hermansky 17.05.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 PYTANIA DO MIK99:1. Czy robiłeś przepusty w fundamentach (woda, kanalizacja, prąd)? Ławy lane, czy z bloczków cementowych?2. Czy zrobiłeś doprowadzenie powietrza do kominka? Jeśli tak, z czego, na jakiej głębokości?3. Jaki piec CO planujesz zamontować?4. Kominek jakiej firmy i w jakim "opakowaniu"?5. Z czego podłogi? Deska, panele, ...?6. Jak się fachowo nazywa ten tynk (?), który widać na cokole w wielu budynkach, stosowany zamiast klinkieru, kamienia itd? (ja nazwałem go strukturalnym, za co przez Ciebie zostałem skarcony. Przepraszam za moją ignorancję).7. Co byś radził w sytuacji braku dostępu do gazu ziemnego? Olej czy gaz płynny?Proszę o rady i odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 17.05.2004 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Pierwszego czerwca rozpoczynam pracę w Iławie jako ordynator Oddziału Anestezjologii i Intensywnej Terapii. Moje gratulacje Starszy Kolego, magiczne słowo: Ordynator - są powody do dumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 17.05.2004 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Kochani, niebawem kolej fotki zbudowy spokojengo w Chotomowie! Dziś "leżaki" mam już rozłożone, niewtajemniczonym wyjaśnię, że o kanalizację mi chodzi. Zaplanowałem też na tym etapie rurę, której zadaniem ma być zaopatrywanie kominka w powietrze zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 17.05.2004 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 PYTANIA DO MIK99: 1. Czy robiłeś przepusty w fundamentach (woda, kanalizacja, prąd)? Ławy lane, czy z bloczków cementowych? 2. Czy zrobiłeś doprowadzenie powietrza do kominka? Jeśli tak, z czego, na jakiej głębokości? 3. Jaki piec CO planujesz zamontować? 4. Kominek jakiej firmy i w jakim "opakowaniu"? 5. Z czego podłogi? Deska, panele, ...? 6. Jak się fachowo nazywa ten tynk (?), który widać na cokole w wielu budynkach, stosowany zamiast klinkieru, kamienia itd? (ja nazwałem go strukturalnym, za co przez Ciebie zostałem skarcony. Przepraszam za moją ignorancję). 7. Co byś radził w sytuacji braku dostępu do gazu ziemnego? Olej czy gaz płynny? Proszę o rady i odpowiedź. Widzę wiele pytań, zapraszam Cię do odwiedzenia. Miła atmosfera gwarantowana, a i coś dobrego żonka przygotować umie i wypić też byśmy mogli, nie? Z noclegiem problemu też najmniejszego... ad1. Przepusty na kanalizację, studnię planuję wewnątrz budynku odkręcić, ławy fundamentowe lane z betonu b15 (wytwórnia) dalej bloczki; ad2. Tak jednocześnie z kanalizacją jakieś 80cm poniżej planowanego chudziaka rura 110; ad3. O to jeszcze nie ruszony temat, ale nie będzie z tym problemu mam znajomych dostanę wszystko czego dusza zapragnie...; ad4. Tarnava chyba, ale podobnie jak z piecem na razie pilnuję tematów bieżących; ad5. W sypialnich drewno: parkiet jesionowy planuję, w łazienkach terakota reszta gres szkliwiony (nie myl z polerowanym); ad6. Różnie zależnie od producenta,ale jak powiesz ze ze zmielonego kamienia naturalnego to każdy złapie (Teranova, Bolix, Kreisel); ad7. Rczej gazik, ale umowa na zbiornik do zakopania (są takie); Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 22.05.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 U dało mi się wywyołać i zeskanować fotki i oto efekt:kanalizacja i doprowadznie powietrza do kominka w wykonaniu zaprzyjaźnionego hydraulika pod planowanym chudziakiem, wygląda. http://foto.onet.pl/upload/29/15/_264773_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/29/76/_264774_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 22.05.2004 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 Pokażę jeszcze początki mojego garażu:http://foto.onet.pl/upload/30/71/_264804_n.jpgjak widać mój podstawowy środek lokomocji się mieści, zatem wszystko będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIELBIK 31.05.2004 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 ale dawno tu nie byłem !! - Umnie na budowie trochę zwolniło -ponieważ moja ekipa buduje jeszcze jeden domek równocześnie z moim. Jak dotychczas - kanaliza ,zrobiona - woda w srodku , od środy wchodzi elektryk z kablami - najpierw do skrzyneczki a potem wewnątrz. im cieplej tym sie bardziej nie chce robić... pozdrawiam wszystkich "spokojnych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 01.06.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 mik99, masz pięknie położoną działkę, bardzo, bardzo ładną. Jak już wybudujesz więcej - czekamy na zdjęcia, bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 04.06.2004 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 HermanskyCo słychać?Czy coś już się dzieje na budowy placu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 19.06.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 Trochę się przytkało z budową u mnie bo mocno zaangażowałem się w pomoc przy budowie przyjaciela. W tym tygodniu kończymy u niego i "Jak Bóg DA..", bo pogoda raczej nie sprzyjała do tej pory specjalnie, to przenosimy graty do mnie i od przyszłego poniedziałku jedziemy z moją inwestycją. Wygląda na to, że własnymi rękoma i przy wydatnej pomocy przyjaciela, dom budował będę. Trochę metafizyki w tym jest...ale nigdy nie przypuszczałem, że budowa i praca fizyczna tak mnie wciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 19.06.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 Z historii naszej budowy: http://foto.onet.pl/upload/38/34/_280536_n.jpghttp://foto.onet.pl/upload/28/42/_280541_n.jpg takim pojazdem zawoziliśmy tablicę na działkę Wtajemniczeni wiedzą, że z powodu awarii auta budowę prowadzę z perpektywy rowerowego siodełka. Do dziś ponad 1300km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 11.07.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 W poniedziałek mija pierwszy tydzień kiedy własnymi rękoma buduję razem z majstrem i pomocnikiem dom. Po pierwszych dniach organizowania budowy mam już garaż podciągniety, w tym tygodniu zciągnę stal na budowę zrobimy zbrojenie i zalejemy wieniec i nadproża okienne (garaż) mam nadzięję, że powyciągamy też winkle w domu. Niebawem fotki. A co u WAS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIELBIK 14.07.2004 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 witam serdecznie wszystkich "spokojnych" !!najpierw co u mnie na budowie. - teren już ogrodzony , drewno na dachu,wylane pierwsze posadzki ,czekam na ładną pogodę by odeskować garaż,podłączyłem też kanalizę ,wodę no i prąd mam już własny w garażu .Najprawdopodobniej na tym w tym roku zakończę . a Co u Was ??Ps. Jak umieścić zdjęcia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 16.07.2004 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Odnośnie fotek:ja umieściłem na darmowej stronce Onetu i podczas pisania na forum wklejam fotki adres (właściwości) niezapomnij też o:[/img]. Na mojej budowie mam już zalany wieniec razem z nadprożami (brama i okna) w garażu, a w domku też delikatnnie zarysowane ściany. Niestety nie mieszkam teraz u siebie w domu i dostęp do maszyny mam znacznie utrudniony do jednego wieczoru tygodniowo. Niebawem fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 08.08.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2004 Wróciłem wczoraj z budowy, gdzie po 14h udało mi się razem z majsterm postawić 2m komina murowanego z cegły (3x wentylacja+ kwasówka do gazu 130). Oczywiście w atmosferze niemal walki. Ale zgodnie ze sztuką i na dwie zaprawy, nie zapomniałem też i zostawieniu miejsca na wsypanie granulatu z wełny w celu izolowania (może będzie mniej skroplin). Mam kilka pytań do WAS: -Jaki rzekrój odprowadzenia spalin kominka w moim przypadku wybór padł na Tarnavę 16/18 kw (jeszcze nie kupiłem)? -Jaki wkład stosowaliście: kamionka czy stal, a może inne rozwiązanie? -Na jakiej wysokości warto wyszystkę zamontować, a na jakiej podejście do kominka od poziomu 0 lub finalnej okładziny podłogowej? Dużo tych pytanań, ale mam jeszcze przecież drugi komin do postawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_aguś 12.08.2004 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Cześć, miłośnicy Spokojnego, pozwólcie, dołączę do zachwytów nad projektem i zadam laickie pytanko: czy jest w nim może jakiś stryszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 13.08.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Cześć, miłośnicy Spokojnego, pozwólcie, dołączę do zachwytów nad projektem i zadam laickie pytanko: czy jest w nim może jakiś stryszek? Konstrukcja dachu (kratowe wiązary dachowe) pozwala na zagospodarownie strychu po potrzeby podręcznego magazynku na lekkie rzeczy np. ozdoby choinkowe, narty iip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_aguś 13.08.2004 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Dzięki, Mik'99, ale pozwól, że podrążę temat stryszkowy Czy to mógłby być schowek dostępny tylko ze składanych schodów czy pomieszczenie w kt. można stanąć? Próbuję znaleźć w Spokojnym dodatkowe parę metrów na magazynowanie, a jednocześnie kusi mnie, żeby powiększyć wc o kabinę prysznicową kosztem pom. gosp. no i ... Acha, a czy korytarz jest na tyle szeroki, żeby ustawić jekieś regały na książki? Sorry za kompletną ignorancję, ale jetem na początku Wielkiej Przygody, już niedługo zamierzam być ekspertem w dziedzinie projektowania i budowania. aguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 14.08.2004 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2004 Czy to mógłby być schowek dostępny tylko ze składanych schodów czy pomieszczenie w kt. można stanąć? Próbuję znaleźć w Spokojnym dodatkowe parę metrów na magazynowanie, a jednocześnie kusi mnie, żeby powiększyć wc o kabinę prysznicową kosztem pom. gosp. no i ... Stryszek raczej pod kątem magazynowania, bym ropatrywał. Natomiast powiększenie łazienki "gościnnej" już przerabiałem i powiększyłem ją o garderobę sypialnii. Takie rozwiązanie polecam. Zapraszam na swoją budowę, gdzie można zobaczyć w rzeczywistości moje "udoskonalenia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_aguś 14.08.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2004 Dzięki, Mik'99, gdyby spod Wrocławia do Chotomowa było trochę bliżej ... Ale będę śledzić Wasz wątek, pisz o postępach budowy, zdjęcia masz świetne!aguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts