kozikpl 08.11.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 WitamMam 30 letni dom dwu piętrowy + piwnica (poziom 0).Po ociepleniu budynku (w tym roku) styro 12cm zauważyłem, że od podłogi na dole strasznie ciągnie więc trzeba chyba ocieplić strop- najtaniej wyjdzie ocieplenie sufitu w piwnicy.Piwnica nieogrzewana w tej chwili jest około 12 stopni pewnie jak przyjdzie zima spadnie gdzieś do 5 (obserwacje z tamtego roku).Podpowiedzcie jakiej grubości styropian wystarczy, pewnie im więcej tym lepiej ale poznałbym opinie osób znających się na temacie. Chodzi o najrozsądniejszą grubość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.11.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 O takiej grubości, żeby się nie trzeba schylać w piwnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozikpl 08.11.2010 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Akurat tutaj to i tak mam problem bo czy dam 2 czy 5 cm to i tak będę się musiał schylać :>Generalnie chodzi o to czy dawanie 5cm to nie za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.11.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 raczej - za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozikpl 08.11.2010 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 5 cm mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.11.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 mało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mustaffapolonez 08.11.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 dałem 2 cm wielkiego pozytywnego efektu nie zauważyłem. Zapewne z 10 cm byłoby zauważalne ale nie ma miejsca, u mnie tez piwnica dość niska, albo ja za wysoki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 08.11.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 2 czy 5 cm to za mało ! 10 cm i powinno być ok. Najwyżej będziesz się niżej schylał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozikpl 09.11.2010 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 10 cm??Przecież 10cm to daje się na zewnątrz gdzie jest wiatr i do -30 stopni.Czy jest ktoś kto jeszcze ocieplał sufit w piwnicy? Niech się też wypowie :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.11.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Klient nasz pan Ma zawsze rację nalep 1 /jeden/ cm, podziel się wrażeniami "jak ciągnie od podłogi, co robić" dolep 1 cm ...podziel się wrażeniami "jak ciągnie od podłogi, co robić" dolep...... i tak do skutku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 09.11.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 pójdż na kompromis i daj 7,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozikpl 10.11.2010 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Słuchajcie pytam się poważnie.Jeżeli 8-10 cm daje sie na zewnątrz gdzie "chroni" się ściany od mrozu -30 czy upałów to z czy jest sens na sufit dawać również 10????Czytałem już jakiś czas temu forum i niby wiem, że na ściany można dawać i 25cm ale jak komuś mówiłem, żeby dał choćby 15 cm to patrzyli się na mnie jak na wariata, to samo było na składzie (prawie nikt ni kupuje powyżej 12cm).Nie dajmy się zwariować ;0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 10.11.2010 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Masz rację na ściany dajesz 8-10, ale moje ściany są np z Maxa kóry w środku ma dodatkowo pustki powietrzne, które również działają jak izolacja.Sufit to zapewne lity beton, czyli prawie zero izolacji.Sam piszesz, że od podłogi na dole strasznie ciągnie !Jeśli masz możliwość dać 10cm, to tak bym sugerował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 11.11.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Słuchajcie pytam się poważnie. Jeżeli 8-10 cm daje sie na zewnątrz gdzie "chroni" się ściany od mrozu -30 czy upałów to z czy jest sens na sufit dawać również 10???? Czytałem już jakiś czas temu forum i niby wiem, że na ściany można dawać i 25cm ale jak komuś mówiłem, żeby dał choćby 15 cm to patrzyli się na mnie jak na wariata, to samo było na składzie (prawie nikt ni kupuje powyżej 12cm). Nie dajmy się zwariować ;0 Te 8-10 cm nie całkiem chroni ściany od mrozu (bo byśmy nie ogrzewali domów wcale) tylko zmniejsza wychładzanie ścian. Strop ma większe przewodnictwo cieplne niż ściany. Po ścinach nie chodzisz, po stropie i owszem. Stopy są dość wrażliwe na chłody. Mam 20-letni dom i w posadzce tylko i aż 5 cm styro .... piwnica nie ogrzewana ( zimą 8-15 st.C) i czuję chłodną podłogę w zimie. Jeśli już coś z tym robić to ok. 8-10 cm. Czy się schylisz mniej czy więcej - co za różnica ? No chyba , że są inne powody żeby nie obniżać piwnicy. Zależy jak często i ile przebywasz w piwnicy. Jeśli 2 cm - to nie fatygowałbym się - lepiej grubsze dywany zakupić i kapcie z futerkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozikpl 11.11.2010 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Dziękuję z odpowiedź.Pewnie że posadzka bedzie zimna, zimna bedzie nawet jakbyś dał 39 cm styro- tak to już jest z betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 07.11.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Mam dom z piwnicą. W domu ogrzewanie podłogowe. W domu pod ogrzewaniem styropian 9cm. Czy jest sens dać styropian na suficie w piwnicy ? Czy to nie szkodzi z obu stron stropu styropian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts