sunnyluk 07.11.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Witam, Jestem na etapie montażu gniazd el. w kuchni. Chcę przygotować odpowiednie obwody pod piekarnik elektryczny i płytę indukcyjną, gdyż z tych urządzeń będziemy korzystać. 1. Płyta indukcyjna - czy muszę zamontować gniazdo 3fazowe, czy wystarczy pozostawienie dłuższego kabla 5x4?2. Piekarnik - czy istnieją w ogóle piekarniki podłączane pod gniazdo 3faz.? Czy mam zamontować drugie gniazdo, na osobnym, obwodzie 3fazowe? Czy wystarczy zamontować na osobnym obwodzie gniazdo 230V? Czytałem w różnych miejscach, że posiadając jedno gniazdo 3faz. wykorzystuje się dwie fazy dla płyty i trzecią fazę dla piekarnika. Ale czy to jest optymalne rozwiązanie? Czy nie lepiej przygotować jednak osobne dwa obwody jak to opisałem powyżej?Czy może najlepszym rozwiązaniem jest zamontowanie dwóch gniazd 3faz. na dwóch osobnych obwodach? Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.11.2010 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 ... Chcę przygotować odpowiednie obwody pod piekarnik elektryczny i płytę indukcyjną, gdyż z tych urządzeń będziemy korzystać. 1. Płyta indukcyjna - czy muszę zamontować gniazdo 3fazowe, czy wystarczy pozostawienie dłuższego kabla 5x4?... Powiedziałbym bym wręcz przeciwnie, że nie należy montować gniazda 3faz. a jedynie przewód zakończyć odpowiednią puszką podtynkową. W momencie kiedy juz będziesz miał konkretną płytę to tam właśnie połączysz przewody kostkami elektroinstalacyjnymi. ...2. Piekarnik - czy istnieją w ogóle piekarniki podłączane pod gniazdo 3faz.? Czy mam zamontować drugie gniazdo, na osobnym, obwodzie 3fazowe? Czy wystarczy zamontować na osobnym obwodzie gniazdo 230V?... Piekarnik 3 fazo? Wątpię (te do użytku domowego a ie przemysłowego) ale na pewno nie będziesz miał takiego w domu. Gniazdo 230V powinno być. ... Czytałem w różnych miejscach, że posiadając jedno gniazdo 3faz. wykorzystuje się dwie fazy dla płyty i trzecią fazę dla piekarnika. Ale czy to jest optymalne rozwiązanie? ... Można tak zrobić bo całe mnóstwo płyt indukcyjnych, ceramicznych ... ma możliwość podłączenia do 1, 2 lub 3 faz ale pamiętaj, że przewód od piekarnika będzie zakończony wtyczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunnyluk 08.11.2010 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 (edytowane) Super, to mam wszystko rozjaśnione, podobne rzeczy usłyszałem od znajomych w pracy, czyli: 1. Przewód do podłączenia płyty ind. zakańczam powiedzmy na wys. 30cm od podłogi w puszce podtynkowej (odpowiednio dużej), w której zwinę zapas kabla. Płyta będzie więc na osobnym obwodzie. Czy lepiej, dla pewności, dać przewód 5x4, zamiast 5x2,5? 2. Obok puszki podtynkowej 3faz. zrobię zwykłe gniazdo 230V na osobnym zapezp. (osobny obwód) do podłączenia piekarnika, również na wys. 30cm. Tak jest w porządku? Nie będzie problemu, że jedna faza z puszki 3faz. pozostanie niewykorzystana? Edytowane 8 Listopada 2010 przez sunnyluk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 08.11.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Płyta korzysta z 2 faz.Z trzeciej fazy robisz sobie gniazdko do zasilania piekarnika.Nie musi to być puszka podtynkowa, ja akurat robię nadtynkową.Napewno hermetyczna, z dobrymi kostkami łączeniowymi.Z puszki wychodzisz giętkim kablem najlepiej w gumie na tyle długim, żeby dokonać podłączeń i bezproblemowo wsunąć kuchenkę na swoje miejsce.Przewody typu linka obrabiasz końcówkami tulejkowymi lub pobielasz cyną. Wg mnie lepszym rozwiązaniem jest zasilanie kuchenki (płyta + piekarnik) z jednego wspólnego zabezpieczenia.Mniejsze prawdopodobieństwo pomyłki przy wyłączeniu i majstrowaniu przy kuchence. Zabezpieczenie 3x16A, przewód 5x2,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mag_i 25.01.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Czy gniazdko siły może być za zmywarką? Czy lepiej je przenieść, a jeśli tak to czy można przenieść takie gniazdko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.01.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Może być puszka, gniazdka nie polecam, bo jest tutaj całkowicie zbędne (poza tym duże i wtedy mógłby być problem ze zmieszczeniem go za zmywarką). Z przeniesieniem (jeśli trzeba by było) nie ma problemu. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.01.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Czy gniazdko siły może być za zmywarką? Czy lepiej je przenieść, a jeśli tak to czy można przenieść takie gniazdko? Gniazdko siły to z różnych powodów złe rozwiązanie. Są dostępne systemy, które wystają ponad ścianę tyle co puszka hermetyczna, ale mimo to odradzam. Lepszym pomysłem jest puszka hermetyczna, w niej porządna kostka ze śrubami na przekroje 10-16mm2. Kuchnie i piekarnik łączysz raz i zapominasz. Jak się popsuje urządzenie i chcesz je wymienić to odpinasz przewody. Jeśli będzie to umiejscowione za zmywarką to musisz odsunąć zmywarkę. A przy zmywarce można napotkać na różne niespodzianki hydrauliczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts