teco 12.11.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Boldzie, mam wrazenie, ze nie rozumiesz tego, co cytujesz, gdyz z cytatu wynika, ze Michnik to był raczej idealistą A sam Oto von Bismarck mawiał, iz: Kto za młodu nie był idealistą ten na starość będzie łajdakiem. Piłsudski sparafrazował to w ten sposób: Kto za młodu nie był socjalistą ten na starość będzie świnią. To co cytujesz na korzyść więc Michnika przemawia :) Te cytaty są sprzed prawie stu lat, a wtedy nikt nie kojarzył jeszcze socjalizmu czy komunizmu z obozami pracy, NKWD i ludobójstwem. Poza tym bycie na lewo to było najłatwiejsze okazanie buntu i sprzeciwu wobec ówczesnemu politycznemu porządkowi, czyli monarchii w rozsypce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.11.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Te cytaty są sprzed prawie stu lat To Michnik jest taki stary? Nieźle się trzyma, skubany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 12.11.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 (edytowane) Te cytaty są sprzed prawie stu lat... Cytaty stare, ale czyz nie aktualne, zwłaszcza ten o idealizmie ? A ponadto oddają to, o co - moim zdaniem - Michnikowi w cytowanym przez Bolda wywiadzie chodziło Dzisiaj - mam wrazenie - być "na prawo", znaczy tak naprawdę być *na lewo" Granice jakoś pozacierały się i niebezpiecznie wymieszały - jezeli o historyczne rozumienie lewicowości i prawicowości chodzi. Edytowane 12 Listopada 2010 przez anSi A literówek narobiło się od szybkiego pisania :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 12.11.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Granice jakoś pozacierały się i niebezpiecznie wymieszały - jezeli o historyczne rozumienie lewicowości i prawicowości chodzi. Bo chodzi juz tylko o stołek i koryto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 13.11.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 A mam takie pytanie. Czy wywieszenie polskiej flagi narodowej i nawet branie udzialu w bialo-czerwonym pochodzie z okazji 11.11 oznacza, ze ktos jest faszysta? (cytujac za mega-inteligentem Olejniczakiem z Sojuszu Postkomunistow). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 13.11.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 A mam takie pytanie. Czy wywieszenie polskiej flagi narodowej i nawet branie udzialu w bialo-czerwonym pochodzie z okazji 11.11 oznacza, ze ktos jest faszysta? (cytujac za mega-inteligentem Olejniczakiem z Sojuszu Postkomunistow). kpisz, czy o drogę pytasz ? hailujące bydło , po przebraniu w lepsze ciuszki, nie przestaje być bydłem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 14.11.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 A mam takie pytanie. Czy wywieszenie polskiej flagi narodowej i nawet branie udzialu w bialo-czerwonym pochodzie z okazji 11.11 oznacza, ze ktos jest faszysta? (cytujac za mega-inteligentem Olejniczakiem z Sojuszu Postkomunistow). No właśnie patrząc w telewizornii na te relacje z manifestacji i bójek czerwonych, białych, faszystów, moherów itd. (sam już nie wiem kogo jeszcze), to mi się rzygać chce, po prostu sami patrioci.!!!!!!!!!!!!!!! Cieszę się że w tym nie uczestniczyłem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.11.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 No właśnie patrząc w telewizornii na te relacje z manifestacji i bójek czerwonych, białych, faszystów, moherów itd. (sam już nie wiem kogo jeszcze), to mi się rzygać chce, po prostu sami patrioci.!!!!!!!!!!!!!!! Cieszę się że w tym nie uczestniczyłem..... ... a widzisz ... to patyjoci som ... a TY ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 15.11.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Nie wiem po co to całe święto i dbanie o patriotyzm, skoro i tak cała Polska radośnie popiera zmiany idące w kierunku dalszego ograniczania polskiej suwerenności i niepodległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 15.11.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Naprawdę nie widzisz różnicy między zaborami, okupacją a dobrowolnym wejściem w struktury europejskie?I może uważasz, że z tego powodu należy zaniedbać patriotyzm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 15.11.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Naprawdę nie widzisz różnicy między zaborami, okupacją a dobrowolnym wejściem w struktury europejskie? I może uważasz, że z tego powodu należy zaniedbać patriotyzm? Oczywiście, że widzę różnicę. I co z tego? Czy Pan nie widzi, że mnie właśnie denerwuje, że tym razem Polacy entuzjastycznie, sami z siebie, chcą się swojej niepodległości pozbyć? Że właśnie ta dobrowolność jest czymś, co jest dla mnie najbardziej frustrujące - bo słowa takie jak "suwerenność" czy "niepodległość" są najwidoczniej dla większości Polaków obciachowe? I jak można pogodzić patriotyzm z równoczesnym poparciem dla utraty niepodległości i suwerenności? EDIT: Zwracam uwagę przy tym, że ja pisze o kierunku zmian, a nie o stanie faktycznym; tj co jakiś czas tracimy ułamek naszej suwerenności, po trochu, po trochu; Ale nie widzę nikogo, kto by chciał w jakimś miejscu postawić tamę i powiedzieć "już dosyć". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 15.11.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Oczywiście, że widzę różnicę. I co z tego? Czy Pan nie widzi, że mnie właśnie denerwuje, że tym razem Polacy entuzjastycznie, sami z siebie, chcą się swojej niepodległości pozbyć? Że właśnie ta dobrowolność jest czymś, co jest dla mnie najbardziej frustrujące - bo słowa takie jak "suwerenność" czy "niepodległość" są najwidoczniej dla większości Polaków obciachowe? I jak można pogodzić patriotyzm z równoczesnym poparciem dla utraty niepodległości i suwerenności? ". Skoro tak Cię to denerwuje, to może zażywaj jakieś środki uspokajające. Gdybyś był tak uprzejmy, to może przedstaw wszystkim czytającym zmodyfikowaną wizję dziewiętnastowiecznej suwerenności Polski a'la szopen. Tylko nie opowiadaj proszę o unii panamerykańskiej Korwina, bo to nie ma nic wspólnego z realizmem polityki. Ze swojej strony powiem tylko, że "tak" - wizja niepodległości i suwerenności państwa polskiego wraz z formułą i definicją patriotyzmu, lansowaną przez Kaczyńskiego jest co najmniej obciachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 15.11.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Ha ha, nie moglbys zyc bez Jaroslawa. Prawda, drogi "Trampku"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.11.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Ha ha, nie moglbys zyc bez Jaroslawa. Prawda, drogi "Trampku"? Wielu nie mogloby zyć bez Jarosława podobnie jak wielu nie mogłoby zyć np. bez Dody. Z obiektów jarosławopodobnych które dają wielu powód do pisania czy mówienia wymieniłbym jeszcze Kononowicza. "....life is a Cabaret, old chum..." O czym byśmy rozmawiali gdyby nie pajace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 15.11.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 O literaturze pieknej na ten przyklad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.11.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 O literaturze pieknej na ten przyklad. No tak tylko, ja juz dawno nic nie przeczytałem. Brak czasu. Ostatnio próbowałem cos poczytać z historii Angli, o wojnie róż zdaje się, zawsze mnie to interesowało ale nie skończyłem.Cały czas coś waznego do zrobienia, napisania, przeczytania. Goni człowiek jak zając, nie wiadomo za czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 15.11.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Ha ha, nie moglbys zyc bez Jaroslawa. Prawda, drogi "Trampku"? Wręcz przeciwnie drogi Pisuarczyku. Moment kiedy ten pan odejdzie w niebyt, będzie początkiem pięknego końca PO, a tu pojawia się pewna szansa na normalniejsze życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 15.11.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Gdybyś był tak uprzejmy, to może przedstaw wszystkim czytającym zmodyfikowaną wizję dziewiętnastowiecznej suwerenności Polski a'la szopen. Własna waluta, własna polityka gospodarcza, prawo tylko i wyłącznie uchwalane w polskim parlamencie .. kurcze, czy ja naprawdę muszę przytaczać słownikowe definicje suwerenności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 15.11.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Moment kiedy ten pan odejdzie w niebyt, będzie początkiem pięknego końca PO, a tu pojawia się pewna szansa na normalniejsze życie. Wyraziłeś jasno, dlaczego PO ma takie poparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 15.11.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Własna waluta, własna polityka gospodarcza, prawo tylko i wyłącznie uchwalane w polskim parlamencie .. kurcze, czy ja naprawdę muszę przytaczać słownikowe definicje suwerenności? Mesje Szopę! Problem jest taki, że w obecnej sytuacji geopolitycznej definicja suwerenności w sensie tradycyjnym nie ma raczej zastosowania. A w sensie gospodarczym większości suwerenność miesza się z autarkicznością Pozdrawiam, K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts