krzys_i_aga 08.11.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Czy wywieszacie flagi na domach zwłaszcza podczas takich świąt jak 11.11. Czy jesteśmy patriotami i jak się identyfikujemy z hasłem Bóg, Honor, Ojczyzna. Myślę, że powinniśmy uczyć naszych dzieci szacunku dla ojczyzny i jej symboli. Ja wywieszam flagę na domu a 11 listopada z przyjaciółmi śpiewamy pieśni patriotyczne. Czy nie brzmi to dziwnie i czy nie jesteśmy passe. Jak sądzicie ? Zamieśćcie zdjęcia domów z flagami. Pokażmy to co mamy najlepszego nie tylko przy zrywach narodowych ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajkowski 08.11.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Flage też zawsze wywieszam ale pieśni patriotycznych to raczej nie śpiewam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 08.11.2010 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Ja nie wywieszam flagi na domku i nie będę tego robił, bo to bez sensu. Chociaż kiedyś jak byłem mały i głupi to potrafiłem wstać i śpiewać hymn nawet podczas transmisji telewizyjnej, ale dorosłem, zobaczyłem co dzieje się w kraju i zmądrzałem. W tym kraju nie ma szacunku dla Boga, Honoru, Ojczyzny. Polacy to taki naród, że kiedy ich dotknie jakaś poważna tragedia, to wtedy wszyscy się jednoczą, idą walczyć itd., do czasu, aż ból, krzywda zostanie zwalczona, wtedy szybko zapominają i mają wszystko gdzieś. Dla przykładu mamy obecnie wojsko zawodowe, które jakby doszło do wojny pokonane zostanie w kilka dni, ale to tylko tak wtrąciłem, chcę przypomnieć o nie tak dawnym poborze do wojska. Ile osób, prawdziwych Polaków, odbyło służbę wojskową, ja odbyłem i to jako ochotnik, a moich trzech braci, jak i większości znajomych wykręciło się o tego obowiązku. Jedni się szybciej ożenili, drudzy udawali że się uczyli, inni robili machlojki z kategorią wojskową, a jeszcze inni uciekali za granicę. Zero w nich patriotyzmu. Ostatnio powiedział mi pewnien kapitan wojska polskiego, że jakbyśmy mieli wprowadzić teraz stan wojenny, to nie udało by się nam tego tak sprawnie przeprowadzić i objąć zasięgiem całego kraju jak to zrobił gen. Jaruzelski. Większość ludzi w Polsce w nie ma szacunku dla naszego godła - orła, nie szanuje się żołnierzy, policjantów itp. (a kiedyś to były zawody poszanowania i zaufania publicznego) , tylko tych co są znani, medialni i mają kasę. Także szkoły nie przywiązują wagi do nauczania historii w duchu patriotyzmu czy też dawnego przedmiotu - przysposobienie obronne (teraz to chyba edukacja obronna). Ze szkoły średniej pamiętam tylko lekcje historii, ale to mój nauczyciel był prawdziwym patriotą i chciał nas do tego przekonać. Natomiast PO było prowadzone po macoszemu, sama teoria, zero zajęć w terenie. Również w rodzinie mało się poświęca tradycji patriotyzmu (są wyjątki tak jak autor tematu). A najbardziej mnie boli postawa naszych polityków , którzy stosują w swoich kampaniach wyborczych hasła typu patriotyzm, bóg, honor, uczciwość, państwo prawa itp., ale nie potrafią wprowadzać w życie. Gorzej wszyscy politycy kradną, afera gospodarcza goni aferę, i jeszcze nawzajem się oskarżają. Dlatego normalni ludzie zniechęcają się do tego typu haseł jak patriotyzm, czują się wyobcowani od kraju i dość często wyjeżdzają za granicę, co poniektórzy tracą całkowity kontakt z ojczyzną. Podsumowując, dlatego ja nie będę wywieszał flagi w święta narodowe, bo w tym kraju nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 08.11.2010 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 ... Podsumowując, dlatego ja nie będę wywieszał flagi w święta narodowe, bo w tym kraju nie warto. A ja mysle, ze warto, gdyz naprawianie swiata najlepiej zaczac od wlasnego ogrodka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 08.11.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 ja z powodów bardzo patriotycznych powstrzymam się od śpiewania. a już na pewno na głos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 08.11.2010 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 A ja mysle, ze warto, gdyz naprawianie swiata najlepiej zaczac od wlasnego ogrodka :) Jasne! Czy to aby było patriotycznie , to już tylko musi być pod hasłem Bóg, honor, ojczyzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 08.11.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 (...) Ile osób, prawdziwych Polaków, odbyło służbę wojskową, ja odbyłem i to jako ochotnik(...) Wybacz, ale jeżeli ten heroiczny czyn ma być miernikiem patriotyzmu to ja wymiękam. Co innego w dobie konfliktu zbrojnego... Szacunek do godła, barw narodowych czy hymnu to podstawa wychowania nie tylko patriotycznego, ale w ogóle! Nie wyobrażam sobie odśpiewania hymnu w czapce na głowie [cywilnej] czy z rękami w kieszeni. Te kanony oraz również wywieszanie flagi w święta narodowe są oznaką dobrego, również patriotycznego wychowania. Ale nie zapominajmy o tym, że patriotyzm to coś o wiele więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 08.11.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 ) Wybacz, ale jeżeli ten heroiczny czyn ma być miernikiem patriotyzmu to ja wymiękam. Co innego w dobie konfliktu zbrojnego... Szacunek do godła, barw narodowych czy hymnu to podstawa wychowania nie tylko patriotycznego, ale w ogóle! Nie wyobrażam sobie odśpiewania hymnu w czapce na głowie [cywilnej] czy z rękami w kieszeni. Te kanony oraz również wywieszanie flagi w święta narodowe są oznaką dobrego, również patriotycznego wychowania. Ale nie zapominajmy o tym, że patriotyzm to coś o wiele więcej. Ma znaczenie i to duże, gdyż w razie konfliktu zbrojnego ( a nie wiesz kiedy może się rozpocząć) armia zawodowa idzie na pierwszy ogień, a następnie formuje się armię z rezerwistów, tylko z czego jak większość nie była w wojsku, ani nawet nie przeszła przeszkolenia w obronie cywilnej. Oczywiście że patriotyzm to również coś więcej, nawet chodzenie na wybory oraz inne o których już pisałem powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 08.11.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Jasne! Czy to aby było patriotycznie , to już tylko musi być pod hasłem Bóg, honor, ojczyzna? Pytanie za pytanie, czy wywieszenie flagi od razu ze sztandarowymi hasłami nalezy kojarzyc? 11 Listopada to dla mnie wazne swieto i dlatego flaga zawisnie. Spiewac nie zamierzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.11.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 a co to w ogole jest patriotyzm,bo ja sie gubie... przez lata definicja patriotyzmu tak sie zmienia dostosowujac sie do czasow,ze niedlugo,zeby byc patriota,bedzie wystarczal fakt,ze ktos nie odda polskiego paszportu.... Ja myślę, że to jest kwestia dokonywania w życiu takich wyborów, które mi nie przyniosą straty a innym Polakom się też przyniosą korzyść. Mnie się na przykład załącza "patriotyzm lokalny" i zamiast robić zakupy w hipermarkecie w stolicy, co by było nawet wygodne wolę pojechać na lokalny targ i tam kupić to samo a może nawet lepsze i nie drożej a może nawet taniej, tyle, że trzeba się trochę wysilić Myślę, że z patriotyzmem ma (albo może mieć) związek wiele rzeczy. Od niewyrzucania śmieci do lasu po uczciwość w kwestiach podatkowych. O truizmach takich jak umiłowanie tradycji szacunek dla symboli itp nie będę pisać, bo to jedynie wierzchołek góry lodowej. Samego wywieszenia flagi nie uważam za patriotyzm, nie w tych czasach. Jest to co najmniej manifestacja pewnej postawy życiowej, o ile to wywieszanie nie jest na pokaz i tylko dlatego, że sąsiad wywiesił. Choć z drugiej strony w niektórych kręgach wywieszanie flagi jest raczej passe więc wymaga nieco odwagi Myślę również, że patriotyzm nie musi być ściśle związany z religijnością (ktoś tu pytał o to hasło: Bóg, Honor, Ojczyzna) choć to niektórzy podciągają pod tradycję, ale z ojczyzną dużą czy małą to na pewno I również nie uważam ochotniczej służby w wojsku (szczególnie jeśli chodziło o czasy PRL) za przejaw najwyższego patriotyzmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.11.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 http://www.youtube.com/watch?v=fBGfKy_NOG4&feature=player_embedded Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 08.11.2010 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Pytanie za pytanie, czy wywieszenie flagi od razu ze sztandarowymi hasłami nalezy kojarzyc? 11 Listopada to dla mnie wazne swieto i dlatego flaga zawisnie. Spiewac nie zamierzam Całkowicie popieram owo zwiśnięcie. Zadałem też tylko pytanie , czy koniecznie z martyrologicznymi hasłami Polaka melancholika i smutasa, trzeba to święto obchodzić? Jakoś doskwiera mi ta nabożna powaga przy święcie w końcu tak radosnym. Zamierzam więc śpiewać całkiem niepatriotyczne pieśni, Boga zostawiam w spokoju, o honorze przez skromność i samokrytycyzm nie będę nikomu bajał a ojczyzna niech chociaż w ten dzień sobie odpocznie, zbyt wielu co chwila wyciera nią sobie gębę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 08.11.2010 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Muszę Cię zmartwić prawdziwy .anika. - rezerwa, mimo zmian w armii, w dalszym ciągu nie jest ochotnicza. Wierz mi , że nie śmiesz odmówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 08.11.2010 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 (edytowane) no tak,ale juz sam fakt,ze pojda chlopaki "na zaproszenie"nie kwalifikuje ich jako patriotow... ja bym chciala widziec,jak zapytaja,kto sie zglasza.... a kto bedzie mogl,to zona,dzieci pod pache i szturmem,ale za granice zreszta u nas w wiekszosci te rezerwy,to juz siedza w pracy za granica dawno,nawet uciekac by nie musieli Edytowane 9 Listopada 2010 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 09.11.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 ... Jakoś doskwiera mi ta nabożna powaga przy święcie w końcu tak radosnym. Zamierzam więc śpiewać całkiem niepatriotyczne pieśni, Boga zostawiam w spokoju, o honorze przez skromność i samokrytycyzm nie będę nikomu bajał a ojczyzna niech chociaż w ten dzień sobie odpocznie, zbyt wielu co chwila wyciera nią sobie gębę. Lepiej bym tego nie wyartykułowala Poza śpiewaniem kazde słowo za wlasne uznac moge. Howgh. Lece prasowac zwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 09.11.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 (...)Boga zostawiam w spokoju, o honorze przez skromność i samokrytycyzm nie będę nikomu bajał a ojczyzna niech chociaż w ten dzień sobie odpocznie, zbyt wielu co chwila wyciera nią sobie gębę. Wprawdzie zaleciało nieco Palikotem, ale popieram w 100 %.Dla mnie to radosne święto i gdyby nie aura to grillowanie i pikniki byłyby na miejscu. Patriotyzm nadęty zostawmy młodym - niech się dowiedzą w szkołach dlaczego świętujemy 11 listopada. A my: flagi na maszt, kotylion w klapę, kufel ze złocistym w łapę i gęby radować! A dziękczynne msze celebrowane przez smutnych dostojników może w wigilię święta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 09.11.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Wprawdzie zaleciało nieco Palikotem, ale popieram w 100 %. :DNie wiem tylko , czy traktować tego Palikota jak komplement, czy wręcz przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 09.11.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 kammykkamyk2...troszke tak zapachnialo myszka i czasami,kiedy patriotyzm to byl tylko "ojczyzna ponad wszystko".... sluzba w wojsku,nawet ta na ochotnika o niczym nie swiadczy....wojsko nie jest w dzisiejszych czasach jakims moralnym prestizem...kilka znanych mi osob,ktore odbyly sluzbe wojskowa z poboru i z wlasnej woli,twierdza,ze w wielu przypadkach jest to sposob na zycie,czy czesc zycia...wyrwac sie z biedy,zrobic sobie kursy,prawko itd itd oczywiscie absolutnie,nie mowie,ze wszyscy ani personalnie,zeby nie bylo.... dalszy kuzyn byl gdzies na Pomorzu,to opowiadal,ze tylko wodka,z nudow chodzili po sufitach prawko c oczywiscie zrobil.... natomiast chcialabym widziec ciag dalszy poczynan tych wszystkich ochotnikow,co by robili,gdyby wybuchla wojna...juz ich widze jak zostawiaja rodziny,zony,dzieci bez chleba,bez opieki itd(jak to kiedys prawdziwi patrioci robili) i leca na front....wtedy by sie okazalo iluz to prawdziwych patriotow praktykow mamy w tym naszym kraju..... Nie chodziło mi żeby tylko iść do wojska, odwalić swoje i natychmiast jest się patriotą .(Co do poborowej służby wojskowej to faktycznie często było pijaństwo, nuda, możliwość zrobienia kursów..., ale to inna kwestia, wystarczyło odpowiednio je zreformować). Jest to tylko jeden z ważnych czynników patriotyzmu, jest jeszcze wiele innych czynników, pięknie to ujął Joshi: ............Ja myślę, że to jest kwestia dokonywania w życiu takich wyborów, które mi nie przyniosą straty a innym Polakom się też przyniosą korzyść. Mnie się na przykład załącza "patriotyzm lokalny" i zamiast robić zakupy w hipermarkecie w stolicy, co by było nawet wygodne wolę pojechać na lokalny targ i tam kupić to samo.......... Myślę, że z patriotyzmem ma (albo może mieć) związek wiele rzeczy. Od niewyrzucania śmieci do lasu po uczciwość w kwestiach podatkowych................. Ja chciałem powiedzieć w ten sposób że nie ma żadnego szacunku dla munduru, flagi, godła, hymnu, brak tradycji patriotycznych w rodzinie, szkole itp. Alternatywą dla służby wojskowej jest przynależność do różnego rodzaju organizacji paramilitarnych i działanie w ramach obrony cywilnej, ale każdy ma to gdzieś. Co do wojny, gdyby zaistaniała, to ja bym też nie leciał na ochotnika, a może wogóle bym odmówił, gdyż nie chciałbym ginąć za taką Polskę, jaką teraz mamy. A tak wogóle pisałem w pierwszym poście że patriotyzm mi przeszedł i dlatego nie będę wywieszał flagi, a może nawet 11 listopada popracuję w ogrodzie, tudzież w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 09.11.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 ............... a ojczyzna niech chociaż w ten dzień sobie odpocznie, zbyt wielu co chwila wyciera nią sobie gębę. Właśnie , "Nie o takie Polske my walczyli" !!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 09.11.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 bedzie duzo w temacie w najblizszych dniach http://wiadomosci.onet.pl/kraj/skandaliczne-zdjecie-asystenta-sikorskiego,1,3781953,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts