W sumie w granicach 8000zł. W tej chwili mogę Ci Mik z całą odpowiedzialnością powiedziec, że opłacała się ta inwestycja, gdyż w czasie upałów /pomimo tego, że jeszcze nie mamy założonych drzwi wejściowych i nie opuszczamy na noc rolet zewnętrznych, okna mamy drewniane Urzędowski/ temperatura utrzymuje się na stałym poziomie 19 stopni, a na poddaszu piekarnia. Tak więc super. Co prawda w projekcie przewidziano wełnę tylko o gr. 15cm, ale mój kierownik budowy powiedział, że aktualnie na takie stropy daje się 20cm, a w skrzyzowaniu z termomatą w poprzek uzyskuje się wynik optymalny.

Wolę potem płacić mniejsze rachunki za gaz co miesiąc, niż oszczędzić na ociepleniu i potem tego gorzko żałować !!

Pytanka inne - wal.

Pozdrovka :D :D :D :D

Profesjonal!

Dzięki :wink: