jola_krzysiek 09.11.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 A tak wogóle pisałem w pierwszym poście że patriotyzm mi przeszedł i dlatego nie będę wywieszał flagi, a może nawet 11 listopada popracuję w ogrodzie, tudzież w domu. Sądzę, że praca w ogródku nie będzie niepatriotyczna! Toż to nie święto kościelne. Przy tym święcie możemy sobie popracować i wara komukolwiek do tego jak je spędzamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 09.11.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Sądzę, że praca w ogródku nie będzie niepatriotyczna! Toż to nie święto kościelne.! Bardzo słusznie! Wszak: pracując dla siebie , pracujemy dla kraju jak mawiał Edward G. Dla przypomnienia - Edward, to ten prężny działacz lewicowy w średnim wieku, jak z kolei mawiał był , towarzysz Jarosław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 09.11.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Jak mowi jedna z prawicowych mysli jednego z anarchokapitalistow: "Niech każdy pomyśli o sobie! Wtedy o każdym będzie pomyślane" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 09.11.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 pięknie to ujął Joshi JoShi jest kobietą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.11.2010 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Strach się bać ... cokolwiek w temacie tem napisać ... jak się nie obrócę - dupa z tyłu - w wojsku nie byłem ... kat. A, ale nie wzięli - flagi nie wywieszam nigdy ... noszę ją na codzień na roboczych kurtkach - pieśni patriotycznych nie śpiewam ... nawet po pijaku - konflikty zbrojne mam w dupie ... mam ważniejsze zajęcia, co najwyżej, mogę coś niecoś odstrzelić przez swoje okno (a w rezerwie tak starych rupów jak ja nie potrzebują) - no i: "uciekłem za granicę" (i do tej pory za tą granicą siedzę) ... ale to nie z powodu "poboru" bynajmniej ... wychodzi, że "patryjotom" nie jestem (chyba gadzina trochę ... taki "ikarus" co to kij w szprychy w koła pędzącego pociągu) ... więc "patryjotuf" zapytam: co sądzicie o takim punkcie widzenia: "... ask not what your country can do for you — ask what you can do for your country ..." ? ze świątecznymi pozdrówkami ps - może jednak nie tak całkiem ze mną źle ... kultywuję "patriotyzm lokalny", śmieci do lasu nie wyrzucam no i podatki płacę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 10.11.2010 01:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 co sądzicie o takim punkcie widzenia: "... ask not what your country can do for you — ask what you can do for your country ..." ? Mam wrażenie, że ja właśnie na ten temat... ale może za mało wprost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 10.11.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Tak... I co Ty biedaku [to do Chef Paul] możesz dla tej naszej ojczyzny zdziałać na obczyźnie? Ano wystarczy tak żyć, by Twoi sąsiedzi mówili: popatrz to TEN POLAK, a nie: patrz to ten wredny polaczek. I to już będzie sporo w kwestii patriotyzmu.Pozdrawiam, K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 10.11.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 JoShi jest kobietą Przepraszam i chylę nisko głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 10.11.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Ciekawe co czuł dzisiaj Orzeł Biały?Musiał być mocno zdziwimy kiedy strażnik żyrandola przypiął go do klapy Michnika, komunisty od zawsze zwalczającego polski patriotyzm,zwolennika Marksa i Engelsa oraz przyjaciela Jaruzelskiego i Kiszczaka, i to wszystko w przeddzień Święta Narodowego,rzygać się chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 10.11.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Rzygaj na zdrowie , a dla poprawienia aromatu w ustach , posłuchaj dzisiejszego wystąpienia Jarka pod pałacem.Gomułka biłby mu brawo, za te brednie bolszewickie o sprawiedliwości ludowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 10.11.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Ciekawe co czuł dzisiaj Orzeł Biały? Musiał być mocno zdziwimy kiedy strażnik żyrandola przypiął go do klapy Michnika, komunisty od zawsze zwalczającego polski patriotyzm, zwolennika Marksa i Engelsa oraz przyjaciela Jaruzelskiego i Kiszczaka, i to wszystko w przeddzień Święta Narodowego, rzygać się chce wow. o Orła byłabym spokojna, patrzy z góry - niejeden patryjota głowę mu w lewo i prawo obracał - nabrał dystansu. Gorzej z Twoim metabolizmem widzę. Szczęście, że Jarosław, jedyny obiektywnie prawdziwy patryjota , niedawny gorący fan Gierka , postawą się wykazał i nie uczestniczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 10.11.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Szczęście, że Jarosław, jedyny obiektywnie prawdziwy patryjota , niedawny gorący fan Gierka , postawą się wykazał i nie uczestniczył. No popatrz. A ja myślałem , że nie uczestniczył na znak protestu, że bohaterski Lech Wawelski jeszcze Białego nie dostał. No ale z drugiej strony, jak mógł dzisiaj dostać orła , skoro już go wcześniej pod Smoleńskiem wywinął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 11.11.2010 02:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 ... i to wszystko w przeddzień Święta Narodowego, rzygać się chce ... spróbuj się powstrzymać ... kiedy Prezio dondzie do wadzy Złote Kaczki dostaną Ziobro i Kurski ... będziecie mieli swoje święto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 11.11.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 posłuchaj dzisiejszego wystąpienia Jarka pod pałacem. Gomułka biłby mu brawo, za te brednie bolszewickie o sprawiedliwości ludowej. Szczęście, że Jarosław, jedyny obiektywnie prawdziwy patryjota , niedawny gorący fan Gierka , postawą się wykazał i nie uczestniczył. ... spróbuj się powstrzymać ... kiedy Prezio dondzie do wadzy Złote Kaczki dostaną Ziobro i Kurski ... będziecie mieli swoje święto wasza obsesja na punkcie Kaczora jest mi znana, Kaczor- to, PIS-tamto, ja już to wszystko wiem. spróbujcie dla odmiany napisać coś o odznaczeniu dla Michnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.11.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 wasza obsesja na punkcie Kaczora jest mi znana, Kaczor- to, PIS-tamto, ja już to wszystko wiem. spróbujcie dla odmiany napisać coś o odznaczeniu dla Michnika To nie obsesja a raczej obawa że może ten kryptokomunista Jarosław dojść do jakiejś tam władzy. Mało brakowało by zostałby prezydentem. Na tyle skutecznie razem z Kluzik-Rostkowską ludzi oszukał że prawie się udało. Nie mozna milczeć bo to się może powtórzyć. Trzeba nazywać rzeczy po imieniu. Ktoś kto chce jednym zabierac by dawać jakimś "biednym", "pokrzywdzonym" itp to komunista i koniec kropka! Niezaleznie od tego jak sie sam określa. Michnik nigdy nie próbował zostać premierem czy prezydentem, za to zasługi w walce z komuną ma i to duże. Przez lata straszono nim w PRLu ludzi. "Michniki i Kuronie". Nie pamiętasz tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 11.11.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Bo................. http://img214.imageshack.us/img214/931/1288815917bykruszonpro5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 12.11.2010 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 za to zasługi w walce z komuną ma i to duże. Przez lata straszono nim w PRLu ludzi. "Michniki i Kuronie". Nie pamiętasz tego? Michnik nigdy nie walczył z komuną, bo sam był i jest komunistą, on walczył z z ówczesną władzą bo pragnął wprowadzenia głębokiego socjalizmu z ludzka twarzą w którym nie ma miejsca dla polskiego patriotyzmu. W rozmowie z Danielem Cohn Benditem w czerwcu 1988 Michnik stwierdził: Nie będę ukrywał, że coś mieliśmy wspólnego z trockizmem. I dodawał: Należałem do komunistów w sześćdziesiątych latach. Uważałem, że komunistyczna Polska to moja Polska (por. L. Żebrowski: op. cit., ss. 25, 26). Jeszcze w 1995 roku przyznawał w rozmowie z księdzem Tischnerem: Normalny człowiek z normalnego domu kiedy kończył szkołą, wiedział, że ci rządzący komuniści to są oprawcy, zbrodniarze, że mogą zabić, złamać życie. To rodziło strach. Ja uważałem, że komuniści wprawdzie popełniają pewne błędy ideologiczne, bo nie dość uważnie przeczytali Marksa oraz Lenina, ale, że to da się naprostować. Wystarczy ich trochę oświecić, przekonać, zmusić do czytania (...) (Między Panem..., op. cit., s. 91). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.11.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Michnik nigdy nie walczył z komuną, bo sam był i jest komunistą, on walczył z z ówczesną władzą bo pragnął wprowadzenia głębokiego socjalizmu z ludzka twarzą w którym nie ma miejsca dla polskiego patriotyzmu. W rozmowie z Danielem Cohn Benditem w czerwcu 1988 Michnik stwierdził: Nie będę ukrywał, że coś mieliśmy wspólnego z trockizmem. I dodawał: Należałem do komunistów w sześćdziesiątych latach. Uważałem, że komunistyczna Polska to moja Polska (por. L. Żebrowski: op. cit., ss. 25, 26). Jeszcze w 1995 roku przyznawał w rozmowie z księdzem Tischnerem: Normalny człowiek z normalnego domu kiedy kończył szkołą, wiedział, że ci rządzący komuniści to są oprawcy, zbrodniarze, że mogą zabić, złamać życie. To rodziło strach. Ja uważałem, że komuniści wprawdzie popełniają pewne błędy ideologiczne, bo nie dość uważnie przeczytali Marksa oraz Lenina, ale, że to da się naprostować. Wystarczy ich trochę oświecić, przekonać, zmusić do czytania (...) (Między Panem..., op. cit., s. 91). No tak. Komuna czyli to co u nas było. Wiadomo że ani komunizmu ani socjalizmu nie da się wprowadzić w życie. To czysto abstrakcyjne pomysły kompletnie nieuwzględniające podstawowej cechy natury człowieka czyli egoizmu. Myślę że Michnik podobnie jak i inni zwolennicy tych systemów ale z "ludzką" twarzą dostrzegli to prędzej czy później. Order dostał Michnik za działalność opozycyjną. Być może jego cele były tylko przypadkiem zbieżne z polska racją stanu ale swoją rolę w obaleniu komuny spełnił niewątpliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.11.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Michnik nigdy nie walczył z komuną, bo sam był i jest komunistą, on walczył z z ówczesną władzą bo pragnął wprowadzenia głębokiego socjalizmu z ludzka twarzą w którym nie ma miejsca dla polskiego patriotyzmu. W rozmowie z Danielem Cohn Benditem w czerwcu 1988 Michnik stwierdził: Nie będę ukrywał, że coś mieliśmy wspólnego z trockizmem. I dodawał: Należałem do komunistów w sześćdziesiątych latach. Uważałem, że komunistyczna Polska to moja Polska (por. L. Żebrowski: op. cit., ss. 25, 26). Jeszcze w 1995 roku przyznawał w rozmowie z księdzem Tischnerem: Normalny człowiek z normalnego domu kiedy kończył szkołą, wiedział, że ci rządzący komuniści to są oprawcy, zbrodniarze, że mogą zabić, złamać życie. To rodziło strach. Ja uważałem, że komuniści wprawdzie popełniają pewne błędy ideologiczne, bo nie dość uważnie przeczytali Marksa oraz Lenina, ale, że to da się naprostować. Wystarczy ich trochę oświecić, przekonać, zmusić do czytania (...) (Między Panem..., op. cit., s. 91). Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka. Niektórym, jak widać, szczególną trudność sprawia zrozumienie idei czasu przeszłego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 12.11.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Michnik nigdy nie walczył z komuną, bo sam był i jest komunistą, on walczył z z ówczesną władzą bo pragnął wprowadzenia głębokiego socjalizmu z ludzka twarzą w którym nie ma miejsca dla polskiego patriotyzmu. W rozmowie z Danielem Cohn Benditem w czerwcu 1988 Michnik stwierdził: Nie będę ukrywał, że coś mieliśmy wspólnego z trockizmem. I dodawał: Należałem do komunistów w sześćdziesiątych latach. Uważałem, że komunistyczna Polska to moja Polska (por. L. Żebrowski: op. cit., ss. 25, 26). Jeszcze w 1995 roku przyznawał w rozmowie z księdzem Tischnerem: Normalny człowiek z normalnego domu kiedy kończył szkołą, wiedział, że ci rządzący komuniści to są oprawcy, zbrodniarze, że mogą zabić, złamać życie. To rodziło strach. Ja uważałem, że komuniści wprawdzie popełniają pewne błędy ideologiczne, bo nie dość uważnie przeczytali Marksa oraz Lenina, ale, że to da się naprostować. Wystarczy ich trochę oświecić, przekonać, zmusić do czytania (...) (Między Panem..., op. cit., s. 91). Boldzie, mam wrazenie, ze nie rozumiesz tego, co cytujesz, gdyz z cytatu wynika, ze Michnik to był raczej idealistą A sam Oto von Bismarck mawiał, iz: Kto za młodu nie był idealistą ten na starość będzie łajdakiem. Piłsudski sparafrazował to w ten sposób: Kto za młodu nie był socjalistą ten na starość będzie świnią. To co cytujesz na korzyść więc Michnika przemawia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts