Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam dachu z Nibrą G10 w okilicy Trójmiasta

Dorota_N

Recommended Posts

Zamierzamy kupić Nibrę G10 NELSKAMPA, ale nie mogę zdecydować o kolorze. Chcielibyśmy najpierw obejrzeć jakiś dach pokryty tą dachówką. Nie wiem którą wybrać czerń stary angobowany czy ciemnoszary angobowany.

Jeśli ktoś ma zdjęcia to poproszę o wklejenie, a jeszcze chętniej podjadę pod wskazany adres :)

Ja trochę obok Twojego pytania - nie wiem czy chcesz robić dach w tym roku, ale bierz pod uwagę że czarny ma dostępność ok. 4 tygodni, a ciemnoszary - do 2 tygodni.

Natomiast ciemnoszary jest tak naprawdę stosunkowo jasnym kolorem, czarny jest po prostu czarny

(my mieliśmy zagwozdkę czy brać ciemnoszary czy cynkowoszary glazurowany - wygrała ta ostatnia, wczoraj właśnie złożyliśmy zamówienie)

Kurczę, sama nie wiem. Na kilku dachówkach ciężko stwierdzić, a na jednej w internecie jeszcze trudniej...

Dach nie będzie robiony teraz, ale na wiosnę, jednak chcę już podjąć decyzję. Sama nie wiem. Czy nikt na Pomorzu niema Nibry G10 na swoim dachu?

Dorota

P.S. Jak już położycie swój dach, to poproszę o zdjęcia :))

Kurczę, sama nie wiem. Na kilku dachówkach ciężko stwierdzić, a na jednej w internecie jeszcze trudniej...

Dach nie będzie robiony teraz, ale na wiosnę, jednak chcę już podjąć decyzję. Sama nie wiem. Czy nikt na Pomorzu niema Nibry G10 na swoim dachu?

Pytałaś o realizację dystrybutorów Nibry w Twojej okolicy?

Z doświadczenia wiem że nie ma problemu z podaniem adresów, czasami jest tylko problem jak się chce znaleźć dachówkę w konkretnym kolorze :)

P.S. Jak już położycie swój dach, to poproszę o zdjęcia :))

Mam nadzieję że się wyrobimy zanim przyjdzie zima :)

Pytaliśmy o tę dachówkę w kilku skłądach, ale niestety nie jest to chyba popularna dachówka w Trójmieście. Mąż wysłał maila do producenta z pytaniem o dystrybutorów w naszym rejonie, ale jeszcze nie otrzymał odpowiedzi. Chyba nie ma wyjścia, jak tylko zjeżdzić okoliczne składy, mam nadzieję, że ktoś będzie ją miał. Wycenę robiła nam firma z Łodzi i chyba taniej będzię ściągnąć tę dachówkę stamtąd. Ale muszę wiedzieć co chcę i w jakim kolorze.

Zobaczymy co po weekendzie uda mi się zdziałać.

Życzę powodzenia z dachem. Dorota

Nie wiem czy Nelskamp jest znany u nas ale ja w swojej okolicy znalazłem tylko jednego dystrybutora i dzięki niemu trzy domy do obejrzenia.Tyle,że ja jestem z Kujawsko-Pom. i zakładałem Nibrę-F10(brąz-migdałowy glazurowana). Nie wiem jak G-10 być może to inna bajka chociaż nie sądzę ale F-10 nie polecam. Jest śliczna na dachu ale niestety nie leży idealnie :( Jak mój dekarz narzekał ,że krzywa to nie wierzyłem aż sam wszedłem na dach i spróbowałem układania :( Sporo dachówek miało fabryczne wady(wyszczerbienia pokryte glazurą,plamy,odbarwienia) krzywe krawędzie.Dachówki skrajne nie pasowały do pozostałych i sterczały,na 48 gąsiorów 7 było prostych!Nawet na składzie nie było z czego wybrać.Na dachach gdzie ją oglądałem były te same problemy.

Chciałem dachówkę glazurowaną bo myślę ,że wtedy nie będzie zielonych glonów.Nelskamp bardzo nam się spodobał i na dodatek była w dobrej cenie.Później szukałem opinii na jej temat i same dobre rzeczy czytałem więc bez zastanowienia stwierdziłem,że dołożyć parę groszy i kupić. Może jestem za bardzo wybredny ale nie podoba mi się jak leży koślawo Na początku chciałem Robena i nadal twierdzę ,że leży pięknie.

A tak leży NIBRA http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4535ed03185fbe48.html

I nie jest to wina położenia bo wyrównały się dopiero po oszlifowaniu zamków,wielu dachówką trzeba było wyłamać zamki na łączeniach bo podnosiły kolejną.

Ale oczywiście może ja przesadzam i jeśli Wam takie może i lekkie pierdołki nie przeszkadzają to oczywiście jest to śliczna dachówka.Wykonawca też tak twierdzi.

Edytowane przez marcek10

Mirela jestem (płeć żeńska) :).

Co do odgromu to nic Ci nie powiem, przyszedł mój elektryk i zrobił, narzekał tylko, że przy płąskiej dachówce ciężko.

Ile mam zejść - sprawdzę jak będzie jasno, w sobotę. Ale kojarzę chyba cztery - są ukryte w ociepleniu.

Nibra ciemnoszary angoba.

Z tym dachem to jest tak, że jak z drogi patrzysz to jest idealnie równa, ale podobni dachówkę się ogląda z 10 metrów (chyba), tak przynajmniej twierdzi mój kierbud. W faktycznie z tej odległości widać trochę nierówności. Szczególnie nierówna jest przy oknach połaciowych i kominie - ale to jest minus płąskiej dachówki. Jak ja dach spojrzysz z bliska lub z dalsza - wygląda idealnie.

Mirela jestem (płeć żeńska) :).

Ooops, przepraszam ;-) To niechcący :-(

Co do odgromu to nic Ci nie powiem, przyszedł mój elektryk i zrobił, narzekał tylko, że przy płąskiej dachówce ciężko.

Ile mam zejść - sprawdzę jak będzie jasno, w sobotę. Ale kojarzę chyba cztery - są ukryte w ociepleniu.

Nibra ciemnoszary angoba.

Dzięki! :-)

Czyli prawie taki kolor jak nasz (u nas będzie cynkowo-szary angoba glazurowana), jedyna różnica to że Wasz jest matowy a nasz się trochę błyszczy.

Bardzo ładnie wygląda ten dach, tak w ogóle :-)

Z ciekawości jeszcze - jakie masz okna?

Z tym dachem to jest tak, że jak z drogi patrzysz to jest idealnie równa, ale podobni dachówkę się ogląda z 10 metrów (chyba), tak przynajmniej twierdzi mój kierbud. W faktycznie z tej odległości widać trochę nierówności. Szczególnie nierówna jest przy oknach połaciowych i kominie - ale to jest minus płąskiej dachówki. Jak ja dach spojrzysz z bliska lub z dalsza - wygląda idealnie.

W zupełności zgodzę się z tym co piszesz.U mnie z daleka też wygląda pięknie i nie dopatrzysz się nic. Jeśli ktoś nie zwraca uwagi na drobne detale to będzie zadowolony ja niestety zwracam uwagę na szczegóły ;)A te bardziej krzywe trzeba odkładać i wymienić ja tak zrobiłem.Jak za taką kaskę to się czepiam bo ROBEN ma tańszą dachówkę i leży ładnie.porównuję do robena bo jej się sporo przyglądałem.

Czy masz może zdjęcie,zbliżenie części dachu?

Jak za taką kaskę to się czepiam bo ROBEN ma tańszą dachówkę i leży ładnie.porównuję do robena bo jej się sporo przyglądałem.

Roben to dachówka która sama sie rozpada więc nieporównuj tych dwoch dachówek. Położyłem kiedyś w kącie fleminga robena i jak zajrzałem do niego po pół roku to część zamka sama odpadła. nibre jak tniesz to iskry idą a roben jak masło idzie:)

Z ciekawości jeszcze - jakie masz okna?
- Fakro.

A te bardziej krzywe trzeba odkładać i wymienić ja tak zrobiłem.(...)Czy masz może zdjęcie,zbliżenie części dachu?
Mi zostało więcej dachówek wię, po prostu pozmieniali mi je. Nie dochodziłam już zwrotu kasy. olałam to. Zdjecia jak chcesz postaram się pstryknąć w sobotę. Kurcze a Tobie też w tych bocznych dachówkach ptaki zakładają gniazda ? Mi wszędzie wystaje siano ;).

Roben to dachówka która sama sie rozpada więc nieporównuj tych dwoch dachówek. Położyłem kiedyś w kącie fleminga robena i jak zajrzałem do niego po pół roku to część zamka sama odpadła. nibre jak tniesz to iskry idą a roben jak masło idzie:)

Tak, dachówka jest bardzo twarda, chwalili dekarze ją bardzo. No jedynie te lekkie nierówności, ale myślę, że na prostych to zawsze jest niebezpieczeństwo uwidocznienia wszelakich krzywizn. Ale i tak bym jej nie zmieniłą na inną. Miałam jedynie problemy z kominkami wentylacyjnymi - posklejane tragicznie, w rękach się to rozklejało, musieliśmy je sami kleić :(.

Mi zostało więcej dachówek wię, po prostu pozmieniali mi je. Nie dochodziłam już zwrotu kasy. olałam to. Zdjecia jak chcesz postaram się pstryknąć w sobotę. Kurcze a Tobie też w tych bocznych dachówkach ptaki zakładają gniazda ? Mi wszędzie wystaje siano ;)..

A nie masz zrobionej obróbki blacharskiej na okapie?

Masz dachówki wentylacyjne tylko na odpowietrzaniu kanalizacji, czy używałaś ich też np. do podpięcia okapu kuchennego?

nibre jak tniesz to iskry idą

Mój dekarz też tak mówił i klął jak miał ciąć.mówił ,ż etarcze się palą. Dałem mu naprawdę dobrą tarczę i uwierz mi zmienił zdanie i tą tarczą idą też jak masło ;)

- Kurcze a Tobie też w tych bocznych dachówkach ptaki zakładają gniazda ? Mi wszędzie wystaje siano ;).

.

Nie nic takiego nie zauważyłem ale i nie mają gdzie bo dachówki skrajne są szczelne a nad rynną jest tak zwana "wrublówka" ;)

A może jest jeszcze za szybko i nie zdążyły się wprowadzić ;)