Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty stanu surowego otwartego?! 132m

Recommended Posts

Witam,

Na wiosnę planuję rozpocząć budowę domu wg projektu http://www.tooba.pl/projekt-domu-TK-23/a,s_pd,idp,8145.html.

Dom na bazie prostokąta z poddaszem użytkowym, bez piwnicy, dwuspadowy dach praktycznie zero udziwnień, 132m2 - prosta foremna bryła.

Jestem na etapie poszukiwania wykonawcy, czy ktoś może mniej więcej określić w jakiej kwocie powinienem się zamknąć za SSO?????

Na tą chwilę otrzymałem 4 wyceny za SSO 280tys, 200tys, 160tys oraz 150tys. (we wszystkich wycenach robocizna waha się od 55 do 60tys - budowane z Porotherm W 25). Każda z tych firm budował chociaż jeden dom znajomych - firmy z polecenia.

Dziwi mnie jedno - skąd taka różnica w cenie materiałów potrzebnych do budowy domu (skoro cena robocizny jest niemal identyczna)??? Jak sprawdzić czy firma wyceniająca na 150-160 nie "zapomina" o czymś budując, lub firma za 280tys nie przesadza!! Rozumiem że podczas wykańczania rozbieżność cenowa może być ogromna ale podczas budowania SSO z tego samego materiału!!! prawie 100tys różnicy!!!

Ile wg Was powinny kosztować materiały na SSO , dodam że nie mam zamiaru ani oszczędzać na materiałach (o robociźnie nie pisze cena identyczna, wszystkie ekipy z dużych firm budujące nie od dziś, materiały kupują w zaprzyjaźnionych hurtowniach w dobrych cenach) - ma być wszystko zrobione porządnie ale nie mam zamiaru również przepłacać!!!

P.S. Miejsce budowy Oświęcim/Małopolskie.

właśnie kończę SSO

dom na rzucie prostokąta 8,8m x 13m bez garażu

SSO wyniesie mnie jakieś 130 tysięcy (nie liczę przyłączy oraz spraw związanych z kompletem papierów : projektu i pozwolenia na budowę)

sama robocizna to 30 tysięcy (22 tys. fundamenty + mury + strop z więźbą + 8 tys. pokrycie dachu)

w kosztach nie ma schodów wewnętrznych które będą drewniane

ściany z silikatów, dach z dachówką ceramiczną (prosty dwuspadowy) - wszystkie materiały kupowałem sam.

materiały (z pamięci) na kolejne etapy:

stan zero ok 15 tys

silikat (ściany) ok 10 tys

strop (lany - zbrojenie + beton z gruchy) ok 10 tys

drewno na więźbę 6 tys

pokrycie dachu 20 tys ( w tym 5 tys. za 5 okien połaciowych)

więc tak:

oferta 150 tys - normalna

oferta 250 tys - na dojenie frajera

w obu przypadkach na materiały nie wydadzą więcej niż 100 tys, bo mają lepsze dojścia i rabaty niż ja

powodzenia

i jeszcze jedno,

super tanich materiałów nie miałem czasu szukać, wiele brałem z najbliższej hurtowni gdzie miałem ten plus że wpisywali wszystko w zeszyt do rozliczenia i przywozili na budowę w gratisie.

ekipa z polecenia z dużym doświadczeniem (i wieloma domami na koncie) na tyle znana, że następny rok już mają zajęty (tak więc nie przysłowiowy szwagier z kumplem)

Umów się na robociznę a materiały kup sam.

Mój domek 124 m2, bardzo podobny, choć bez lukarny, wyniósł 120 tyś ale za SSZ. W tym robocizna 20 murowanie, 4 wieźba, 9 dach=ok 35 tyś. Ale miałam taniego murarza, zaznaczam ;). Więc niech wyjdzie 45, to i tak dość.

W projekcie masz zestawienia materialów, powinno być wszystko, czego ci potrzeba. Idziesz do sympatycznej, niedalekiej hurtowni, umawiasz się, że biezesz materiał na dom od nich i negocjujesz ceny. Potem wklepujesz je do arkusza wraz z ilością i wychodzi ci taki prawie kosztorys. Zwykle umowa z hurtownią jest taka, że po pierwszych duzych zakupach (cement, bloczki) resztę masz już na telefon, płacone np raz w tygodniu.

desmear dzięki wielkie za odpowiedź,

właśnie kończę SSO

dom na rzucie prostokąta 8,8m x 13m bez garażu

SSO wyniesie mnie jakieś 130 tysięcy (nie liczę przyłączy oraz spraw związanych z kompletem papierów : projektu i pozwolenia na budowę)

sama robocizna to 30 tysięcy (22 tys. fundamenty + mury + strop z więźbą + 8 tys. pokrycie dachu)

Możesz podać link do Twojego projektu? Gdzie budujesz?

jak dobrze pokombinujesz to same materiały na SSO nie powinny przekroczyć 65-70 koła....i wcale nie z najniższej półki. ( tendencja na rynku ku 65 koła )

jak dobrze pokombinujesz to robocizna za SSO nie wyjdzie więcej jak 40-45 koła...i nie musisz trafic na paproków

wiem co piszę... budujemy bardzo podobny ...prosty jak cep konstrukcyjne dom

..nie mam porównania z Winenbe.. cos tam...

owczar nie polecam - materiał dobry na utwardzenie drogi dojazdowej... co częściowo zrobiłem...

może i jest tani... ale

jak miałbym się z owczarami szarpać od fundamenty to pozagryzałbym ich... a że brakło na poddasze... zasisnąłem zęby i jakoś poszło..

ale zdecydowanie nie polecam.