Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D53 SPOKOJNY

Recommended Posts

spokojny tom: domek masz ładny, a mojej żonie się bardzo spodobał. Widzę, że również, postanowiłeś zmienić stolarkę okienną. Samo położenie i dobór projektu do działki też na 5+.

http://foto.onet.pl/upload/43/8/_344205_n.jpg

Na mojej budowie, panowie zajmujący się profesjonalnie ciesielstwem zbijają mi konstrukcję dachu: wiązarów deskowych. Drewno zamówiłem jeszcze w lutym, kiedy szukałem dobrego surowca w przystępnej cenie i leżało na działce cały czas , jeszcze do poniedziałku. Robota pali im się w rękach. Mam nadzieję, że jakość całej pracy przez nich wykonanej pozostanie bez zarzutu.

Ciekawy jestem: ile kosztowała Cię sama robocizna dekarzy? Jestem teraz na etapie rozmów. Dachówkę mam już kupioną. Może jakieś ciekawe uwagi dotyczące dachu, co?

• Odpowiedzi 520
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na poniedziałek na 8.00 mam umówiony dźwig do wciągania wiązarów. Cieśle wcześniej poprzybijali z jednej strony BMFy do murłaty. mam zamiar całaą operację uwiecznić na zdjęciu.

To ostatni post z mojego mieszkania, czekam na nową właścicielkę,a na koniec spakowanie biurka i komputera sobie zostawiłem. Nie wiem kiedy będę mógł znowu swobodnie poruszać się po sieci i na forum zaglądać.

Pozdrawiam WAS serdecznie.

Dekarza dogadałem, chyba będę z pracy ekipy zdowolony, mam nadzieję. Mają zaczynać pod koniec Listopada, do tego terminu mam czas na wykonanie obu kominów, żeby tylko pogoda była.

A jutro cieśle kończą u mnie konstrukcję dachu i wiecha mnie czeka... jak sobie poradziliście z tym zwyczajem?

cześć mik,

często tu do ciebie zaglądam, choć rzadko się wpisuję

dom budowany własnoręcznie! - chylę czoła

przyznam,że niecierpliwie czekałam na wiechę(gratulacje)-bo interesuje mnie twoja więźba- wiem, że cieśle zbijali ci kratownice.

napisz proszę

-jak suszyłeś drewno

-jak impregnowałeś

-jakie w sumie koszty(materiał, robota)

-jeśli możesz podaj namiary na tych cieśli(jakkolwiek importowanie cieśli ze stolicy brzmi..dziwnie)

rozumiem,że na zdjęcia więźby trzeba będzie poczekać - zatem uzbrajam się w cierpliwość

pozdrawiam

aga_kraków: dzięki!

1. Drewno zamówiłem pod koniec lutego (koniecznie miało być z zimowego wyrębu) w tartaku oddalonego o ponad 100 km od Chotomowa na północ.

2. Całe zamówienie przygotowane było na postawie ściśle określonej specyfikacji (zrobionej przez kierownika - polecam) i tak docięte na wymiar zapakowane w pakiety, opisane i tak dostarczone na budowę (mój pomysł i sprawdził się - polecam).

3. Impregnowane było jeszcze w tartaku.

Tak na fotki trzeba poczekać bo mam jescze sporo filmu w aparacie, ale może pożyczę cyfraka-cudaka i kto wie? :lol:

Gorąco pozdrawiam, (potrząc na mapę "w pogodzie" to nieźle u WAS grzeje, co?).

Drewno scięte w grudniu, leżało w lesie, potem w styczniu kupił je właściel tartaku i zmagazynował, potem ja się pojawiłem i złożyłem zamówienie, które realizowali w marcu (cięte było na konretne grubości, szerokości i długości), potem przez kilkudniowe moczenie w impregnacie zabezpieczone przed grzybem i ogniem, a natepnie ułożone w pakiety i schło na powietrzu. Potem w wakacje przywieżli mi całość na budowę.