danielon 07.11.2010 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Witam, chciałem sie zapytać czy musze miec jakies pozwolenie na to by móc zrobic takie "szambo" z 3 wkopanych w grunt drynien z tym że służyłoby to TYLKO do magazynowania deszczówki.. za wszystkie odpowiedzi Dziekuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elofura 09.11.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Witaj, Ja nigdzie nie zgłaszałem i wstawiłem szambo 5m3. Teraz trochę żałuje że dałem 5m3 a nie np 10 m3. Mam dach około 300 m2 i tak naprawdę przez weekend zapełniło się prawie do końca. A deszcz nie był taki duży. Prawdopodobnie zainwestuje w jeszcze jeden zbiornik. Więc wydaje mi się iż twoje 3 dryny to stanowczo za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.11.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Myślę że koleżance chodzi o 3 dreny bez dna żeby woda wchłaniała się do gruntu, bo jeśli woda miała by być tam magazynowana to stanowczo za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.11.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Przepraszam bo teraz zauważyłem że to kolega pyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 19.11.2010 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Witaj, Ja nigdzie nie zgłaszałem i wstawiłem szambo 5m3. Teraz trochę żałuje że dałem 5m3 a nie np 10 m3. Mam dach około 300 m2 i tak naprawdę przez weekend zapełniło się prawie do końca. A deszcz nie był taki duży. Prawdopodobnie zainwestuje w jeszcze jeden zbiornik. Więc wydaje mi się iż twoje 3 dryny to stanowczo za mało. Wielkie dzięki ja myślałem ze 3 dryny starczą. zrobie większe, najważniejsze jest to że nie trzeba tego nigdzie zgłaszać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 19.11.2010 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Witaj, Ja nigdzie nie zgłaszałem i wstawiłem szambo 5m3. Teraz trochę żałuje że dałem 5m3 a nie np 10 m3. Mam dach około 300 m2 i tak naprawdę przez weekend zapełniło się prawie do końca. A deszcz nie był taki duży. Prawdopodobnie zainwestuje w jeszcze jeden zbiornik. Więc wydaje mi się iż twoje 3 dryny to stanowczo za mało. Wielkie dzięki ja myślałem ze 3 dryny starczą. zrobie większe, najważniejsze jest to że nie trzeba tego nigdzie zgłaszać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 19.11.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 My tez nie zgłaszaliśmy. Całą wodę z drenów zrobionych dookoła domu oraz z rynien odprowadzamy do studzienki zrobionej z 5 kręgów betonowych. Musisz to zgłaszać chyba wtedy gdy nadmiar tej wody chcesz mieć odprowadzany do kanalizacji lub rowów melioracyjnych czy innych taki systemów, które są własnością gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 25.11.2010 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 My tez nie zgłaszaliśmy. Całą wodę z drenów zrobionych dookoła domu oraz z rynien odprowadzamy do studzienki zrobionej z 5 kręgów betonowych. Musisz to zgłaszać chyba wtedy gdy nadmiar tej wody chcesz mieć odprowadzany do kanalizacji lub rowów melioracyjnych czy innych taki systemów, które są własnością gminy. no to mysle ze mi tez jak Wam w zupelnosci 5 drynien starczy. u mnie nie ma jeszcze kanalizacji(planuje kiedys zalozysz szambo ekologiczne) dzieki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 03.12.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 czy ktoś ma jakieś foty takiej realizacji? Jaki jest koszt? Robiliście projekt czy po prostu postanowiliście samodzielnie sobie rurki poprzyłączać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seaman 05.12.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Cze Tez mam taki nie maly daszek i planuje zakopac zbiornik 10m3.Dla osob czytajacych ten watek taka info, ze taniej jest kupic betonowy (typowe szambo) niz plastikowy (specjalny na deszczowke).Do tego dochodzi fakt, ze przy wysokim poziomie wod gruntowych ten betonowy zostanie na swoim miejscu a tego plastikowego wypchnie i szlak trafi wasz pieknie ulozony bruk lub wypielegnowany trawnik.A jesli chodzi o nadmiar wody to spokojnie mozna podlaczyc do rowu...choc zalezy tez jaka gmina i jakie ''lokalne prawo'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elofura 06.12.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 czy ktoś ma jakieś foty takiej realizacji? Jaki jest koszt? Robiliście projekt czy po prostu postanowiliście samodzielnie sobie rurki poprzyłączać? Ja zrobiłem samodzielnie na PCV pomarańczowych 110. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts