Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D53 SPOKOJNY

Recommended Posts

PYTANIA DO MIK99:

1. Czy robiłeś przepusty w fundamentach (woda, kanalizacja, prąd)? Ławy lane, czy z bloczków cementowych?

2. Czy zrobiłeś doprowadzenie powietrza do kominka? Jeśli tak, z czego, na jakiej głębokości?

3. Jaki piec CO planujesz zamontować?

4. Kominek jakiej firmy i w jakim "opakowaniu"?

5. Z czego podłogi? Deska, panele, ...?

6. Jak się fachowo nazywa ten tynk (?), który widać na cokole w wielu budynkach, stosowany zamiast klinkieru, kamienia itd? (ja nazwałem go strukturalnym, za co przez Ciebie zostałem skarcony. Przepraszam za moją ignorancję).

7. Co byś radził w sytuacji braku dostępu do gazu ziemnego? Olej czy gaz płynny?

Proszę o rady i odpowiedź.

• Odpowiedzi 520
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

PYTANIA DO MIK99:

1. Czy robiłeś przepusty w fundamentach (woda, kanalizacja, prąd)? Ławy lane, czy z bloczków cementowych?

2. Czy zrobiłeś doprowadzenie powietrza do kominka? Jeśli tak, z czego, na jakiej głębokości?

3. Jaki piec CO planujesz zamontować?

4. Kominek jakiej firmy i w jakim "opakowaniu"?

5. Z czego podłogi? Deska, panele, ...?

6. Jak się fachowo nazywa ten tynk (?), który widać na cokole w wielu budynkach, stosowany zamiast klinkieru, kamienia itd? (ja nazwałem go strukturalnym, za co przez Ciebie zostałem skarcony. Przepraszam za moją ignorancję).

7. Co byś radził w sytuacji braku dostępu do gazu ziemnego? Olej czy gaz płynny?

Proszę o rady i odpowiedź.

Widzę wiele pytań, zapraszam Cię do odwiedzenia. Miła atmosfera gwarantowana, a i coś dobrego żonka przygotować umie i wypić też byśmy mogli, nie? Z noclegiem problemu też najmniejszego...

ad1. Przepusty na kanalizację, studnię planuję wewnątrz budynku odkręcić, ławy fundamentowe lane z betonu b15 (wytwórnia) dalej bloczki;

ad2. Tak jednocześnie z kanalizacją jakieś 80cm poniżej planowanego chudziaka rura 110;

ad3. O to jeszcze nie ruszony temat, ale nie będzie z tym problemu mam znajomych dostanę wszystko czego dusza zapragnie...;

ad4. Tarnava chyba, ale podobnie jak z piecem na razie pilnuję tematów bieżących;

ad5. W sypialnich drewno: parkiet jesionowy planuję, w łazienkach terakota reszta gres szkliwiony (nie myl z polerowanym);

ad6. Różnie zależnie od producenta,ale jak powiesz ze ze zmielonego kamienia naturalnego to każdy złapie (Teranova, Bolix, Kreisel);

ad7. Rczej gazik, ale umowa na zbiornik do zakopania (są takie);

• 2 weeks później...

ale dawno tu nie byłem !! - Umnie na budowie trochę zwolniło -ponieważ moja ekipa buduje jeszcze jeden domek równocześnie z moim.

Jak dotychczas - kanaliza ,zrobiona - woda w srodku , od środy wchodzi elektryk z kablami - najpierw do skrzyneczki a potem wewnątrz.

im cieplej tym sie bardziej nie chce robić...

pozdrawiam wszystkich "spokojnych"

:p

• 2 weeks później...

Trochę się przytkało z budową u mnie bo mocno zaangażowałem się w pomoc przy budowie przyjaciela. W tym tygodniu kończymy u niego i "Jak Bóg DA..", bo pogoda raczej nie sprzyjała do tej pory specjalnie, to przenosimy graty do mnie i od przyszłego poniedziałku jedziemy z moją inwestycją.

Wygląda na to, że własnymi rękoma i przy wydatnej pomocy przyjaciela, dom budował będę. Trochę metafizyki w tym jest...ale nigdy nie przypuszczałem, że budowa i praca fizyczna tak mnie wciągnie.

Z historii naszej budowy:

http://foto.onet.pl/upload/38/34/_280536_n.jpghttp://foto.onet.pl/upload/28/42/_280541_n.jpg

takim pojazdem zawoziliśmy tablicę na działkę

Wtajemniczeni wiedzą, że z powodu awarii auta budowę prowadzę z perpektywy rowerowego siodełka. Do dziś ponad 1300km.

:wink:

• 4 weeks później...

W poniedziałek mija pierwszy tydzień kiedy własnymi rękoma buduję razem z majstrem i pomocnikiem dom. Po pierwszych dniach organizowania budowy mam już garaż podciągniety, w tym tygodniu zciągnę stal na budowę zrobimy zbrojenie i zalejemy wieniec i nadproża okienne (garaż) mam nadzięję, że powyciągamy też winkle w domu.

Niebawem fotki.

A co u WAS?

witam serdecznie wszystkich "spokojnych" !!

najpierw co u mnie na budowie. - teren już ogrodzony , drewno na dachu,

wylane pierwsze posadzki ,czekam na ładną pogodę by odeskować garaż,podłączyłem też kanalizę ,wodę no i prąd mam już własny w garażu .Najprawdopodobniej na tym w tym roku zakończę .

a Co u Was ??

Ps. Jak umieścić zdjęcia ??

Odnośnie fotek:

ja umieściłem na darmowej stronce Onetu i podczas pisania na forum wklejam fotki adres (właściwości) niezapomnij też o:[/img].

Na mojej budowie mam już zalany wieniec razem z nadprożami (brama i okna) w garażu, a w domku też delikatnnie zarysowane ściany.

Niestety nie mieszkam teraz u siebie w domu i dostęp do maszyny mam znacznie utrudniony do jednego wieczoru tygodniowo. Niebawem fotki.

• 4 weeks później...

Wróciłem wczoraj z budowy, gdzie po 14h udało mi się razem z majsterm postawić 2m komina murowanego z cegły (3x wentylacja+ kwasówka do gazu 130). Oczywiście w atmosferze niemal walki. Ale zgodnie ze sztuką i na dwie zaprawy, nie zapomniałem też i zostawieniu miejsca na wsypanie granulatu z wełny w celu izolowania (może będzie mniej skroplin).

Mam kilka pytań do WAS:

-Jaki rzekrój odprowadzenia spalin kominka w moim przypadku wybór padł na Tarnavę 16/18 kw (jeszcze nie kupiłem)?

-Jaki wkład stosowaliście: kamionka czy stal, a może inne rozwiązanie?

-Na jakiej wysokości warto wyszystkę zamontować, a na jakiej podejście do kominka od poziomu 0 lub finalnej okładziny podłogowej?

Dużo tych pytanań, ale mam jeszcze przecież drugi komin do postawienia

Cześć, miłośnicy Spokojnego, pozwólcie, dołączę do zachwytów nad projektem i zadam laickie pytanko: czy jest w nim może jakiś stryszek?

Konstrukcja dachu (kratowe wiązary dachowe) pozwala na zagospodarownie strychu po potrzeby podręcznego magazynku na lekkie rzeczy np. ozdoby choinkowe, narty iip.

Dzięki, Mik'99, ale pozwól, że podrążę temat stryszkowy :) Czy to mógłby być schowek dostępny tylko ze składanych schodów czy pomieszczenie w kt. można stanąć? Próbuję znaleźć w Spokojnym dodatkowe parę metrów na magazynowanie, a jednocześnie kusi mnie, żeby powiększyć wc o kabinę prysznicową kosztem pom. gosp. no i ... :-? Acha, a czy korytarz jest na tyle szeroki, żeby ustawić jekieś regały na książki? Sorry za kompletną ignorancję, ale jetem na początku Wielkiej Przygody, już niedługo zamierzam być ekspertem w dziedzinie projektowania i budowania.

aguś

Czy to mógłby być schowek dostępny tylko ze składanych schodów czy pomieszczenie w kt. można stanąć? Próbuję znaleźć w Spokojnym dodatkowe parę metrów na magazynowanie, a jednocześnie kusi mnie, żeby powiększyć wc o kabinę prysznicową kosztem pom. gosp. no i ...

Stryszek raczej pod kątem magazynowania, bym ropatrywał. Natomiast powiększenie łazienki "gościnnej" już przerabiałem i powiększyłem ją o garderobę sypialnii. Takie rozwiązanie polecam. :wink:

Zapraszam na swoją budowę, gdzie można zobaczyć w rzeczywistości moje "udoskonalenia".