JLWW 07.11.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Witam, Na wiosnę planuję rozpocząć budowę domu wg projektu http://www.tooba.pl/projekt-domu-TK-23/a,s_pd,idp,8145.html.Dom na bazie prostokąta z poddaszem użytkowym, bez piwnicy, dwuspadowy dach praktycznie zero udziwnień, 132m2 - prosta foremna bryła. Jestem na etapie poszukiwania wykonawcy, czy ktoś może mniej więcej określić w jakiej kwocie powinienem się zamknąć za SSO????? Na tą chwilę otrzymałem 4 wyceny za SSO 280tys, 200tys, 160tys oraz 150tys. (we wszystkich wycenach robocizna waha się od 55 do 60tys - budowane z Porotherm W 25). Każda z tych firm budował chociaż jeden dom znajomych - firmy z polecenia. Dziwi mnie jedno - skąd taka różnica w cenie materiałów potrzebnych do budowy domu (skoro cena robocizny jest niemal identyczna)??? Jak sprawdzić czy firma wyceniająca na 150-160 nie "zapomina" o czymś budując, lub firma za 280tys nie przesadza!! Rozumiem że podczas wykańczania rozbieżność cenowa może być ogromna ale podczas budowania SSO z tego samego materiału!!! prawie 100tys różnicy!!! Ile wg Was powinny kosztować materiały na SSO , dodam że nie mam zamiaru ani oszczędzać na materiałach (o robociźnie nie pisze cena identyczna, wszystkie ekipy z dużych firm budujące nie od dziś, materiały kupują w zaprzyjaźnionych hurtowniach w dobrych cenach) - ma być wszystko zrobione porządnie ale nie mam zamiaru również przepłacać!!! P.S. Miejsce budowy Oświęcim/Małopolskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 07.11.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 właśnie kończę SSOdom na rzucie prostokąta 8,8m x 13m bez garażuSSO wyniesie mnie jakieś 130 tysięcy (nie liczę przyłączy oraz spraw związanych z kompletem papierów : projektu i pozwolenia na budowę)sama robocizna to 30 tysięcy (22 tys. fundamenty + mury + strop z więźbą + 8 tys. pokrycie dachu)w kosztach nie ma schodów wewnętrznych które będą drewnianeściany z silikatów, dach z dachówką ceramiczną (prosty dwuspadowy) - wszystkie materiały kupowałem sam. materiały (z pamięci) na kolejne etapy: stan zero ok 15 tys silikat (ściany) ok 10 tysstrop (lany - zbrojenie + beton z gruchy) ok 10 tysdrewno na więźbę 6 tyspokrycie dachu 20 tys ( w tym 5 tys. za 5 okien połaciowych) więc tak:oferta 150 tys - normalnaoferta 250 tys - na dojenie frajera w obu przypadkach na materiały nie wydadzą więcej niż 100 tys, bo mają lepsze dojścia i rabaty niż ja powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 07.11.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 i jeszcze jedno,super tanich materiałów nie miałem czasu szukać, wiele brałem z najbliższej hurtowni gdzie miałem ten plus że wpisywali wszystko w zeszyt do rozliczenia i przywozili na budowę w gratisie.ekipa z polecenia z dużym doświadczeniem (i wieloma domami na koncie) na tyle znana, że następny rok już mają zajęty (tak więc nie przysłowiowy szwagier z kumplem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 07.11.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Umów się na robociznę a materiały kup sam. Mój domek 124 m2, bardzo podobny, choć bez lukarny, wyniósł 120 tyś ale za SSZ. W tym robocizna 20 murowanie, 4 wieźba, 9 dach=ok 35 tyś. Ale miałam taniego murarza, zaznaczam . Więc niech wyjdzie 45, to i tak dość. W projekcie masz zestawienia materialów, powinno być wszystko, czego ci potrzeba. Idziesz do sympatycznej, niedalekiej hurtowni, umawiasz się, że biezesz materiał na dom od nich i negocjujesz ceny. Potem wklepujesz je do arkusza wraz z ilością i wychodzi ci taki prawie kosztorys. Zwykle umowa z hurtownią jest taka, że po pierwszych duzych zakupach (cement, bloczki) resztę masz już na telefon, płacone np raz w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 07.11.2010 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 desmear dzięki wielkie za odpowiedź, właśnie kończę SSO dom na rzucie prostokąta 8,8m x 13m bez garażu SSO wyniesie mnie jakieś 130 tysięcy (nie liczę przyłączy oraz spraw związanych z kompletem papierów : projektu i pozwolenia na budowę) sama robocizna to 30 tysięcy (22 tys. fundamenty + mury + strop z więźbą + 8 tys. pokrycie dachu) Możesz podać link do Twojego projektu? Gdzie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 08.11.2010 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Gdybym w materiałach zmieścił się w 100k i robociźnie 50-60k byłbym zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 08.11.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 jak dobrze pokombinujesz to same materiały na SSO nie powinny przekroczyć 65-70 koła....i wcale nie z najniższej półki. ( tendencja na rynku ku 65 koła )jak dobrze pokombinujesz to robocizna za SSO nie wyjdzie więcej jak 40-45 koła...i nie musisz trafic na paproków wiem co piszę... budujemy bardzo podobny ...prosty jak cep konstrukcyjne dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 09.11.2010 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Nie pozostaje mi nic innego jak szukać ekipy i dobrych tanich materiałów. netbet W Twoim dzienniku widziałem że budowałeś z ceramiki Owczary poleciłbyś ją zamiast Porothemru Wienenberga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 09.11.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 ..nie mam porównania z Winenbe.. cos tam... owczar nie polecam - materiał dobry na utwardzenie drogi dojazdowej... co częściowo zrobiłem...może i jest tani... alejak miałbym się z owczarami szarpać od fundamenty to pozagryzałbym ich... a że brakło na poddasze... zasisnąłem zęby i jakoś poszło.. ale zdecydowanie nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 09.11.2010 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 owczar nie polecam ......ale zdecydowanie nie polecam. I sprawa jasna dzięki za wyjaśnienie , powodzenia na budowie...śledzę Twój dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.11.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Podrzucię ci do przemyśleń Kozłowice. Mój murarz barzdo chwalił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 10.11.2010 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 EZS Dzięki wielkie Decyzja zapadła budujemy z porotherm wienerberger prawdopodobnie 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts