Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mruczkowa Chata - komentarzowe wsparcie budowlane

Recommended Posts

Śliczny piach.:o Nie za dużo ?

Teraz tylko dobrze zagęścić i będzie OK.

Może jeszcze podłącz wody przed zasypaniem wykopów ?

Pamiętać o dopływie powietrza pod kominek.

Przy wykonywaniu kanalizacji nie stosować kolan 90 stopni , jak już trzeba to 2 x 45 stopni.

W garażu kratkę można podłączyć do deszczówki lub do studni chłonnej. Nie będzie zapachów, tam mało wody.

W kotłowni odpływ dla skroplin z komina.

Powodzenia.:bye:

ps.

Izolacja pionowa pierwsza klasa.;)

• Odpowiedzi 658
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moose! ale mnie tu pośladki świerzbią jak w pracy siedzę :) bo TAM się robi, a ja TU siedzę, no to potruję troszkę... dla zdrowia ;)

Maciek - a co to za Bank jeśli można spytać?

Zbigniew - wszystko w rękach ekipy... przynajmniej do 16:00 :) a tak na poważnie to mam nadzieję że o wszystkim pomyśleliśmy, przekażę ojcu gratulacje za dysperbit, rzeźbił to kilka dni ;)

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witaj Myometis,

ja na swoje fundamenty patrzyłam przez kilka dni i zastanawiałam się, gdzie nam się zmieszczą te wszystkie pomieszczenia i gdzie te wszystkie metry:o.Brałam projekt, liczyłam....aż dałam sobie spokój i czekam na ściany.

Idziecie jak burza,życzę jeszcze więcej zapału. Będę podglądać:cool:.

Pozdrawiam:)

Ta sprawa z Krise to ewidentnie sprawa dla policji i nie ma co się zastanawiać. Po dobroci nic nie wskóracie, a wizyta policji (albo nawet telefon) może tego gościa postawić do pionu. Mój znajomy tak miał i policjant przy nim zadzwonił do takiego krętacza. Na drugi dzień przywiózł pieniążki i jeszcze prosił na kolanach żeby wycofać zgłoszenie.

Jak już ściany widać to super uczucie:wave:.

Tak to jest czasem niestety z tymi "okazjami" cenowymi:mad:, czasem lepiej trochę więcej zapłacić, a mieć zrobione solidnie i pewnie(jak to mówią oszczędny dwa razy płaci- choć to nie zawsze reguła).

Najważniejsze, że wszystko załatwione pomyślnie, ściany się budują, zarys pomieszczeń widać. Teraz to już można wstępnie aranżować wnętrza w głowie:lol2:.

Czekam na dalsze poczynania.

Oj, nic tak nie wkurza Inwestorek jak przestój na budowie i czekanie na...:mad::mad::mad:.Ale widocznie takie są tajniki sztuki budowlanej, jesteśmy malutkim elementem większego dzieła i cóż nam pozostaje:rolleyes:. Ja się trzymam( jak pijany płotu, tonący brzytwy) deklaracji SAMEGO SZEFA, że za 2 tygodnie przychodzą murować, no ale wcześniej doprowadzą do stanu właściwego fundamenty.

Pozostaje nam wspierać się w naszym czekaniu, bo w grupie raźniej:D.

Widząc wasz, ślicznie rosnący domek, żal mi się robi, że ja rozpocznę najwcześniej w 2012.

A co do ekip i czekania - generalnie powtarzają to wszyscy jak mantrę - budowa domu zszarga nerwy nawet najbardziej opanowanej ludzkiej istoty. Dlatego właśnie, chociaż jestem informatykiem bardzo poważnie rozważamy z żoną samodzielną budowę. Wiem - będzie się to ciągnąć jak krew z nosa, ale zobaczymy na ile wystarczy nam sił i nerwów.

Jakiś czas temu znalazłem dość ciekawą technologię - thermomur. Generalnie styropianowe kształtki zalewane betonem i chyba się na nią zdecydujemy. W dzieciństwie bardzo lubiłem klocki lego i tak mi zostało :)

Optimum byłoby samodzielne ułożenie ścian, położenie stropów (JS Sukiennik prawdopodobnie - bo również styropian) i elektryka przygotowana pod PLC

Edytowane przez enterman

Hej Mruczki, przylazłam bo dawno mnie nie było. Ajć jak Mruczek pedancik to juz go lubie, bo ja tez non stop zamiatam:)

Mam pytanko. Belki sa oparte na cegielkach, a jak oni tam wieniec wsadzili potem.Bo siedzimy z Michem i ni chu chu nie mozemy wykombinowac jak to zrobiliscie:D