Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podparcie okna tarasowego z poszerzeniem OKnoplast

Recommended Posts

witam zamowilem sobie poszerzenia profili w oknoplascie ale montarzysta chyba zle wymierzyl i tam gdzie mam od okna do podlogo miec 17 cm dal poszerzenie 10 cm i reszte podparl klockami z drewna (przypadkowo znalezionego na budowie) a w innych gdzie mialo byc 10 wsadzil poszerzenie 2x3 i tak samo klocki w rogach 5 centymetrowe pyt. czy tak moze zostac ???

http://img833.imageshack.us/img833/3033/okaa.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

robertus - tak dodane poszerzenie poprawiają sztywność ościeżnicy ale.... nie podpiera się na klinach drewnianych, cegiełkach, kamyczkach czy innych wynalazkach, szpara jest na tyle duża ze wątpię by udało się w jakiś rozsądny sposób okno zakotwić a tym samym spowodować by dolny ramiak był sztywni i w trakcie wylewek się nie wykrzywił.

Dla mnie to nie błąd w wyliczeniach tylko oszczędności sprzedawcy - bo tak naprawdę mając założony docelowy poziom 17 cm to jak można się pomylić?

Poza tym każdy montażysta powinien mieć w swym magazynie, tak na wszelki wypadek, trochę różnych poszerzeń

Stosując poszerzenie na dole staramy się by szczelina pod nimi była taka jak po bokach czy gorze czyli w przedziale od 10 do 30 mm

Gdyby dodał profil transportowy(podparapetowy) który ma 30mm to już byłoby prawie OK

niewiem czy oszczednosci poniewaz za poszerzenie placilem ja i chcialem wiecel ale mowil ze jest dobrze ale poco poszrzenie jak dalej jest dziura kupie jeszcze poszerzenie 6 i je tam wcisne bo jak sie mocniej "trzasnie drzwiami" to cale sie trzesa w sroku tak jak mowisz nieda sie ich rozsadnie zakotwic mam jeszcze jedno zdjecie z balkonowych na poddaszu tam jest mniej podlozone powiedz czy tak zostawic czy dodac ta listwe transportowa i przykrecic na kontownikach

balkon 1.jpg

balkon 2.jpg

Czy możecie mi napisać jak rowziązać podparcie jeżeli nie ma poszerzenia ale okna nie są jeszcze wstawione? Wysokość od chudziaka 22cm

To dokupić poszerzenie albo coś takiego ;

http://heicko.de/site_pol/katalogseiten/katalog.php?gl=34&kat=1403

podpora okna..gifpodpora okna 2..gif

Edytowane przez Zbigniew100

Niestety u nas wiele pożytecznych rozwiązań próbuje się zabijać ceną -:(. A może warto pokazać klientowi wszystkie za i przeciw stosowania określonych rozwiązań i pozostawić jemu wybór czy chce zapłacić i mieć pewność, czy też chce mieć "prawie dobrze". Jak wiem z reklamy to "prawie" często robi różnicę;).

Niestety w grupie takich pomijanych rozwiązań są też poszerzenia, które mogą rozwiązać wiele problemów na budowie, a w dalszej kolejności przełożyć się na bezproblemową eksploatację np. drzwi tarasaowych itp. Zachęcam do lektury krótkiego artykułu o funkcjach poszerzeń: "Niedoceniane poszerzenia" na http://www.aluplast.com.pl/index.php?module=profiokno&kategoria=28

..zastanawiam się nad sensem wydania kasy na to poszerzenie... bo poza "usztywnieniem" progu to gówno daje... są tańsze rozwiązania do podparcia...

..ale niech siem jareko wypowie..... albo mu podobni....

..zastanawiam się nad sensem wydania kasy na to poszerzenie... bo poza "usztywnieniem" progu to gówno daje... są tańsze rozwiązania do podparcia...

..ale niech siem jareko wypowie..... albo mu podobni....

Jemu podobny ;)

Jeżeli poprawne zamontowanie progu, usztywnienie i eliminacja mostków cieplnych g....daje to mnie opadły ręce :bash:.

Użyj tych tańszych rozwiązań i podziel się wiedzą, lub miej odwagę napisać za rok jak one sie sprawują i czy dolna rama jest prosta.

..no to se przeczytałem....

ameryki to ty tym nie odkryłeś... po co one sa to wszyscy wiedzą...i ile kosztują tez wszyscy wiedzą...

http://heicko.de/site_pol/katalogsei...gl=34&kat=1403 ... no i można to samemu wydziergać..

jestem za takim rozwiązaniem... pozostaje izolacja.... będzie stabilnie

Jeżeli poprawne zamontowanie progu, usztywnienie i eliminacja mostków cieplnych g....daje to mnie opadły ręce :bash:.
.... tylko że - jak pisze autor - "trzasnie drzwiami" to cale sie trzesa w sroku tak jak mowisz nieda sie ich rozsadnie zakotwic - wiec co było to poszerzenie?

ja wcale ich nie neguje - bo to dobre rozwiązania...tylko w tym przypadku chyba nie spełnia swojej funkcji..

Ja nie napisałem, że nie da się ich rozsądnie zakotwić.

Trzęsą się , bo jest ich za mało, niezapianowane na dole, postawione na wysokich klinach i tyle.

A na tych podporach nie będzie się trzęsło ???? Zwłaszcza na tych samemu wydzierganych? Już zdjęcia takich widziałem na forum.

Uwierz, że znam te podpory, inne też. Tylko jaka to jest oszczędność ??? Jak sam nie dopilnujesz to posadzkarze wrzucę pod próg wszelki śmieci, worki po cemencie i taka będzie izolacja. Poza tym podpory są w paczkach po 30 sztuk- co zrobisz z resztą.

Może kupisz na jakiejś aukcji na sztuki, zapłacisz za przesyłkę i prawie na jedno wyjdzie. Na dodatek pasuje mieć dzień urlopu , aby dopilnować posadzkarzy albo samemu właściwie zaizolować to połączenie... po co sobie tak komplikować życie?

Rób jak chcesz, tylko proszę abyś opisał swoje doświadczenia za rok.

.... tylko że - jak pisze autor - "trzasnie drzwiami" to cale sie trzesa w sroku tak jak mowisz nieda sie ich rozsadnie zakotwic - wiec co było to poszerzenie?

ja wcale ich nie neguje - bo to dobre rozwiązania...tylko w tym przypadku chyba nie spełnia swojej funkcji..

Jeśli od spodu jest 7cm to kotwy realnie nie usztywniają wcale, gdyby dołożono jeszcze 5cm poszerzenie byłoby dobrze. Wyobraź sobie montaż jakiegokolwiek okna na kotwy z luzem montażowym 7cm dookoła.

Czytasz wybiórczo i udajesz że nie rozumiesz tematu.

Pozdrawiam

koszt wykonania 15 podpór dla posadowienia 3 okien na wysokosciach od 10 do 18 cm to ok.... 65 zł! myslisz ze 5 szt na jedno okno o szer 180 to mało?

koszt profili.... 4 stówki?

koszt podpory "oryginalnej" 12 zł?

..już opisuję .. porozglądaj sie tu i tam...;)

a za wszelkie słowa krytyki bede wdzięczny..

Edytowane przez netbet

szkoda słów i tyle. Weż sobie Heico, zamontuj jak chcesz a później tylko nie zapomnij podzielić się wrażeniami z użytkowania - tak jak poprosił Cię stary

a jak powinno to wyglądać to sobie popatrz

http://images45.fotosik.pl/189/757c890a5267d1cam.jpg

a jak wyglada zestaw poszerzeń to też sobie spójrz

http://images31.fotosik.pl/449/15ead0871b22afb9m.jpg

jareko ...

skoro to aż tak złe podparcie te Heico to prosze nam tu wszystkim nieuświadomionym uzasadnić:

dlaczego nie podpory regulowane???

raz na zawsze wszyscy pozbędą sie watpliwości dlaczego nie kombinować i stawiac na profilach poszerzających

zrób to dla innych - nie dla mnie....