Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie sufitu w piwnicy.

Recommended Posts

Witam

Mam 30 letni dom dwu piętrowy + piwnica (poziom 0).

Po ociepleniu budynku (w tym roku) styro 12cm zauważyłem, że od podłogi na dole strasznie ciągnie więc trzeba chyba ocieplić strop- najtaniej wyjdzie ocieplenie sufitu w piwnicy.

Piwnica nieogrzewana w tej chwili jest około 12 stopni pewnie jak przyjdzie zima spadnie gdzieś do 5 (obserwacje z tamtego roku).

Podpowiedzcie jakiej grubości styropian wystarczy, pewnie im więcej tym lepiej ale poznałbym opinie osób znających się na temacie. Chodzi o najrozsądniejszą grubość.

Pozdrawiam

Słuchajcie pytam się poważnie.

Jeżeli 8-10 cm daje sie na zewnątrz gdzie "chroni" się ściany od mrozu -30 czy upałów to z czy jest sens na sufit dawać również 10????

Czytałem już jakiś czas temu forum i niby wiem, że na ściany można dawać i 25cm ale jak komuś mówiłem, żeby dał choćby 15 cm to patrzyli się na mnie jak na wariata, to samo było na składzie (prawie nikt ni kupuje powyżej 12cm).

Nie dajmy się zwariować ;0

Masz rację na ściany dajesz 8-10, ale moje ściany są np z Maxa kóry w środku ma dodatkowo pustki powietrzne, które również działają jak izolacja.

Sufit to zapewne lity beton, czyli prawie zero izolacji.

Sam piszesz, że od podłogi na dole strasznie ciągnie !

Jeśli masz możliwość dać 10cm, to tak bym sugerował.

Słuchajcie pytam się poważnie.

Jeżeli 8-10 cm daje sie na zewnątrz gdzie "chroni" się ściany od mrozu -30 czy upałów to z czy jest sens na sufit dawać również 10????

Czytałem już jakiś czas temu forum i niby wiem, że na ściany można dawać i 25cm ale jak komuś mówiłem, żeby dał choćby 15 cm to patrzyli się na mnie jak na wariata, to samo było na składzie (prawie nikt ni kupuje powyżej 12cm).

Nie dajmy się zwariować ;0

Te 8-10 cm nie całkiem chroni ściany od mrozu (bo byśmy nie ogrzewali domów wcale) tylko zmniejsza wychładzanie ścian. Strop ma większe przewodnictwo cieplne niż ściany. Po ścinach nie chodzisz, po stropie i owszem. Stopy są dość wrażliwe na chłody.

Mam 20-letni dom i w posadzce tylko i aż 5 cm styro .... piwnica nie ogrzewana ( zimą 8-15 st.C) i czuję chłodną podłogę w zimie.

Jeśli już coś z tym robić to ok. 8-10 cm. Czy się schylisz mniej czy więcej - co za różnica ?

No chyba , że są inne powody żeby nie obniżać piwnicy. Zależy jak często i ile przebywasz w piwnicy.

Jeśli 2 cm - to nie fatygowałbym się - lepiej grubsze dywany zakupić i kapcie z futerkiem :-)

• 2 years później...