Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bóg Honor Ojczyzna nasz narodowy patriotyzm wywieśmy flagi na domach

krzys_i_aga

Recommended Posts

Boldzie, mam wrazenie, ze nie rozumiesz tego, co cytujesz, gdyz z cytatu wynika, ze Michnik to był raczej idealistą :) A sam Oto von Bismarck mawiał, iz:

Kto za młodu nie był idealistą ten na starość będzie łajdakiem. Piłsudski sparafrazował to w ten sposób: Kto za młodu nie był socjalistą ten na starość będzie świnią.

To co cytujesz na korzyść więc Michnika przemawia :):)

Te cytaty są sprzed prawie stu lat, a wtedy nikt nie kojarzył jeszcze socjalizmu czy komunizmu z obozami pracy, NKWD i ludobójstwem. Poza tym bycie na lewo to było

najłatwiejsze okazanie buntu i sprzeciwu wobec ówczesnemu politycznemu porządkowi, czyli monarchii w rozsypce...

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Te cytaty są sprzed prawie stu lat...

Cytaty stare, ale czyz nie aktualne, zwłaszcza ten o idealizmie ? A ponadto oddają to, o co - moim zdaniem - Michnikowi w cytowanym przez Bolda wywiadzie chodziło :) Dzisiaj - mam wrazenie - być "na prawo", znaczy tak naprawdę być *na lewo" :) ;) Granice jakoś pozacierały się i niebezpiecznie wymieszały - jezeli o historyczne rozumienie lewicowości i prawicowości chodzi.

Edytowane przez anSi
A literówek narobiło się od szybkiego pisania :)

A mam takie pytanie. Czy wywieszenie polskiej flagi narodowej i nawet branie udzialu w bialo-czerwonym pochodzie z okazji 11.11 oznacza, ze ktos jest faszysta? (cytujac za mega-inteligentem Olejniczakiem z Sojuszu Postkomunistow).

kpisz, czy o drogę pytasz ?

hailujące bydło , po przebraniu w lepsze ciuszki, nie przestaje być bydłem.....

A mam takie pytanie. Czy wywieszenie polskiej flagi narodowej i nawet branie udzialu w bialo-czerwonym pochodzie z okazji 11.11 oznacza, ze ktos jest faszysta? (cytujac za mega-inteligentem Olejniczakiem z Sojuszu Postkomunistow).

No właśnie patrząc w telewizornii na te relacje z manifestacji i bójek czerwonych, białych, faszystów, moherów itd. (sam już nie wiem kogo jeszcze), to mi się rzygać chce, po prostu sami patrioci.!!!!!!!!!!!!!!! Cieszę się że w tym nie uczestniczyłem.....

No właśnie patrząc w telewizornii na te relacje z manifestacji i bójek czerwonych, białych, faszystów, moherów itd. (sam już nie wiem kogo jeszcze), to mi się rzygać chce, po prostu sami patrioci.!!!!!!!!!!!!!!! Cieszę się że w tym nie uczestniczyłem.....

... a widzisz ... to patyjoci som :) ... a TY ? :)

Naprawdę nie widzisz różnicy między zaborami, okupacją a dobrowolnym wejściem w struktury europejskie?

I może uważasz, że z tego powodu należy zaniedbać patriotyzm?

Oczywiście, że widzę różnicę. I co z tego? Czy Pan nie widzi, że mnie właśnie denerwuje, że tym razem Polacy entuzjastycznie, sami z siebie, chcą się swojej niepodległości pozbyć? Że właśnie ta dobrowolność jest czymś, co jest dla mnie najbardziej frustrujące - bo słowa takie jak "suwerenność" czy "niepodległość" są najwidoczniej dla większości Polaków obciachowe?

I jak można pogodzić patriotyzm z równoczesnym poparciem dla utraty niepodległości i suwerenności?

EDIT: Zwracam uwagę przy tym, że ja pisze o kierunku zmian, a nie o stanie faktycznym; tj co jakiś czas tracimy ułamek naszej suwerenności, po trochu, po trochu; Ale nie widzę nikogo, kto by chciał w jakimś miejscu postawić tamę i powiedzieć "już dosyć".

Gość Pepeg z Gumy
Oczywiście, że widzę różnicę. I co z tego? Czy Pan nie widzi, że mnie właśnie denerwuje, że tym razem Polacy entuzjastycznie, sami z siebie, chcą się swojej niepodległości pozbyć? Że właśnie ta dobrowolność jest czymś, co jest dla mnie najbardziej frustrujące - bo słowa takie jak "suwerenność" czy "niepodległość" są najwidoczniej dla większości Polaków obciachowe?

I jak można pogodzić patriotyzm z równoczesnym poparciem dla utraty niepodległości i suwerenności?

".

Skoro tak Cię to denerwuje, to może zażywaj jakieś środki uspokajające.

Gdybyś był tak uprzejmy, to może przedstaw wszystkim czytającym zmodyfikowaną wizję dziewiętnastowiecznej suwerenności Polski a'la szopen.

Tylko nie opowiadaj proszę o unii panamerykańskiej Korwina, bo to nie ma nic wspólnego z realizmem polityki.

Ze swojej strony powiem tylko, że "tak" - wizja niepodległości i suwerenności państwa polskiego wraz z formułą i definicją patriotyzmu, lansowaną przez Kaczyńskiego jest co najmniej obciachem.

Ha ha, nie moglbys zyc bez Jaroslawa. Prawda, drogi "Trampku"?

Wielu nie mogloby zyć bez Jarosława podobnie jak wielu nie mogłoby zyć np. bez Dody. Z obiektów jarosławopodobnych które dają wielu powód do pisania czy mówienia wymieniłbym jeszcze Kononowicza. "....life is a Cabaret, old chum..." O czym byśmy rozmawiali gdyby nie pajace?

O literaturze pieknej na ten przyklad.

No tak tylko, ja juz dawno nic nie przeczytałem. Brak czasu. Ostatnio próbowałem cos poczytać z historii Angli, o wojnie róż zdaje się, zawsze mnie to interesowało ale nie skończyłem.Cały czas coś waznego do zrobienia, napisania, przeczytania. Goni człowiek jak zając, nie wiadomo za czym. :(

Gość Pepeg z Gumy
Ha ha, nie moglbys zyc bez Jaroslawa. Prawda, drogi "Trampku"?

Wręcz przeciwnie drogi Pisuarczyku.

Moment kiedy ten pan odejdzie w niebyt, będzie początkiem pięknego końca PO, a tu pojawia się pewna szansa na normalniejsze życie.

Gdybyś był tak uprzejmy, to może przedstaw wszystkim czytającym zmodyfikowaną wizję dziewiętnastowiecznej suwerenności Polski a'la szopen.

Własna waluta, własna polityka gospodarcza, prawo tylko i wyłącznie uchwalane w polskim parlamencie .. kurcze, czy ja naprawdę muszę przytaczać słownikowe definicje suwerenności?

Własna waluta, własna polityka gospodarcza, prawo tylko i wyłącznie uchwalane w polskim parlamencie .. kurcze, czy ja naprawdę muszę przytaczać słownikowe definicje suwerenności?

Mesje Szopę!

Problem jest taki, że w obecnej sytuacji geopolitycznej definicja suwerenności w sensie tradycyjnym nie ma raczej zastosowania. A w sensie gospodarczym większości suwerenność miesza się z autarkicznością

Pozdrawiam, K.