mik99 23.04.2004 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Gorąco namawiam, projekt jest przemyślany. Ja z budową ruszam w ciągu dwóch tygodni. Dziś opłaciłem niemal cały materiał na surowy stan (który zamówiłem jeszcze w zimie) Vatowany 7%, bo na asortyment 22% mam jescze czas. Drewno zamówione wczesną wiosną bedzie cięte w przyszłym tygodniu. Myślę, że po trzech miesiącach: maj czerwiec lipiec, będzie można sprzątać plac budowy... Gdybyście byli w okolicy to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertk 27.04.2004 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Cześć budowniczowie i szczególnie Mik99. Budowanie to sztuka, ale i duże duchowe przeżycie. Ale znając Mika (a przypadkiem znam), pójdzie mu wspaniale. Mały dom ma same zalety i tylko jedną wadę - po pewnym czasie zaczyna sie żałować, że nie jest większy... A prawdziwe koszty to nie powierzchnia gołej ściany czy nawet dachu, lecz wykończenia. Ilość np. łazienek decyduje o tym, a nie powierzchnia łazienki, bo różnica między nimi to parę m2 glazury. Tylko, że duży dom trzeba potem ogrzać i posprzątać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 29.04.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Witajcie1 Na mojej działce dziś kopane są fundamenty.... jak dobrze pójdzie to do weekendu będę miał zalane ławy...jednym słowem ruszam i ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia1997 29.04.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 GRATULACJE Z OKAZJI ROZPOCZĘCIA BUDOWY!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 29.04.2004 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Dziękuję za ciepłe słowa wszystkim! Dziś upłynął mi kolejny dzień budowie, ja niezmiennie korzystam z roweru (64km wczoraj, dziś 69km) w miarę postępów budowy będzie rosła moja tężyzna fizyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 30.04.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Kochani, mam zalane fundamenty Do domu wróciłem po 21.00 zmęczony (91km na rowerze tego dnia), ale szczęśliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIELBIK 01.05.2004 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2004 jak się cieszę że tu trafiłem !!tak jak większość tu obecnych jestem pod wrażeniem "spokojnego"jestem na etapie "ściany w górę" - za dwa tygodnie mam robić dach.niech ktoś mi powie jak umieścić zdjęcia -mam ich kilka -chętnie też podzielę się róznościami na temat mojej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 01.05.2004 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2004 jak się cieszę że tu trafiłem !! tak jak większość tu obecnych jestem pod wrażeniem "spokojnego" jestem na etapie "ściany w górę" - za dwa tygodnie mam robić dach.niech ktoś mi powie jak umieścić zdjęcia -mam ich kilka -chętnie też podzielę się róznościami na temat mojej budowy. Otwórz sobie darowwą stronkę np. onet, interia...załóż sobie fotoalbum klikając TUjest ich wiele tam powklej swoje fotki, a potem to sprawa już prosta pisz posty do forum uzywając [/img] a pomiędzy nimi adres skopiowany z właściwości. Powinno się udać bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIELBIK 04.05.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 nie mam na razie tyle czasu aby przejść ten cały kurs ze wstawiania fotek - ale kiedyś napewno to zrobię .Jeśłi chodzi o mój stan budowy to mam zamiar do lipca zamknąć stan surowy z dachem i mediami w środku - a potem oby do wiosny.jeżeli możecie to opublikujcie jakieś zdjęcia z budowy waszych (waszego ) domku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 04.05.2004 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Jeśłi chodzi o mój stan budowy to mam zamiar do lipca zamknąć stan surowy z dachem i mediami w środku - a potem oby do wiosny. Moje plany wyglądają bardzo podobnie, też wiosną przyszłego roku ostra zabawa z wykończeniówką się zapowiada. ...jeżeli możecie to opublikujcie jakieś zdjęcia z budowy waszych (waszego ) domku . Może w tydzień lub dwa, jak budowa tempa na bierze coś sfotogafuję i postaram się zeskanować kilka fotek. Obecnie a właściwie dziś zwoziłem na budowę: piach Tatra 15ton, bloczki betonowe 8 palet, Cegła 5 palet, Cement, wapno,dysperbit, papa, folia, wszystko co niezbędne do murowania ścian fundamentowych. Do połowy przyszłego tygodnia powinni się uporać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIELBIK 04.05.2004 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 gratulacje!!! - teraz się dopiero zacznie - ale gdy coś już jest na placu budowy robi się sercu lepiej. Z drugiej strony zaczynaja się na dobre wydatki...piach ,cement,wapno - to dopiero początek...Napisz z czego stawiasz "spokojnego" ?? -jakie planujesz ogrzewanie itp.. pozdrowienia[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 04.05.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 I etap ław fundamentowych (garaż i spokojny jednocześnie): Izolacje, stal, beton z wytwórni, bez robocizny po max rabatach: niecałe 4'000pln bez robocizny. Ale mam go już za sobą Jeszcze w lutym zamówiłem drewnow tartaku, a podczas styczniowej budmy zakupiłem grube materiały: beton komórkowy: na ściany zew. :24 i na ścianki wew.:12 oraz dachówkę IBFa na dom i papę termozgrzewalną na garaż, zakupiłem też styropian na izolacje poziome i pionowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIELBIK 05.05.2004 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 mamm radość razem z tobą !! - choć jestem z budowa nieco dalej .Na dzień dzisiejszy jast: "surowy - otwarty" - od 20 maja - ruszam zdachem - ponieważ nie mogłem się dogadać a tartakiem. - wszyscy chcą więcej niż kosztuje normalnie !!! -dziś miałem okazję bawić się w łupanie wielkich głazów ,które pozostały na mojej działce jeszcze po krzyżakach . - ( nie mogę wyjść z podziwu jak oni to robili - kammienie po 2 tony na pół??) -mi też trochę się udało (razem z ojcem -68lat)połupać .starczyło na piękną sćiankę zaporową .( mam zdjęcia - chyba będzie prościej jak prześlę ci na priwa ??) pozdrawiam P i o t r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 08.05.2004 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Tak wyglada domek zbudowny niedaleko mojej działki. http://foto.onet.pl/upload/24/31/_257780_n.jpg fotka nie jest rewelacyjna, ale nie mam cyfraka, a to tylko skan tardycyjnej fotografii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 08.05.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Z budowy wróciłem przemarznięty i przemoczony, ale fundamenty mam. Teraz do środy taki plan: izolacje dysperbitem i docieplnie styropianem, a następnie na zagęszczonym mechanicznie piachu chudziak wylewany będzie, w międzyczasie instalacje kanalizacyjne jeszcze. I stan zero gotowy. Potem przerwa na tydzień. A co z Waszymi bidowami: KIELBIK, asia1997, ad7, hermansky? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia1997 09.05.2004 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Ja jestem na etapie zbierania pieniedzy, co mi idzie tak sobie. Myślę o kredycie, ale sie cały czas zastanawiam czy podołamy.Mamy tez ostatnio pomysł, aby dobudować pietro do obecnego domu w którym mieszkamy z rodzicami. Jednak druty wysokiego napiecia, które przechodzą przez moją działkę trochę studzą nasz zapał. Ale Tobie mik szczerze gratuluje, bo spokojny to super chatka. Pozdrawiam i niech Ci mury rosną do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIELBIK 10.05.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 u mnie powoli do przodu - ściany stoją .buduję trochę inaczej niż w projekcie - np filary zrobiłem betonowe 24x24 cm - powiązane razem zbrojeniem z fundanentami i wieńcem głównym .Myślę że jest to pewniejsze rozwiązanie niż w projekcie .Filary następnie obłożę drewnem tak że efekt bęcie ten sam .Ścianki działowe też postawiłem masywne z bazobetonu 12 cm - potem tynk gipsowy.DZiś moi murarze zaczęli stawiać ogrodzenie z cegły. W następnym tygodniu ma przyjechać drewno -tak że dach ruszy... - jak będzie zobaczymy !!!! - pozdrawiam wszystkich "spokojnych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 10.05.2004 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Najbliższe dni przeznaczyłem na wykonanie kanalizacji tak by mozna było zagęścić mechanicznie i chudziak wylać. W Wawie cały czas leje: chyba rower na kajak zamienię Betonowanie ław fundamentowych: http://foto.onet.pl/upload/22/98/_264806_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/45/51/_264807_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/41/96/_264808_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hermansky 17.05.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 U mnie nic się nie dzieje. Budowa nie ruszyła. Zajmuję się głównie sobą.Nawet do Internetu nie chciało mi sie zaglądać. Jednak Twoje, mik99, zdjęcia i informacje z budowy, ozywiają mnie i sprawiają, że tęsknię za moją działką i moim domem (in spe).Nadchodzą lepsze dni; bez deszczu i chłodu. Mam nadzieję, że jeszcze coś w to lato zwojuję. Pierwszego czerwca rozpoczynam pracę w Iławie jako ordynator Oddziału Anestezjologii i Intensywnej Terapii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hermansky 17.05.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 U mnie nic się nie dzieje. Budowa nie ruszyła. Zajmuję się głównie sobą.Nawet do Internetu nie chciało mi sie zaglądać.Jednak Twoje, mik99, zdjęcia i informacje z budowy, ozywiają mnie i sprawiają, że tęsknię za moją działką i moim domem (in spe).Nadchodzą lepsze dni; bez deszczu i chłodu. Mam nadzieję, że jeszcze coś w to lato zwojuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts